Norge har fått e-bokhandel.

Norge har fått sin første e-bokhandel: Digitalbok.no. Dagbladet.no gir den ikke mange stjerner i margen:

«Bokbransjens vei inn i den digitale bokas tidsalder kan bli lang og tornefull.

(…)

Da er det desto mer beklagelig å måtte konstatere at den første norske nettbokhandelen for elektroniske bøker, Digitalbok.no, skuffer på de fleste områder.

(…)

Det mest oppsiktsvekkende er at hele nettbutikken er utviklet på multimediaplattformen Flash, og derfor krever at du har Flash-programvaren installert på din PC for å kunne bruke den. Dermed stenges mange potensielle kunder ute. Et Flash-fritt alternativ finnes ikke.»

Dette er bare noe av kritikken de retter mot nettbutikken. Selv vil jeg særlig framheve det sistnevnte poenget: Også min reaksjon da jeg kom rett inn på en flashanimasjon var negativ. Jeg er i utgangspunktet lite begeistret for flash, da det krever generelt mye ressurser av PCen min, samt at jeg ofte føler at det blir mindre brukervennlig og ikke lar meg navigere rundt på samme måte jeg bruker gjøre på andre sider. Så er også tilfellet her: Ting går relativt mye treigere enn på tekstbaserte sider, selv sider med en del bilder, samt at jeg f. eks. ikke får høyreklikket og åpnet sider i ny fane eller et nytt vindu, skulle jeg ønske dette.


Digitalbok
Digitalbok.no sine hjemmesider består kun av flash.

At utvalget ikke er så stort i en nyåpnet butikk er noe jeg kan forstå, men at disse digitale filene prismessig ligger godt oppunder det jeg måtte gi for samme tittel i papirutgave (riktignok i heftet form) synes jeg kanskje var litt drøyt. Jeg mener på ingen måte at de skal være gratis, men når disse dokumentene først er laget og lastet opp, er produksjonskostnadene relativt lave. De ligger der og man trenger ikke bruke penger på trykking etc. Jeg har dessuten ikke så stor tro på at brorparten av inntektene går til forfatterene selv…

Nei, jeg er virkelig ikke imponert. Skulle denne vise seg å være en aldri så liten fiasko, ville jeg ikke bli sjokkert.

2 kommentarer til «Norge har fått e-bokhandel.»

  1. Du må huske at utviklingskostnadene er ganske store for dette systemet. At prisen er så høy viser jo bare at marginene i bokbransjen forøvrig er veldig lave.

    For at bøkene skal være billige, må det kuttes i mange ledd i kjeden fra forfatter til kunde. Hvis kjeden ikke trengs mellom de to, kan det jo tenkes at det forsvinner endel arbeidsplasser. Det samme gjelder i de fleste bransjer.

  2. Takk for tips, jeg måtte inn og kikke. Altfor dyrt for meg, selv om jeg har veldig lyst å lese boka om Tikken. Ble så fascinert av henne da jeg så Max Manus-filmen. Jeg får heller vente til den kommer i pocketbok. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *