Bokbransjen ble hørt…

I følge Aftenposten sendte en samlet bokbransje en bønn til Moderniseringsdepartementet om å kutte ut frislippet på fag- og skolebøker som regjeringen i utgangspunktet hadde planlagt. Nå kan det se ut som om regjeringen skrinlegger fri pris. Elevorganisasjonene er veldig misfornøyde og skuffede, mens bokbransjen mener et frislipp vil true faglitteratur på høyere nivå.

Personlig savner jeg flere fakta og tall fra alle hold (med tanke på denne artikkelen). Det er veldig mye synsing rundt dette, kan det virke som. Kanskje noen andre kan henvise til andre artikler om samme tema. Eirik, for eksempel?

Én kommentar til “Bokbransjen ble hørt…”

  1. Vel, som du kanskje vet har jeg forsøkt å spore opp det som fins av statistikk (under kategorien «Kulturpolitikk» i bloggen min finner du noen pekere), men med tanke på hvor mye midler bokbransjen mottar spiller forskning og tallfesting en forbløffende liten rolle. Skal selvsagt fortsette å blogge alt jeg finner, i mellomtiden kan du se på en av landets beste kilder, nemlig Forleggerforeningen selv: http://www.forleggerforeningen.no/statestikk.html (ja, ordet _er_ faktisk stavet slik!)

    Tallene i «Bransjestatistikk 2004» (PDF) viser at antall solgte fagbøker for profesjonsmarkedet (bokgruppe 2.2, som omfattes av vedtaket i Fornyingsdept) har økt, mens antall solgte lærebøker for høyere utdanning (bokgruppe 2.1) har falt. Dermed er det vanskelig å tolke tallene i noen bestemt retning, hvilket nok er en grunn til at Forleggerforeningen og de andre organisasjonene har latt være å bruke dem. Går du til http://www.forleggerforeningen.no/statistikk/2005m.html og ser på omsetningen de siste månedene er tallene forbløffende: bokkgruppene som er omfattet av fripris har økt _dramatisk_ i omsetning. Hvem vet, kanskje man ville se den samme effekten på lærebøker og fagbøker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *