Bøker lest april 2012

  1. Glass Houses – Rachel Caine
  2. The Sandman : Season of Mists – Neil Gaiman
  3. Inn i elden – Aina Basso
  4. Creatures of the Night – Neil Gaiman

Bøker lest februar 2012

Jeg skulle oppdatere leselista mi for februar, og var klar over at jeg ikke hadde lest stort, men at jeg ikke har fullført en eneste bok i februar gjorde meg heller paff. Oi.

Bøker lest januar 2012

  1. En dåre fri – Beate Grimsrud
  2. Burning Bright – Tracy Chevalier
  3. The hunger Games – Suzanne Collins
  4. Catching Fire – Suzanne Collins
  5. Mockingjay – Suzanne Collins
  6. Emma – Jane Austen
  7. Kompani Orheim – Tore Renberg
  8. We find ourselves – Robert Kirkman
  9. Dagene før mai – Sanne Mathiassen

Dagens fangst

Siden flyttelasset mitt ikke kommer før i morgen, har jeg tatt turen til Stavanger. Det var selvsagt naturlig å ta turen innom Stavanger bibliotek, som ligger i Sølvberget kulturhus. Lesebrettet hadde jeg glemt hjemme, så jeg «gresset» på lyrikkhyllene og fant følgende bøker, som jeg lånte med meg:

Stigar av Tomas Tranströmer
Dikt i utvalg av Karin Boye
Våldtagna drömmar av Jenny Söderström

At valget endte på svenske diktere denne gangen var ganske tilfeldig, men jeg gleder meg til å lese dem!

Dagens fangst

Status Quo

I går vasket jeg ned leiligheten min, med hjelp av tre flotte damer. Hva gjør man uten slike mennesker? Det er noe av det verste med å flytte – forlate folk man virkelig liker. Er rart å skulle selge leiligheta, mitt første egne leilighetskjøp, og mitt aller første salg. Nervepirrende og spennende på samme tid! Nå som det praktiske stort sett er i boks, har jeg endelig tid til å lese litt igjen og jeg tenkte å si noe om hva jeg leser for tiden.

Pride and Prejudice av Jane Austen

Jeg tror det er tredje eller fjerde gang jeg leser denne boka. Min heftede utgave er sendt med flyttelasset, men e-boka får man lastet ned gratis fra Project Gutenberg. Historien kjenner jeg godt, tror aldri jeg blir lei boka.

Glass Houses av Rachel Caine

Dette er den første boka i en serie som heter The Morganville Vampires. Hørte om den første gang da en av de jeg følger på YouTube anmeldte den. Jeg ble nysgjerrig, og kjøpte e-boka da jeg var i Skottland i fjor sommer.

Dagene før mai av Sanne Mathiassen

Boka har jeg allerede snakket om i søndagssmakebiten.

We find ourselves av Robert Kirkman

Endelig! Dette er album 15 i tegneserien The Walking Dead, som jeg digger. Fikk lånt den med meg i dag, målet er å lese den ut før jeg reiser. Om jeg klarer det er en annen sak. Hvis ikke, er det ingen krise, jeg kan alltids levere den på mytt nye, lokale bibliotek.

Status Quo

Hva leser dere for tiden?

Bøker lest 1. september – 31. desember 2011.

  1. Lady Susan – Jane Austen
  2. Ikke bøll med benkesliterne – Bjørn Sortland
  3. Henrik And – Anna R. Folkestad
  4. Pappa er sjørøvar – Hans Sande & Silje Granhaug
  5. Klar, ferdig, spøk! – Elizabeth Baguley & Marion Lindsay
  6. Jeg er veldig, veldig ikke helt frisk – Lauren Child
  7. Northanger abbey – Jane Austen
  8. Tannpusser-grisen Olli – Markus C. Feurstein & Olaf Osten
  9. Sense and Sensibility – Jane Austen
  10. The Sandman : Dream Country – Neil Gaiman
  11. Nødinngang – Charlotte Glaser Munch
  12. Søppel – Max Estes
  13. Pappaen min bor i himmelen – Bjørg Thorhallsdottir
  14. Tambar er et troll – Tor Åge Bringsværd & Lisa Aisato
  15. Hvor er vinter? et lite eventyr om å vente – Arne Berggren & Alexandra Myotte
  16. Høsten – Jan Henrik Nielsen
  17. Ondskan – Jan Guillou
  18. Minus meg – Ingelin Røssland
  19. Snart er det oss – Ida Zachariassen Sagberg
  20. Wuthering Heights – Emily Brontë
  21. No way out – Robert Kirkman
  22. Himmelfallen : en roman i ord og bilder – Brian Selznick
  23. Villa Serena : Falling in Love, Italian Style – Domenica de Rosa
  24. The Help – Kathryn Stockett
  25. Crossroads – Hardit Singh

Leseåret 2011

I 2011 klarte jeg å lese hele 91 bøker med stort og smått. Langt flere enn jeg bruker i løpet av et år, men mye av det er selvsagt barnelitteratur, deriblant billedbøker. I tillegg fikk jeg på seinhøsten en betennelse i skulderen, som førte til at jeg måtte ta det litt roligere på jobb en kort periode. Da ble det lesing på jobb, noe jeg sjeldent har tid til ellers.

Leseåret 2011

Fine billedbøker

2011 har bragt meg mange fine billedbøker. Første bok jeg leste i år var Gi gass, Ine av Tore Renberg og Øyvind Torseter, og i tillegg til flotte illustrasjoner var teksten veldig morsom. Man kan rett og slett ikke la være å le av den! Nesa til onkel Knut av Constance Ørbeck-Nilssen med Ragnar Aalbus illustrasjoner var også fin. Det er noe eget med streken til Ragnar Aalbu, som alltid får meg til å smile.

Ei av billedbøkene som gjorde inntrykk i år var Glassklokken av Bjørn Arild Ersland og Lilian Brøgger. Ersland har det med å skape reaksjoner med sine billedbøker, noe han også viste med denne boka. I fjor leste jeg Det første barnet på månen av ham, ei bok jeg nok mener bestemt ikke er for de minste barna.

Lisa Aisato har etter hvert blitt en av mine favorittillustratører. I år leste jeg hennes Odd er et egg, hvor hun i tillegg til å illustrere har skrevet historien. Jeg tror kanskje jeg kan si dette er en av mine favoritter innen genren billedbok. Da jeg var på barne- og ungdomsbokkonferansen i Stavanger i februar, ble boka lest opp av en av byens unge håpefulle. Med de flotte illustrasjonene på storskjerm, ble dette en fin billedbokopplevelse.

Et nytt bekjentskap for meg i 2011 var belgiske Kitty Crowther. Jeg liker illustrasjonene hennes veldig godt, siden de forteller veldig mye. Bøkene inneholder forholdsvis lite tekst, men nettopp på grunn av illustrasjonene, bringer hun med bøkene sine søte historier som, etter min mening, egentlig passer for de fleste.

2011 var året jeg forelsket meg i Oliver Jeffers. Eller, snarere, jeg forelsket meg i hans bøker. Hans Lost and Found kom ut på norsk i år, med tittelen Mistet og funnet. Boka handler om en gutt, som plutselig en dag finner en pingvin utenfor døra si. Gutten tenker som så, at pingvinen har kommet bort, og han setter i gang et lite prosjekt med å få pingvinen hjem… Illustrasjonene er nydelig, og historien er varm og så og fin.

Noen bøker som gjorde inntrykk

Et av årets store temaer for ungdomsbøker har vært dystopier. Jeg kan godt innrømme at dette er en genre jeg finner tiltalende. Ofte fanger bøkene en spesiell, ekkel spenning, som jeg merkelig nok liker godt. Jeg liker at det grøsser nedover ryggen. De to ungdomsbøkene jeg tenker på først når jeg sier «dystopi» og legger til året 2011, er Høsten av Jan Henrik Nielsen og Matched : Cassias valg av Ally Condie. Begge er sterke og spennende bøker jeg kan anbefale på det varmeste.

Jeg har også begynt å lese tegneserien The Walking Dead av Robert Kirkman. Da jeg først satte i gang ble jeg rett og slett hekta. Jeg har så langt lånt albumene på biblioteket, så nå håper jeg de skal få album 15 innen jeg flytter… Hvis ikke, så må jeg kanskje fjernlåne?

Pomegranate soup av Marsha Mehran ga meg et spennende innblikk i persisk matkultur, samt at jeg lærte noe nytt om iransk historie. Boka er, så vidt jeg vet, ikke oversatt til norsk.

Jeg har så lenge jeg kan huske vært fascinert av vampyrer. Lenge før det ble «hipt». Et nytt bekjentskap var Dead, Undead, or Somewhere in Between av J.A. Saare, første bok i serien Rhiannon’s Law. Jeg leste førsteutgave av boka, men har skaffet meg den forbedrete utgaven, som jeg har planer om å lese i 2012, samt bok to i serien.

Omsider fikk jeg også lest The Graveyard Book av Neil Gaiman. Forfatteren er min favoritt, og boka skuffet ikke. En annen forfatter jeg liker godt, er John Ajvide Linqvist. I år fikk jeg lest to av bøkene hans: Menneskehavn og Lilla stjärna. Begge gode bøker, og jeg likte kanskje spesielt godt den første.

På tampen av året leste jeg ut The Help av Kathryn Stockett. Boka, som av underlig grunn har fått navnet Barnepiken på norsk, ga et godt inblikk av de svartes situasjon i de amerikanske Sørstatene på 60-tallet. Jeg har ikke fått skrevet noen omtale av boka enda, men jeg håper jeg får gjort det om ikke lenge.

Kjære gjensyn

Jeg har satt i gang med å lese omigjen The Sandman-serien av Neil Gaiman. Jeg bruker kalle dem tegneserier, siden jeg egentlig synes at «tegneserieroman» er en litt jålete definisjon, når det egentlig er tegneserier det er snakk om. Da jeg leste serien første gang for godt over ti år siden, gjorde den sterkt inntrykk, og jeg slukte den ganske kjapt. De er fortsatt slukbare, og holder fortsatt stand.

Jeg bestemte meg også tidligere i år for å lese omigjen Jane Austens bøker. Northanger abbey er en av mine favoritter, så det ble et fint gjensyn. Sense and Sensibility koste jeg meg med nok en gang. Kommer til å fortsette med prosjektet i 2012.

Årets skuffelser

2011 har hatt overraskende få skuffelser på bokfronten. Jeg vet ikke helt hva dette skyldes, men jeg velger å se positivt på det hele.

Ei bok jeg lenge har tenkt å lese, og som jeg hadde store forventninger til, var Wuthering Heights av Emily Brontë. Grunnen til at jeg sier jeg ble skuffet, var at jeg kun likte boka. Jeg elsket den ikke, slik jeg hadde forventet at jeg skulle ende opp med å gjøre, jeg likte den kun. Boka er bra, så absolutt, men den seiler nok ikke opp blant mine favoritter.

Dublin av Frode Grytten leste jeg i forbindelse med årets Dublin-tur, og jeg hadde gledet meg til å lese den. Det jeg har lest i serien «Forfatterens guide» tidligere har jeg likt godt, og det jeg har lest av Grytten tidligere har imponert, så forventningene var der på alle måter. Fallet ble høyt, og skuffelsen var ikke til å skjule. Boka kjedet meg, noe jeg trist måtte innse etter kort tid.

2011 oppsummert

Alt-i-alt har 2011 vært et godt leseår, på flere måter. Jeg har lest flere bøker enn normalt, flere bøker har jeg likt veldig godt. Dessverre var det mange bøker jeg likte godt jeg ikke har nevnt her, men en komplett liste over hva jeg har lest finner du HER. Du kan finne ut om jeg har skrevet omtale av boka ved å søke på bokas tittel oppe i søkefeltet.

Hvordan har ditt leseår vært? Har du hatt få eller mange skuffelser? Har det vært bøker som har imponert? Jeg er spent på hvilke tanker du eventuelt gjør deg om bøkene jeg har nevnt – kom gjerne med tilbakemelding i kommentarfeltet!

Hva leser du nå?

Akkurat nå er dette noen av bøkene jeg leser for tiden:

Emma av Jane Austen
Det glade vanvidd av Elin Ørjaseter
Wuthering Heights av Emily Brontë
Ondskan av Jan Guillou
Villa Serena av Domenica de Rosa

Hva med deg, hvilke bøker holder du på med nå?

Bøker lest 1. juni 2011 – 31. august 2011.

  1. The Best Defense – Robert Kirkman
  2. This Sorrowful Life – Robert Kirkman
  3. Når alle sover – Nicolai Houm
  4. The Calm Before – Robert Kirkman
  5. Made To Suffer – Robert Kirkman
  6. Here We Remain – Robert Kirkman
  7. Den lille penselen – Bjørn F. Rørvik & Thore Hansen
  8. What We Become – Robert Kirkman
  9. Fear The Hunters – Robert Kirkman
  10. Life among them – Robert Kirkman
  11. Too far gone – Robert Kirkman
  12. Matched : Cassias valg – Ally Condie
  13. Dublin – Frode Grytten
  14. Dead Poets Society – Nancy H. Kleinbaum
  15. The book of tomorrow – Cecelia Ahern
  16. Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant – Jonas Jonasson
  17. Azur : bok 1 – Ruben Eliassen
  18. Nei! sa Veslemonster – Kalle Güettler, Rakel Helmsdal & Áslaug Jónsdóttir
  19. Store monstre gråter ikke – Kalle Güettler, Rakel Helmsdal & Áslaug Jónsdóttir
  20. Virginia Woolf – Hilde Hagerup
  21. Fallteknikk – Inga Sætre
  22. Fredlaus – Ragnar Hovland
  23. Du er en fæl mann, herr Grim – Andy Stanton
  24. Herr Grim og pepperkaksemannen – Andy Stanton
  25. Frosken finn ein venn – Max Velthuijs
  26. Lilla stjärna – John Ajvide Lindqvist
  27. Monsters Not Allowed! – Tracey Hammett & Jan McCafferty
  28. One Day – David Nicholls
  29. Spilleren – Fjodor Dostojevskij

Bøker lest 1. januar 2011 – 31. mai 2011.

  1. Gi gass, Ine – Tore Renberg & Øyvind Torseter
  2. Fiat og Farmor i vilden sky – Iben Sandemose
  3. Mika gjør feil – Heikki Gröhn & Akin Duzakin
  4. Nesa til onkel Knut – Constance Ørbeck-Nilssen & Ragnar Aalbu
  5. Andungen og jeg (torsdag) – Emilie Christensen
  6. Tullete Tolle og Ullster – Björk Bjarkadóttir
  7. The Silmarillion – John Ronald Reuel Tolkien
  8. Pomegranate Soup – Marsha Mehran
  9. The Sandman : Preludes and Nocturnes – Neil Gaiman
  10. Glassklokken – Bjørn Arild Ersland & Lilian Brøgger
  11. Jakten på Violet Park – Jenny Valentine
  12. Dead, Undead, or Somewhere in Between – J.A. Saare
  13. Odd er et egg – Lisa Aisato
  14. Løver under sengen – Finn Zetterholm & Jens Ahlbom
  15. Min søster er en engel – Ulf Stark & Anna Høglund
  16. Ingrid og dyrene – Katerina Janouch & Mervi Lindman
  17. Morgenstund – Kitty Crowther
  18. Menneskehavn – John Ajvide Lindqvist
  19. Farvel, herr Muffin – Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm
  20. Remarkable Creatures – Tracy Chevalier
  21. Du er en luring, Albert Åberg – Gunilla Bergström
  22. Millis store hemmelighet – Angelika Glitz & Annette Swoboda
  23. Days gone bye – Robert Kirkman
  24. Pling i bollen : fine og ufine barnerim – Ingvild H. Rishøi
  25. Gitte og sydensauene – Pija Lindenbaum
  26. Mine to oldemødre – Lisa Aisato N’jie Solberg
  27. Ruska : en kjærlighetshistorie fra Island – Gudrun Helgadottir
  28. Miles Behind Us – Robert Kirkman
  29. The Killing Dance – Laurell K. Hamilton
  30. Sarah’s key – Tatiana de Rosnay
  31. The Graveyard Book – Neil Gaiman
  32. Mistet og funnet – Oliver Jeffers
  33. The Sandman : The Doll’s House – Neil Gaiman
  34. Safety Behind Bars – Robert Kirkman
  35. Mamma Mø husker – Jujja Wieslander, Tomas Wieslander & Sven Nordqvist
  36. The Heart’s Desire – Robert Kirkman
  37. Green Angel – Alice Hoffman