Marsh’s Library: Irlands første offentlige biblotek.

Rett bak katedralen St Patrick’s i Dublin kan man finne en aldri så liten skatt! Gjemt bak en port og opp en trapp finner vi en perle som godt som aldri nevnes i guidebøkene: Marsh’s Library. Marsh’s Library ble bygget i 1701 av erkebiskop Narcissus March, og var det første offentlige biblioteket i Irland.

Foto © 2010 Elin Bekkebråten Sjølie

Jeg besøkte biblioteket da jeg var i Dublin i sommer, og ble slått av hvor vakkert det er. Intriøret er fortsatt slik det var for 300 år siden, med høye bokskap i mørk eik.Bokskapenes gavler er utskåret med bokstaver, samt en utskåret bispelue. Det finnes også tre «bur», hvor lesere ble låst inne for å kunne lese sjeldne bøker. Det hele har altså stått uforandret siden det ble bygget for over trehundre år siden.

Bibliotekets boksamling består av over 25 000 bind, og består i hovedsak av fire boksamlinger. Disse bøkene er fra det 16., det 17., og begynnelsen av det 18. århundrede. Men, den mest betydningsfulle samlingen i biblioteket er Edward Stillingfleet-samlingen. Stillingfleet var biskop i Worcester, og døde i 1699. I 1705 kjøpte erkepiskop Marsch samlingen, som bestod av nesten 10 000 bind, for 2500 irske pund. Siden testamenterte Marsh hele sin private boksamling til biblioteket, bortsett fra hans samling av orientalske håndskrifter, som gikk til Bodleian Library.

Jeg oppdaget biblioteket, da en av mine irske venner kunne fortelle om det. Han brukte biblioteket for å studere skrifter fra middelalderen for sin masteroppgave, og fortsetter nå med doktoravhendling om samme tema. Hans forlovede er min irske veninne gjennom flere år, og de er begge brennende interesserte i litteratur. De fant derfor ut at et besøk til dette vakre biblioteket ville være midt i blinken for meg under mitt besøk. De kunne ikke truffet bedre. Mens min venninne bedyret «I could live here!» ville jeg vært fornøyd med å kunne jobbe på et slikt sted.

Skulle du noen sinne befinne deg i Dublin vil jeg anbefale et besøk på det varmeste, spsielt hvis du har en anelse interesse for gamle bibliotek. Dette er unikt! Adressen er St. Patrick’s Close, Dublin 8.

Foto © 2010 Elin Bekkebråten Sjølie

Én kommentar til “Marsh’s Library: Irlands første offentlige biblotek.”

  1. Oj, oj for en nydelig beskrivelse! Det er uendelig lenge siden jeg var i Dublin og da var det langt fra mulig å komme seg til dette biblioteket (noen meget gjenstridige barn som nektet å gå på flere bibliotek etter Trinity, kan du skjønne det???). Neste gang skal jeg legge dette inn på MÅ-se-lista!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *