Hva jeg ikke visste…

I går var jeg og hørte på foredraget «Serielitteratur, elsket og hatet» med forfatter Christin Grilstad Prøis. I tillegg til å ha skrevet seriene Cornelia og den nå pågående Livets lenker, har hun skrevet flere barnebøker.

Christin Grilstad Prøis. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Christing Grilstad Prøis på Hammerfest bibliotek.

Jeg har aldri vært noen stor serieleser, og som så mange andre har jeg nok hatt en del fordommer mot genren. «Samlebåndslitteratur» har jeg tenkt, og egentlig ikke tenkt så mye over hva som ligger bak. Derfor var gårsdagens foredrag noe jeg lærte mye av. Christin Grilstad Prøis kunne fortelle om møysommelig, men spennende, innhenting av informasjon, hvordan hun grov seg ned i bygdebøker, bøker om medisinsk historie og annet spennende «detektivarbeid» for å finne fakta om tiden og stedet hun har lagt bøkene sine til.

Noe annet jeg ikke visste sikkert, men kanskje kunne ha gjettet meg til, var at serieleserne er skikkelige bokslukere. Antallet sider de pløyer seg gjennom i løpet av et år er svimlende, og de leser gjerne flere serier samtidig. Kildene til informasjonen var hentet fra Cecilie Napers forskning, et kjent navn for oss bibliotekarer, da Naper har jobbet ved bibliotekarutdannelsen i Oslo i mange år.

Det var et spennende foredrag, og Christing Grilstad Prøis er en spennende forteller med flott formidlingsevne. Synd det bare fem publikumere som tok seg en pause fra desemberjaget for å høre på, men de som var der virket i hvert fall veldig fornøyde.

Vil du vinne de to første bøkene i Livets lenker?

Etter foredraget fikk jeg de to første bøkene i serien Livets lenker til å gi bort på bloggen. Bøkene er splitter nye og aldri lest i. Alt du trenger å gjøre for å bli med i trekningen om bøkene er å fylle ut skjemaet under. Frist er 1. januar 2012, kl 12:00. Vinneren blir annonsert her på bloggen i løpet av ettermiddagen.

[contact-form-7 id=»3629″ title=»Livets lenker»]

Forlaget kan fortelle følgende om de to første bøkene i serien Livets lenker:

Livets lenker

Brudekronen

Gudbrandsdalen, sommeren 1856:

På fjellgården Heimsett vokser den atten år gamle Elen opp. Selv om familien lever under trange kår, smiler lykken til Elen. Men en dag avdekkes tragedien: Faren har satt seg i stor gjeld. Helt uventet tilbyr doktoren i bygda seg å redde familie gården fra tvangssalg. Han har kun ett krav – at han får Elen som brud.

«Tenk om de måtte selge gården! Elen bøyde seg over riva. Hvordan kunne hun stå her og tenke på Sigmund når det var slik fatt? At hun kunne la seg beruse av glede når tragedien lurte like rundt hjørnet! Hun blunket for å tvinge bort tårene som var i ferd med å fylle øynene. Hadde de ikke hatt nok ulykker på Heimsett?»

Hjemlengsel

Elen har flyttet til den storslagne Doktorgården, der Anker stolt viser henne frem som sin nye kone. Men Elen savner familien og det enkle livet på Heimsett, og hun er bekymret for pleiesøsteren Vera. Hvorfor føler Vera en så sterk dragning mot de vettløse fangene på Austledgården?

Elen har smertelig fått erfare at det straffer seg å motsi doktoren. Og nå ser det ut til at søsteren hans kan bli en enda større utfordring.

«– Stå stille, gneldret Hildegard. Elens blikk gled over den vakre, himmelblå silkedamasken. Svigerinnen festet delene sammen med nåler. – Au! – Men du må da stå stille! Elen gløttet på svigerinnen. Stakk hun henne med vilje?»

2 kommentarer til «Hva jeg ikke visste…»

  1. Har i grunn ikke hatt noen fordommer, har lest noen få serier, men er ikke noen tilhenger.. Helt andre grunner til det enn at jeg har trodd det var «dårligere» bøker, mer fordi det blir for lenge å vente mellom her bok…(og nei, kan IKKE vente til alle har kommet..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *