Det året jeg ble født i litteraturen.

Elin, 1974Denne utfordringen fant jeg I den svenske bloggen Bokhora, via bloggen Bokmania, og synes den er så morsom at jeg bare må slenge meg med: «hur såg mitt födelseår ut i litteraturen? Vilka böcker utkom? Vilka författare föddes och dog? Vem vann Nobelpriset? Etcetera.»

Jeg satte i gang med å søke rundt og lete på nettet. Egentlig burde jeg vel også ha konferert mine litteraturhistorier, bibliotekar som jeg er, men disse har jeg pakket ned i esker. Dermed måtte Wikipedia og andre liknende stabile kilder duge. Det er uansett nok å ta av, det er det liten tvil om. Og jeg må innrømme at dette får meg til å føle meg litt «geeky», uten at jeg legger noe negativt i akkurat dét.

Jeg ble født i 1974, og blant andre litteraturhendelser skjedde disse mitt fødselsår:

 • Nordisk Råds Litteraturpris deles ut til Villy Sørensen
 • Agatha Christie kommer ut med boka Poirot’s Early Cases.
 • Haiene av Jens Bjørneboe blir gitt ut.
 • Eyvind Johnson og Harry Martinson får Nobels litteraturpris.
 • Stephen King utgir sin første roman, Carrie, under eget navn.
 • Forfatter Aleksandr Solzhenitsyn, tidligere vinner av Nobels litteraturpris (1970), blir fratatt sitt sovjetiske statsborgerskap, og starter et liv i eksil.
 • Pär Lagerkvist, svensk forfatter som mottok Nobels litteraturpris i 1951, dør 11. juli, 83 år gammel.
 • Den amerikanske poeten Anne Sexton tar livet av selg selv.
 • The Dispossessed av Ursula K. Le Guin kommer ut, og vinner Nebula-prisen for denne samme år.
 • Nadine Gordimer vinner Booker-prisen.
 • Arthur C. Clarke får Hugo-prisen for Rendezvous with Rama.
 • Robert Lowell vinner Pulitzer-prisen for poesi med The Dolphin. Dette er den eneste Pulitzer-prisen som deles ut dette året, da det verken ble delt ut noen for prosa eller drama.
 • Jack Kerouac School of Disembodied Poetics blir grunnlagt av Allen Ginsberg og Anne Waldman.
 • Romanen Jaws skrevet av Peter Benchley kom ut. Denne romanen ble senere til den kjente filmen Haisommer, regissert av Steven Spielberg. Denne boka blir nummer tre på USAs bestselgerliste, kun slått av Centennial av James A. Michener på første og Watership Down av Richard Adams på andre.
 • I Storbritannia starter The Sunday Times Review med sin første, faste bestselgerliste 21. april.

Her kunne jeg nok fortsatt med å grave og finne masse kule fakta, men tror lista stopper her. Dette var i hvert fall veldig gøy!

Hva med deg, tar du utfordringen?

Bildet i dette innlegget er av undertegnede i 1974. Kikker hun ut og undrer seg over verden, tro?

2 kommentarer til «Det året jeg ble født i litteraturen.»

 1. Skal si det var mye litterært som skjedde i 1974! Mye med hai som tema, hehe.
  Carrie har jeg bare sett filmatiseringen av, og jeg er ikke – i motsetning til mamma – særlig fan av Stephen King *grøss*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *