Min nysgjerrighet er pirret!

Tidligere har både andre og jeg snakket om såkalte «insisterende bøker», bøker som på en måte trenger seg på en og dukker opp overalt. Nå lurer jeg på om jeg har med en «insisterende forfatter» å gjøre…

Både i dagens nettutgave av Dagbladet og i dagens papirutgave av Dagsavisen står det om den amerikanske forfatteren Dave Eggers. To ganske forskjellige artikler, men som sagt om samme forfatter.

I Dagsavisen er det hans nye bok, Hva er dette Hva?, som står i sentrum, og følgende står å lese:

«Romanen forteller den sterke – og sanne – historien om sudanske Valentino Achak Dengs og hans oppvekst i Sudan mens borgerkrigen raser i landet.

(…)

«Hva er dette Hva?» begynner med at Valentino Achak Dengs utsettes for et ran i sin egen leilighet i Atlanta, USA. Dette blir foranledningen til å huske tilbake og rulle opp sin egen historie.»

Om jeg kommer til å lese boka vet jeg ikke enda, det får tiden vise.

Dagbladet handler i større grad om selve forfatteren, og forteller også om litteraturmagasinene McSweeney’s og The Believer, som han står bak.

«I 1998 lanserte Dave Eggers litteraturmagasinet McSweeney’s. Hensikten var å publisere tekster andre tidsskrifter ikke ville trykke.

To år seinere ble imidlertid Eggers selv verdensberømt for boka «Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk». Magasinet hans ble snart fylt opp av anerkjente signaturers litterære bidrag, og et originalt og innflytelsesrikt fenomen i amerikansk bokbransje.

McSweeney’s, som kom ut en gang i kvartalet, var kjennetegnet av eksperimenter på flere måter – særlig med form og typografi: Serieskaperen Chris Ware redigerte en egen tegneserieutgave, et annet nummer utkom i en sigareske, et tredje ble spesialtrykket på Island. McSweeney’s ble en av de viktigste byggesteinene i Eggers’ stadig ekspanderende litterære rike.»

Artikkelen heter «Tro og ikke-slakt» og kan leses i sin helhet på Dagbladets nettsider.

Personlig synes jeg disse to artiklene på mange måter utfyller hverandre, og jeg har på denne måten virkelig blitt nysgjerrig på denne amerikanske forfatteren.

6 kommentarer til «Min nysgjerrighet er pirret!»

  1. Jeg synes i alle fall at «Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk» forsåvidt var omtrent det. Litt langdrygt midtparti, men en spesiell og sterk bok. Tror jeg skal plukke opp «What is the what» også etter hvert.

  2. Det er noe med disse «insisterende bøkene», ja! 😉 Selv leste jeg også om Dave Eggers i Aftenposten i går – tror jeg det var. Det er tydelig at det er «noe» med ham for tida.

  3. Ja, jeg så enda en artikkel om han i en avis i går også. Tenkte «jøss, det må jeg si». 😉 Skal ikke se bort ifra at det blir lesing av noe han har skrevet… 😉

  4. Jeg digger Eggers. Leste en samling av hans noveller i The Guardian for et par år siden, og ganske nylig novellesamlingen How We Are Hungry.

    Han skriver både helt utflippa og utrolig hverdagslig, men samtidig veldig fasinerende! …synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *