«Barn i dag har krav på å bli tatt på alvor når det gjelder litteraturformidling. Bøker som er eldre enn fem år ikke bør presenteres til barn og unge i dag.»
Uttalelsen er gitt til NRK av litteraturformidler Ine Marit Torsvik Bertelsen ved Rogaland Fylkesbibliotek. Det er altså kun nye bøker som bør formidles barn og unge, sier hun, og med over 800 utgivelser av barne- og ungdomsbøker i Norge bør det være nok å ta av.
Jo da, jeg skjønner poenget hennes. For hun har et poeng, mange lærere og sikkert også noen bibliotekarer, velger stort sett å formidle det kjente og kjære fra deres egen barne- og ungdomstid. Men å kun skulle formidle det nyeste synes jeg er å dra den litt langt.
Å si at Astrid Lindgrens bøker om Pippi er gammeldags, for eksempel, er jeg sterkt uenig i. Pippi er et flott forbilde, og jeg tror ikke det er en god ting å fjerne henne fra hyllene. Heller tvert imot! Bøker av Astrid Lindgren, A. A. Milne, og andre klassikere er definitivt viktig å formidle. Det betyr ikke automatisk at man ikke skal formidle nyere litteratur. Jeg ser ikke helt hvordan det ene viker plass for det andre, det bør da ikke være noe problem å formidle både nyere og gammel bra litteratur.
Og å si at noe har utspilt sin rolle bare fordi det er gammelt henger heller ikke helt på greip. Ta f. eks. Philip Pullmans bøker. Det gylne kompasset kom først ut i 1996, men er superaktuell. Og hva med den store Ringenes Herre-bølgen for få år siden? Mange barn og unge gjøv løs på bøkene som ble utgitt for over 50 år siden med krum nakke.
«For når man er en Bjørn med bare Liten Forstand, og man Tenker på Ting, så er det ofte at Tingen kjennes så mye lurere ut når den er inne i deg enn når den kommer ut og andre kan se på den.»
– A. A. Milne
Jeg kan erindre at jeg enten leste om dette i bloggen hennes eller at hun snakket om det på IBBY; men da fikk jeg hvertfall inntrykk av at hun bare snakket om å formidling for klasser – å ikke bruke eldre enn 5 år gamle ting da – og ikke nødvendigvis å fjerne alt fra hyllene. Det er jo en stor forskjell da, men kan hende jeg misforsto henne den gang.
Selv bruker jeg så godt som alltid årets eller fjorårets bøker på klassebesøk, med mindre jeg blir bedt om å snakke om forfatterskap eller et spesielt emne. Men når jeg anbefaler til enkeltpersoner tar jeg selvfølgelig med eldre bøker også.
Hørte henne nettopp i radioen, og hun hørtes veldig firkantet og humørløs ut. Jeg tror så gjerne hun har et poeng i at nyere barnelitteratur bør formidles mer aktivt, men det ene trenger jo ikke utelukke det andre. Og det virket absolutt som om hun underkjente all barnelitteratur eldre enn fem år all verdi. Man blir neppe en god litteraturformidler av å utøve noe som mange sikkert vil oppfatte som smaksterror. Ved å være så kategorisk formidler hun heller ikke sin egen sak på en særlig fruktbar måte, tror jeg.
Kjære søte Elin! For min del klarer jeg for mitt bare liv ikke å ta dette utspillet fra denne litteraturformidleren fra Rogaland alvorlig!
Men jo da! Debatt om barnelitteratur ble det jo. Bare det i seg selv er kanskje en bra ting? Å gi gamle reaksjonære tanter anledning til å bruse litt med fjæra i på NRKs webside?
Ine Marit ville provosere, og det klarte ho jo. Eg er ikkje samd med henne, sjølv om også eg, som du Elin, ser at ho har eit poeng: Vi må ikkje la dei nye bøkene stå, men få dei ut til lesarane/lånarane våre!
Men eg har jo den ikkje alltid udelte gleda av å bu i Rogaland, og har følgt litt med på lokalsendingane på NRK radio i dag. Der har nokre av reaksjonane vore så smaklaust konservative at eg nesten tykte det kunne trengast nokre provoserande utsegner. Her er nokre smakebitar: «Alle dei nye, fæle bøkene om Harry Potter og liknande let ikkje ungane forstå noko om det livet dei eigentleg lever.» «Ungane tykkjer jo dei nye bøkene er så keisame, og det gjer dei ikkje når vi les frå dei gode gamle.»
Som bibliotekarar har vi eit verkeleg STORT ansvar i å formidle den nye litteraturen. Vestly går jo til dømes nesten av seg sjølv – til foreldre og besteforeldre…
å…vi trenger rollefigurer som pippi, blant annet. At bøker som er mer enn fem år gamle er utdaterte, blir en helt feil tankegang for meg. She has missed the point of what litterature is.
Men la oss bare huske det at hadde Ine sagt «Jeg synes vi burde prioritere den nye litteraturen og kanskje være bitte litt flinkere til å kassere», hadde hun aldri havna på NRK. Spissformulering er en forutsetning for å slippe til i media. Så i det hele tatt å få til en debatt om barnelitteratur i media, er en strålende innsats! Way to go, Ine!
Fint med debatt om dette, så hvis det var det Ine Bertelsen ønsket har hun fått det til. Ikke verst. 😉
Nyere bøker bør absolutt fremmes, men den femårsregelen hennes må da egentlig være ødeleggende for de nye forfatterne også? Det tar ikke lang tid før de er utdaterte, hvis man skulle følge hennes råd.