Drømmebibliotekaren?

Så er det altså avgjort: Dagbladet.no og Prosa har kåret Tromsø bibliotek til Norges beste. Gratulerer, Tromsø!

I forbindelse med avstemningen hadde Dagbladet en serie intervjuer med forfattere. Denne ble av mange bibliotekarer hardt kritisert da den ga et unyansert og gammeldags bilde av bibliotek og bibliotekarer. At Dagbladet har et snevert syn på bibliotekarer er for noen av oss ikke noe nytt, gamle lesere av bloggen vil kanskje huske jeg kritiserte Dagbladet i 2006 med innlegget «En bibliotekars personlighet.»

Et av spørsmålene i disse intervjuene var «[Hvordan er] den perfekte bibliotekar?» Her er noen av svarene de fikk:

– En blanding av Pia Tjelta og Annie Proulx.
Levi Henriksen

– Den perfekte bibliotekaren er for meg en som uten å blunke kan ramse opp like mange boktitler av poeter som Sigmund Mjelve og Tomas Tranströmer — som titler på bøker av storselgere som Dan Brown og Liza Marklund. Bibliotekarer som ivrer etter å få formidla også den smale litteraturen.
Øystein Hauge

– Den perfekte bibliotekar er et menneske, gjerne en mann, som gløder mer for bøker og litteraturformidling enn for de noe gammelmodige søkesystemene innenfor bibliotekfaget.
Vidar Kvalshaug

—Bør vite hvilken bok eller forfatter jeg snakker om selv om jeg ikke husker navn eller titler.
Erlend Loe

—De er jo generelt litt sjenerte og beskjedne. Men jeg føler at det er som med forfattere, at de skal få lov til være forskjellige. Jeg har egentlig ingen drømmebibliotekar.
Harald Rosenløw Eeg

– En som er hjelpsom, blid og dyktig.
Unni Lindell

– Den perfekte bibliotekar er så kvalitetsbevisst at hun ser forskjell på en Trabant og en Mercedes og på Jan Guillou og Inger Christensen. Nå i januar da meldingen kom om at Inger Christensen var død, lagde den perfekte bibliotekar en utstilling med alle lyrikerens bøker og tente et vokslys ved portrettet hennes.
Hans Herbjørnsrud

…og jeg kunne fortsatt med lista.

Jeg er usikker på hva Henriksen mener med en «blanding av Pia Tjelta og Annie Proulx», det var nok mildt sagt en litt underlig uttalelse. Jeg skjønner heller ikke helt hva de «gammelmodige søkesystemene innenfor bibliotekfaget» er for noe, men jeg har en mistanke om at vedkommende ikke er klar over at vi sitter på ganske moderne søkeverktøy, som stadig er i utviklingen.

En annen ting: Det er jo ganske sørgelig at gamle fordommer om bibliotekarer sitter så hardt i, som gammelmodige, sjenerte og beskjedne. Hva skal vi som bibliotekarer gjøre med dette? Man skulle tro at siden så mange av oss faktisk blogger, så ville det hjelpe på, men jeg har en mistanke om at det er noe mer som skal til for å synliggjøre oss. Det må noe mer til for å vise at vi ikke bare er nedstøvete og gammelmodige frøkner som tasser rundt med bøknene våre. Men hva skal vi gjøre, og hvordan? Gode forslag mottas med takk!

10 kommentarer til «Drømmebibliotekaren?»

 1. Ja, det er rart hvordan fordommene sitter fast. Men de som bruker biblioteket ofte kan vel ikke unngå å oppdage at biblioteket er moderne, både når det gjelder teknologi og interiør? (I hvert fall er det veldig mange bibliotek som er stilige)
  Jeg syntes også Henriksens uttalelse var underlig. Eller tåpelig.

 2. hihi XD: Bør vite hvilken bok eller forfatter jeg snakker om selv om jeg ikke husker navn eller titler 😛

 3. Ha ha, jeg tror jeg må spare til den berømmelige knuten i nakken, skifte ut linsene med briller og finne frem de gamle katalogkortene..

 4. Bibliotekar – en like stereotyp jobb som sjukepleier, og like ufortjent. Jeg vet ikke hvordan det kan fikses, men jeg kan huske paa aa slenge inn noe om det neste gang jeg snakker varmt om biblioteker!

 5. Hei, Elin..
  Jeg ser jeg er brukt som ekspel på forfatter «med snevert syn på bibliotekaren». Og da ble jeg egentlig litt lei meg (ja, ja det har ikke tatt nattesøvnen min, da). Men svaret mitt på dette spørsmålet om hvordan den perpekte bibliotekaren skulle være, kunne jeg vel egentlig gjentatt. Av den enkle grunn at vi trenger så sårt bibliotekaren i arbeidet vårt med å ta vare på den utryddingstrua poesien. Og at jeg fremdeles ikke ser helt klart hva som er så sårende i svaret mitt 🙂

 6. Ja, vi har litt å leve opp til når det kommer til forfatternes forventninger!

 7. Ettersom forfatterene er temmelig langt inne i den harde kjærne av bibliotekfans, så føler jeg ikke at vi behøver å gjøre så mye for å knuse stereotypene hos dem. De digger bibliotek og bibliotekarer uansett:-) De som leser blogger og oppdager en interessant bibliotekarblogg blir ofte positivt overrasket, så da fungerer bloggene som de skal. Jeg har stor tro på å fortsette å påvirke i dagliglivet gjennom å levere gode tjenester og være der folk er når det trenger oss.

 8. Øystein: Det var ikke forfatterene jeg kritiserte for et snevert syn, det var Dagbladet. Forfatterene kan ha sagt en hel masse Dagbladet ikke valgte å skrive, for alt jeg vet, det er journalisten som har siste ord, på sett og vis.

  Men jeg kan sikkert greie mer ut om det å være bibliotekar i et innlegg siden… 😉

 9. Problemet er vel at de med størst fordommer mot bibiotekarer er dem som minst omgås dem.. Som med alle fordommer.

  Da jeg var liten, besøkte barnebiblioteket oss på skolen med ca. 20 bøker som vi fikk ha i klasserommet i en mnd. Bibliotekaren anbefalte også et knippe varierte bøker for vår aldersgruppe. For meg er en perfekt bibliotekar en som virkelig bryr seg om kommunikasjon og formidling av leseglede! Hvis folket ikke kommer seg til dere, så må dere ut til folket, gjerne med god radiostemme og høytlesningsevne :oD

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *