Bøker jeg skal/har lyst til å lese…

Jeg forsøker egentlig å ikke lage lister over bøker jeg skal lese, men ender opp med å gjøre det uansett. Egentlig er problemet at det er alt for mange bøker jeg skulle ha lest. Dog, litt struktur må man kanskje ha? Akkurat nå er det følgende bøker jeg har tenkt å lese bare jeg er ferdig med å lese nåværende «leses» (bøkene er ikke listet i noen bestemt rekkefølge):

* Rødt, hvitt og skrått av Jonas Rein Seehuus

Norsk homohistorie er full av politiske triumfer, glede og aksept, men har også innslag av diskriminering, konflikt og tragedie. Gjennom en rekke intervjuer tegner boka et mangefassetert bilde av hvordan livet har artet seg for homofile og lesbiske i Norge fra 50-tallet og frem til i dag. På 50- og 60-tallet var det praktisk talt utenkelig å være åpen om sin legning. Inntil 1972 var det forbudt ved lov for menn å ha sex med menn. Først da forbudet ble fjernet, begynte skapdørene å åpne seg for alvor. I dag feires likekjønnede ekteskap med brask og bram i full offentlighet, men ikke alle jubler like mye. Fordommene er seiglivede. Boka bygger på TV-serien som sendes på NRK1 i november 2009.

* Irrganger av Arnaldur Indriðason

En mann, Runólfur, møter en kvinne på en utested i Reykjavik. Han spanderer en drink på henne, men blander et stoff i den før hun drikker. Et par dager etter blir mannen funnet drept i leiligheten sin i Reykjavik, halsen er skåret over. De får sporene paker i retning av en kvinne. Siden etterforsker Erlendur Sveinsson har tatt ferie, må kollegaen Elinborg ta saken. Det eneste vitnet blant naboene virker ikke overbevisende, og Elinborg sliter med saken og mangelen på ledetråder. Så begynner hun å grave i avdødes fortid. Det skal føre henne til en labyrint av løgn, bygdesladder og personlige tragedier.

* Utrenskning av Sofi Oksanen

En dag i 1992 finner den gamle kvinnen Aliide en forkommen ung jente på tunet utenfor huset. Aliide blir først urolig og skremt, men så vinner medfølelsen, og hun tar henne inn.

Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne.

Gradvis blir vi klar over hvilke bånd som forener de to kvinnene, og en fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere folder seg ut. Handlingen foregår dels under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland, dels på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall.

Jeg har også et par bookcrossing-bøker (eller flere) som jeg skulle ha trålet meg gjennom. Så mange bøker, så liten tid…

5 kommentarer til «Bøker jeg skal/har lyst til å lese…»

  1. Ååååh, jeg leverte tilbake «Rødt, hvitt og skrått» til biblioteket. Rakk ikke lese den. Husker da jeg var liten og prioriterte lesing mer enn jeg gjør nå. 5-10bøker i uka!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *