Leselyst – her skal du motstand finne..

Knut HamsunMulig jeg erter på meg en mengde norsklærere nå, men jeg må bare si det: Jeg tror ikke man må ha lest Hamsun for å bli en god nordmann. Selv ikke for å bli en god leser. Heller ikke tror jeg man blir åndsfattig av å ikke ha lest Hamsun. Faktisk tror jeg det å tvinge ungdomsskoleelever til å lese Hamsun heller vil være med på å drepe videre leseglede.

Misforstå meg rett – selvfølgelig synes jeg det er viktig å kjenne til en forfatter som regnes for å være blant de største norske forfatterene, men holder det ikke å fortelle om Hamsun til en på 14? Så kan man heller bestemme selv senere om man vil lese disse klassikerene når man blir litt eldre. Mener nå jeg.

4 kommentarer til «Leselyst – her skal du motstand finne..»

  1. Det er jeg veldig enig med deg i. Man burde heller få ungdommer til å lese verker med mer lettfattelig språk som de kan relatere seg til. På den måten kan man vekke leselysten, og kanskje også lysten til å lese klasikkere siden.

  2. Det mener nå jeg og. Husker vi leste Markens grøde på realskolen i 60 åra og kan ikke akkurat si at det var noen sjelsettende opplevelse. Leste Den siste viking også – og samme her.

    Leste den siste boka igjen over 30 år seinere- og da…

  3. (16)

    Jeg har aldri lest mer enn noen få utdrag av Hamsun, men klarer meg ikke uten en bok på nattbordet. Jeg leser bøker både på norsk og engelsk, for barn, ungdom og voksne, så lenge jeg har lyst til å lese det og det er god litteratur, så er det godt nok for meg. Jeg kan overhode ikke forstå hvorfor noen lærere tvinger Hamsun på elevene sine… På ungdomsskolen satt vi og diskuterte novellen «Karen» i tre skoletimer fordi klassen syntes det var så morsomt å analysere den. Men det var det vi som valgte å gjøre, frivillig. Nå leser vi «Tatt av kvinnen» av Erlend Loe og hører Are Kalvø på lydbok i nynorsken. Så noen lærere har skjønt hva elevene liker, takk og pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *