New Yorks beste bokhandel?

I sommer var jeg som sikkert noen av dere har fått med dere i USA, blant annet i New York City. New York er en flott by å besøke for oss som er glad i bøker, og jeg sikret meg et besøk på bokhandelen Strand Bookstore.

Strand Bookstore. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Strand Bookstore i New York.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Strand er en gigantisk bokhandel, og den ligger på hjørnet av 12th East Street og Broadway sør på Manhattan. Bokhandelen er uavhengig og ikke del av en av de store kjedene. Strand ble åpnet 1927 av Ben Bass, og den gang holdt den til på Fourth Avenue, som den gang var New Yorks legendariske Book Row. Da var Strand en av 48 bokhandlere på den legentariske strekka. I dag er Strand eneste overlevende bokhendelen fra den gang.

Strand er en bokhandel med flere etasjer, og det første som slo meg da jeg gikk inn i butikken var at det bugnet av bøker. Det er i første du finner den nyeste og kanskje mestselgende litteraturen. Og går du litt lenger inn, finner du dessuten noe jeg ikke hadde ventet meg: En stor avdeling med brukte bøker! For på Strand kan man nemlig selge sine gamle, og kjøpe andres gamle, bøker. Jeg fant ei bok jeg hadde sett etter på en større bokhandel, med planer om å bookcrosse den siden. Jeg var veldig fornøyd, og tanken på gjenbruk er i mine øyne genial.

Det virkelig bugnet av bøker inne på Strand, og i bruktavdelingen var det bøker fra tak til gulv. Jeg innrømmer at det var som å være som en unge i en godtebutikk, og jeg er glad jeg ikke hadde plass til å kjøpe masse bøker i kofferten min (og det var nok lommeboka mi glad for også).

Strand. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Inne på Strand Bookstore.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Oppe i den øverste etasjen hadde de en egen aveling for sjeldne og gamle bøker. Her sydet det ikke like mye av liv som nede i første etasje, men hadde en mer ærbødig atmosfære. Her var det også dype skinnstoler man kunne sette seg ned og lese i. Denne avdelingen likte jeg også godt, jeg syntes det ar så vakkert der!

Sjeldne bøker. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Inne på avdelingen for sjeldne bøker på Strand Bookstore, New York.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Sjeldne bøker. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
I avdelingen med sjeldne bøker, hadde de også globuser.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Jeg tør påstå at Strand Bookstore bør stå høyt på lista for bokelskere som besøker New York. Og er du heldig, kanskje du er der når de arrangerer et spennende arrangement?

Seattle Public Library

På min USA-reise i juni rakk jeg en dagstur til Seattle, og da passet jeg på å besøke byens folkebibliotek. Hovedbiblioteket ligger sentralt i byen, på 1000 Fourth Avenue.

Biblioteket i Seattle har en lang historie, og hadde sin spede start allerede i 1868. Selv om det ikke akkurat hadde noen pangstart, kom det omsider en mer stabil ordning i 1890, da byen ga det et eget budsjett. Året etter åpnet det ofisielle folkebiblioteket i femte etasje av Occidental Building i Pioneer Square. Det nåværende hovedbiblioteket åpnet 23. mai 2004. Du kan lese mer om bibliotekets historie på deres hjemmesider.

Inne i biblioteket er det lyst og luftig.
Inne i biblioteket er det lyst og luftig.

Biblioteket er et stort, åpent og lyst bygg på hele ti etasjer, og det var en fornøyelse å gå der inne. De hadde heller ikke vært redde for å bruke farger, og flere steder var de skikkelig knasje. En av rulletrappene var i en gulgrønn farge, og etasjen med møterom var knall rød!

Seattle Publig Library. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Barneavdelingen var også festlig, med blant annet en drage som så ut til å fly gjennom rommet. Dessuten var den stor, romslig og med lave hyller, slik at barna lett kunne få tak i bøkene.

I videoen under kan du se hvordan det ser ut inne i biblioteket.

Befinner du deg i Seattle, anbefaler jeg definitivt å ta turen innom hovedbiblioteket!

New York Public Library

I juni besøkte jeg USA for første gang i mitt liv. Turen gikk til New York, Tacoma (som ligger sør for Seattle), Seattle, Vancouver i Canada, Las Vegas, og så tilbake til New York. Det var en veldig spennende reise, og jeg sitter igjen med mange inntrykk og minner.

Et av målene mine med New York-besøket var å få se et av verdens vakreste bibliotek: New York Public Library. Biblioteket ligger midt på 5th Avenue, og ble grunnlagt i 1895.

Biblioteket består av to etasjer og flere rom, blant annet to-tre lesesaler. Hver del har sin egen skjønnhet, og på avdelingen for kart (som også er et eget rom) finner man gamle kart og globuser. Under kan du se noen av bildene jeg tok der, men jeg vil på det varmeste anbefale å ta turen selv.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

London for bokelskere

Jeg elsker London. Det er en av mine favorittbyer, og den byen utenfor Norge jeg reiser tilbake til igjen og igjen. Og igjen. For oss som er glad i bøker er Lodon et virkelig Mekka. Det er utrolig mye å se og gjøre som er knyttet til bøker og litteratur. I dette innlegget skal jeg forsøke å gi noen tips om hva man kan gjøre i Englands hovedstad hvis man er ute etter nettopp noe bokrelatert.

Museer

The Sherlock Holmes Museum

The Sherlock Holmes Museum
221b Baker Street
www.sherlock-holmes.co.uk
Åpent 09:30 – 18:00 hver dag hele året, foruten første juledag.

I følge bøkene til forfatteren Sir Arthur Conan Doyle skal Sherlock Holmes og Doctor John H. Watson ha bodd på adressen 221b Baker Street i London i perioden 1881-1904. Huset på den faktiske adressen er av myndighetene vernet på grunn av historiske og arkitekturiske grunnen, og man kan besøke den berømte adressen. I andre etasje finner man Sherlock Holmes kontor, og dette skal være slik det var under viktoriatidens England.

Charles Dickens Museum
48 Doughty Street
www.dickensmuseum.com
Åpent mandag til søndag kl 10:00 – 17:00.

Boligen i 48 Doughty Street var viktig for Charles Dickens, og han bodde her fra 1837 til 1839, og omtalte det som «my house in town». Museet åpnet i 1925, og skal ha en av de beste Dickens-relaterte samlingene i verden. Museet ble nylig pusset opp, og skal nå være bedre enn noen sinne.

The Cartoon Museum
35 Little Russell Street
www.cartoonmuseum.org
Åpent tirsdag – lørdag 10:30 – 17:30 og søndag 12:00 – 17:30. Stengt mandager.

The Cartoon Museum åpnet 23. februar 2006, og samlingen inneholder britiske tegneseriestriper, -bøker og karikaturer, helt fra 1700-tallet og fram til i dag.

Dr Johnson’s House
17 Gough Square
www.drjohnsonshouse.org
Åpent 11:00 – 17:30 fra mai til september og 11:00 – 17:00 fra oktober til april. Vær OBS på at museet er stengt på helligdager. Sjekk hjemmesidene for informasjon.

Samuel Johnson var en av 1700-tallets mest innflytelsesrike forfatterene i England, og han skrev både essays, dikt, biografier og litteraturkritikk. Han er også kjent for Dictionary of the English Language, som kom ut i 1755. Huset i 17 Gough Square ble bygget på slutten av 1600-tallet, og Dr Johnson bodde her på midten av 1700-tallet. I Dr Johnson’s House finner mang en rik samling, som blant annet inneholder over 40 manuskripter.

Keats House
Keats Grove, Hampstead
www.keatshouse.cityoflondon.gov.uk
Åpent 13:00 – 17:00 tirsdag – søndag (mars – oktober) og 13:00 – 17:00 fredag – søndag (november – februar). Sjekk hjemmesidene vedrørende helligdager.

John Keats bodde på denne adressen fra 1818 til 1820, og det var her han blant annet skrev «Ode to a Nightingale». Museet er ikke kun et museum for Keats poesi, men for poesi generelt. Sjekk hjemmesidene for arrangementer.

Bokhandler

Forbidden PlanetBokhandler
179 Shaftesbury Avenue
forbiddenplanet.com
Åpent 10:00 – 19:00 mandag og tirsdag, 10:00 – 19:30 onsdag, fredag og lørdag, 10:00 – 20:00 torsdag og 12:00 – 18:00 søndager. Sjekk hjemmesidene for helligdager.

Forbidden Planet er et «må» for oss som er glad i fantasy, science fiction og tegneserier. Dette er en av verdens største og mest kjente kultbokhandler. Sjekk hjemmesidene for arrangementer.

Waterstones Piccadilly
203-206 Piccadilly
www.waterstones.com
Åpent 09:00 – 22:00 mandag – lørdag og 11:30 – 18:00 søndag.

I hjertet av Londons West End ligger Waterstones Piccadilly, Europas største bokhandel. Åtte etasjer er åpent for publikum, hvorav seks av dem er dedikert til bøker. Her finner man stoler man kan synke ned i, og er du heldig finner du også gratis, trådløst nett. De har også en rekke arrangementer, sjekk hjemmesidene for informasjon.

Charing Cross Road og Cecil Court

Ingen gate i London er så fullpakket av bokhandlere som Charing Cross Road. Her finner du både de store kjedene og mindre, uavhengige butikker. Det er for eksempel her du finner Any Amount of Books, hvor det er bøker fra gulv til tak! Her kan en bokelsker virkelig gå på oppdagelsesferd!

Tidligere fantes det en rekke andre uavhengige, små bokhandlere her, som den legendariske krimbokhandleren Murder One. Mange av disse har måttet bukke under for presset av de store bokhandlene og den økonomiske krisen, og finnes ikke lenger.

Statuer og sånn…

Paddington

Statuen av den kjente bamsen finner du på London Paddington station. Statuen er laget av Marcus Cornish, og befinner seg ved rulletrappene i stasjonens ventehall.

Peter PanPeter Pan

I Kensington Gardens, et av Londons grønne pustehull, finner vi statuen av Peter Pan, kjent fra den skotske forfatteren J. M. Barrie sine barnebøker. Dette er gutten som aldri ville bli voksen, og her står han, omgitt av sine venner.

Alveeika

Etter å ha besøkt Peter Pan, ikke glem å ta turen innom Alveeika i samme park. DHer finner du små alver, nisser og små dyr er utskåret og malt inn i eika. Det er som om de kommer til liv i denne utgamle stubben!

Platform 9 3/4

På togstasjonen King’s Cross finner vi den kjent Platform 9 3/4 fra bøkene om Harry Potter. Den er ganske enkel å finne, se bare etter tralla som befinner seg halvveis inn i veggen! På forhånd kan du sjekke ut stasjonskartet, hvor Harry Potters mystiske platform er godt avmerket.

84 Charing Cross Road

Hvis du kjenner til boka 84 Charing Cross Road av Helene Hanff, kan du ta turen innom adressen. Den er avmerket med an plakett på veggen. Mer spennende er det dessverre ikke, det er ikke lenger noen bokhandel på adressen. Hvis jeg ikke husker feil, befinner det seg en pizzarestaurant der i dag. Når dette er sagt, dhvis du allikevel befinner deg i området, kan det være moro å ta turen innom, bare fordi det er stedet i boka.

Annet

The British Library
96 Euston Road (se hjemmesidene for åpningstider)
www.bl.uk

The British Library er Storbritannias nasjonalbibliotek, og her kan du se manuskripter av en rekke kjente forfattere, blant annet Jane Austen, John Milton, Oscar Wild og William Shakespeare, for å nevne noen. I tillegg kan du finne en rekke andre gamle, spesielle bøker. De har også tidsbegrensede utstillinger, og da jeg var der i 2011, hadde de en om science fiction. Her kan en bokelsker virkelig tilbringe noen timer uten problemer!

Shakespeare’s Globe
21 New Globe Walk (Bankside)
www.shakespearesglobe.com
Sjekk hjemmesidene for åpningstider.

Shakespeare’s Globe er ikke bare et teater, her finnes det også en utstilling, og man kan få omvisning. Selv om dagens Globe er relativt ny, så befinner den seg ikke så langt unna der den oprinnelige bygningen stod. Dette er virkelig stedet å se en av Shakespeares forestillinger! Ta en kikk på hjemmesidene for å se hva som er på programmet.

Det finnes selvsagt mye mer enn det jeg har nevnt over for bokelskere som besøker London. Det er nærmest uendelig av ting å se og gjøre! Jeg håper dog dette kan gi en aldri så liten pekepinn på noe man kan finne på.

God tur!

Tekst og foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2012 – 2013

På besøk på britiske bibliotek.

Jeg har vært på ferie, med tilhørende bibliotekbesøk. Jeg har allerede postet om mine besøk på Gjøvik bibliotek her i Norge og Pearse Street Library i Irlands hovedstad Dublin. Men dette var ikke de enseste byene jeg besøkte i sommer.

I London besøkte jeg Kensington Central Library, som til min overraskelse var større enn hva jeg forventet. Dette biblioteket er, som mange andre britiske bibliotek, preget av budsjettkutt og nedbemanning. Jeg snakket med en hyggelig ung dame der, som kunne fortelle at siden hun ikke kunne få betalt bibliotekarjobb, til tross for sin MA i bibliotekvitenskap, så jobbet hun som frivillig. Det synes jeg er ganske hårreisende, og tyder på å utnytte høyt utdannede mennesker for å slippe å betale dem lønn. Jeg vet ikke hvordan hun kunne overleve på dette, muligens bodde hun fortsatt hjemme hos foreldrene? Jeg spurte ikke. Biblioteket var uansett koselig, lokalisert i en av de typiske britiske, eldre bygningene.

Norfolk and Norwich Millennium Library bar preg av at det var langt nyere i alder. Biblioteket befinner seg inne i et kjøpesenterliknende bygg, Forum, som er bygget på grunnen til det gamle biblioteket. Det gamle biblioteket i Norwich brant ned til grunnen i 1994. Utrolig nok klarte de å redde ut en stor del historiske dokumenter som er viktige for byens historie, men det meste annet gikk tapt. Det nye biblioteket er stort, åpent og moderne. Hvordan det er med bemanning er vaskelig å se, det så ut til at mye var automatisert, og jeg kom ikke i snakk med noen av de ansatte der.

Mitchell Library i Glasgow regnes for å være det største, offentlige referansebiblioteket i Europa. Det var liten tvil om at dette var stort: Hele seks etasjer med ulike avdelinger! Nederst fant man det «vanlige» utlånsbiblioteket med skjønnlitteratur og en liten barneavdeling, ellers var resten viet til faglitteratur. Egen lokalhirtorisk avdeling, avdeling for slektsforskning og alt hva man kunne tenke seg å forske på. Også dette bygget var gammelt og staselig, men hadde fin tilgjengelighet, samt en egen kafé hvor man kunne sitte med boka si og drikke en kanne te.

Nedenfor kan dere se en video med film jeg tok da jeg besøkte bibliotekene.

Out of this World: Science fiction – but not as you know it.

Forleden dag var jeg på British Library i London og så utstillingen Out of this World: Science fiction – but not as you know it. Det var utstilt en rekke bøker fra forskjellige epoker og med forskjellige tema innen genren, samt at deler av utstillingen var mer interaktiv.

Da jeg var der var det flere skoleklasser med yngre barn der, og bibliotekarene var dyktige og ungene ivrge. Noe jeg hodt kan skjønne, for det var en både interessant og morsom utstilling. Riktignok er jeg ikke helt med på «but not as you know it», men her kan jeg elsvsagt bare snakke for meg selv.

Her er en liten smakebit fra utstillingen:

Dublin Writers Museum

Hvis man er litteraturinteressert og befinner seg i Dublin er Dublin Writers Museum et sted man absolutt bør besøke.

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Det var Maurice Gorham (1902 – 1975) som først kom med idéen om et forfattermuseum, og han la fram idéen for Dublin Tourism. Det skulle ta tid før de klarte å få midler og å finne et egnet sted, men i november 1991 åpnet endelig muséet. Muséet ligger i nr. 18, Parnell Square, i en bygning fra det attende århundrede.

Muséet ble etablert for å fremme interesse for irske forfattere og irsk litteratur gjennom utstillinger og aktiviteter. På denne måten skulle man bli bedre kjent med irske forfatteres liv og verk. Forfatterene man møter i muséet er mennesker som har gitt et viktig bidrag til irsk og internasjonal litteratur, eller, på et mer lokalt plan, til litteratur om Dublin. Man møter irsk litteratur sett gjenom Dublins øyne (hvis man kan si det).

Når man betaler inngangsbilletten, får man utdelt en spiller med øretelefoner, slik at man kan få en guidet «audio tour». Denne viste seg å være svært nyttig – vi fikk mye informasjon man ellers kanskje ikke hadde fått med seg. En annen fordel med denne var at man ikke behøvde være på muséet til en bestemt tid for å få en guide. I tillegg kunne man gjøre det hele i sitt eget tempo, man trykket nemlig på et nummer og en knapp for hver «post», slik at man selv kunne velge hvor og når man skulle få informasjonen «guiden» hadde.

Blant forfatterene vi møter kan jeg navne Abraham «Bram» Stoker, Oscar Wilde, James Joyce og mange flere. Det eneste jeg egentlig bet meg merke i var hvor underrepresentert de kvinnelige forfatterene var. Selv om enkelte var nevnt, kunne det ha vært mange flere. Da jeg spurte min irske venninne, kunne hun ramse opp flere irske kvinnelige forfattere hun gjerne hadde sett representert.

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Elin Bekkebråten Sjølie © 2010

Jeg likte muséet kjempegodt, og er definitivt ikke fremmed for å besøke det igjen. I tillegg er det en god museumsbutikk der, som blant annet selger relevant litteratur og flotte postkort. Det finnes også en kafé der, men denne besøkte vi ikke. Dette er i hvert fall et museum som anbefales på det varmeste!

Marsh’s Library: Irlands første offentlige biblotek.

Rett bak katedralen St Patrick’s i Dublin kan man finne en aldri så liten skatt! Gjemt bak en port og opp en trapp finner vi en perle som godt som aldri nevnes i guidebøkene: Marsh’s Library. Marsh’s Library ble bygget i 1701 av erkebiskop Narcissus March, og var det første offentlige biblioteket i Irland.

Foto © 2010 Elin Bekkebråten Sjølie

Jeg besøkte biblioteket da jeg var i Dublin i sommer, og ble slått av hvor vakkert det er. Intriøret er fortsatt slik det var for 300 år siden, med høye bokskap i mørk eik.Bokskapenes gavler er utskåret med bokstaver, samt en utskåret bispelue. Det finnes også tre «bur», hvor lesere ble låst inne for å kunne lese sjeldne bøker. Det hele har altså stått uforandret siden det ble bygget for over trehundre år siden.

Bibliotekets boksamling består av over 25 000 bind, og består i hovedsak av fire boksamlinger. Disse bøkene er fra det 16., det 17., og begynnelsen av det 18. århundrede. Men, den mest betydningsfulle samlingen i biblioteket er Edward Stillingfleet-samlingen. Stillingfleet var biskop i Worcester, og døde i 1699. I 1705 kjøpte erkepiskop Marsch samlingen, som bestod av nesten 10 000 bind, for 2500 irske pund. Siden testamenterte Marsh hele sin private boksamling til biblioteket, bortsett fra hans samling av orientalske håndskrifter, som gikk til Bodleian Library.

Jeg oppdaget biblioteket, da en av mine irske venner kunne fortelle om det. Han brukte biblioteket for å studere skrifter fra middelalderen for sin masteroppgave, og fortsetter nå med doktoravhendling om samme tema. Hans forlovede er min irske veninne gjennom flere år, og de er begge brennende interesserte i litteratur. De fant derfor ut at et besøk til dette vakre biblioteket ville være midt i blinken for meg under mitt besøk. De kunne ikke truffet bedre. Mens min venninne bedyret «I could live here!» ville jeg vært fornøyd med å kunne jobbe på et slikt sted.

Skulle du noen sinne befinne deg i Dublin vil jeg anbefale et besøk på det varmeste, spsielt hvis du har en anelse interesse for gamle bibliotek. Dette er unikt! Adressen er St. Patrick’s Close, Dublin 8.

Foto © 2010 Elin Bekkebråten Sjølie