«Kan du anbefale en god bok?»

Mannen som faller Jeg satt og leste Dagsavisens anmeldelse av Don DeLillos Mannen som faller, og det slo meg at selv om dette kanskje er en god roman, så tror jeg faktisk ikke jeg kunne tenke meg å lese den. Boka handler om 11. september, og anmelder Gerd Elin Stava Sandve skriver:

«I «Mannen som faller» gjenskaper amerikanske Don DeLillo den akutte, gjennomborende, komplett overveldende følelsen av sjokk, tap, og vantro som bølget over den vestlige verden en blåhimlet septemberdag for snart seks år siden. Vi trodde at minnet hadde falmet – og det har det jo – men når DeLillo finner fram lerretet og maler fram sine mørkegrå, avkledde, meningstette setninger, forstår vi at det er der fremdeles. At det sitter i kroppen, i språket, i oss. Den plutselige påminnelsen om vår udødelighet, den gjennomgripende forvirringen, følelsen av å ha blitt kastet inn i limbo, et seigt og røykfullt univers hvor følelsene har frosset og selv ikke de mest hverdagslige observasjonene egentlig er sanne.»

Jeg tror dette kan være med på å fenge mange, men jeg tror rett og slett at dette ikke er en roman for meg. Og sånn tror jeg det ofte er, at én roman som passer for Anna trenger ikke nødvendigvis passe for Knut. Man har forskjellig smak og preferanser.

Det hender seg jeg i en eller annen ikke-jobbrelatert sosial situasjon møter mennesker jeg ikke kjenner. Man presenterer seg selv og sier hva man jobber med, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått responsen «Jasså? Du er bibliotekar, kan du anbefale meg en god bok?» Du kan se deres forvirrede uttrykk i øynene når jeg nøler og sier «Tja… Det kan jeg sikkert, men det kommer jo veldig ann på hva du liker.»

Å skulle anbefale en bok på stående fot er vanskelig. Og det er absoltt ikke sånn at jeg ikke vil anbefale bøker, men man må se ann personen, og gjerne sitte med et godt søkeverktøy for å kunne se om man finner noen titler om akkrat det temaet som interesserer den andre. For som jeg sa over her: Man har forskjellig smak. Det jeg liker, liker ikke nødvendligvis du.

Én kommentar til “«Kan du anbefale en god bok?»”

  1. Helt sant! Alle bøker er ikke for alle. Å anbefale rette bøker til rette personer er en stor kunst som blir belønnet med leselykke der det klaffer. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *