Jeg har vært på bokfestival!

Dette blogginnlegget kommer ikke til å bli slik jeg først hadde tenkt. Hadde i utgangspunktet tenkt å skrive en mer eller mindre detaljert «rapport» om hva jeg hadde sett og hørt, men kjenner at det blir feil. Veldig feil. Jeg sitter igjen med mange tanker, en bøtte inntrykk og haugevis av inspirasjon. Det har vært ei hektisk og begivenhetsrik helg.

Av høydepunkter kan nevnes å høre Ziarah lese sin novelle høyt, å høre Jan Erik Vold lese diktet «Trikken er et øye som går på skinner» under åpningen av festivalen (jeg digger Jan Erik Vold. Å lese diktene hans er igrunnen fint nok, men å se ham live er noe helt annet), å se Cecilia Samartin, å si hei til Aina Basso og få boka mi signert, og koselig samtale med Arne Hjeltnes… For å nevne noe. Bookcrossing-treff og bokblogg-treff var også fine opplevelser som vil være med i kofferten for gode festivalminner.


Fra Jan Erik Volds opplesing på Oslo bokfestivals åpningssermoni.

Jeg vil gjerne komme tilbake til samtalen med Arne Hjeltnes. Arne Hjeltnes, som nå har kommet med sin første skjønnlitterære bok, skulle lese under programposten «Smakebiter» som skulle foregå i Restaurant Argent i Operaen. Det hele startet egentlig med at da jeg ankom restauranten før foregående programpost. Det var knapt folk der, og litt forvirret spurte jeg hvor jeg kunne sette meg. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne sitter hvor jeg ville, fra ei som virket lettere stresset. Mist på var det et stort rundt bord, med god utsikt, så der rigget jeg meg til. Under morgenkåseriet var det egentlig ikke noen andre som satt der annet enn de som lyttet, så jeg tenkte ikke videre over det. Verre var det da smakebitforfatterene ankom, og de en etter en satte seg ned ved – nettopp – det store, runde bordet. Etterhvert skjønte jeg at jeg hadde gjort en blemme og satt meg ved feil bord. Jeg forsøkte diskret å samle sammen tingene mine, men før jeg kom så langt kikket Hjeltnes, som satt ved siden av, på meg og sa «Jeg tror ikke jeg har hilst på deg?» Flau innrømmet jeg at jeg var publikum, men hadde satt meg feil. En smilende og hyggelig Cathrine Sandnes, som satt ved min andre side, forsikret meg da at jeg bare måtte sitte for «her var det plass til alle som var hyggelige». Jeg fortalte Hjeltnes at jeg var bokblogger og bibliotekar, og han spurte interessert hvor jeg jobbet. Mitt svar ledet oss inn på samtale om Hammerfest, for der hadde nemlig han bodd som barn! Mitt tidligere inntrykk av Arne Hjeltnes som en jovial fyr ble etter dette bare forsterket, og jeg kunne godt tenke meg å lese romanen hans, Ivar Nimme. Ikke så mye fordi han var en hyggelig fyr, men fordi smakebitene han leste opp fikk den til å framstå som ei artig bok.

Det er egentlig mange bøker jeg har fått lyst til å lese etter denne helgen. Jeg vet ikke om det kan kalles en «bakdel» med festivaler, for leselista var jo i utgangspunktet ganske lang. Uanett har det fått meg til å merke meg forfattere og bøker jeg neppe ville ha merket meg ved ellers.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Fra lørdagens Cecilia Samartin-innslag.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Morgenkåseri en søndag morgen.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Aina Basso leser fint fra den nye boka si.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Arne Hjeltnes får oss til å smile.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Ida Jackson (også kjent som Virrvarr) forteller om sin nye bok om nettikette, blogg og sosiale medier.

En fin avrunding på en herlig helg i litteraturens tegn ble bokblogg-treffet. Å sette ansikt på mennesker man kanskje har kjent på nettet i noen år føles helt spesielt. Spesielt koselig synes jeg det var å endelig møte Bharfot, hvis blogg jeg har fulgt i flere år. Det ble et veldig hyggelig treff, og å diskutere litteratur, bøker og alt som kan ha noe med dette å gjøre med likesinnede var herlig. Håper jeg får anledning til å komme på liknende treff i framtiden!

Det var med tungt hjerte jeg vinket farvel til mine medbloggere og satte nesa til Oslo S for å starte hjemturen. Måtte vi sees snart igjen!

14 kommentarer til «Jeg har vært på bokfestival!»

  1. Å, så fint og interessant innlegg! Jeg hadde en 12-åring med meg på bokfestival, så vårt besøk begrenset seg til å gå og snuse rundt i alle bokteltene i Spikersuppa – og et foredrag med Eirik Newth… Dessuten slapp vi – til frøknas fryd – noen bookcrossing-bøker.

  2. Haha, kjempegøy at du satte deg «feil»! Har hatt en motsatt opplevelse en gang, da en forfatter satte seg feil, i en sofa langt bak i lokalet på Mono. Egentlig skulle han nok sittet ved bordet nedenfor scenen som var avsatt til forfatterne. Uheldigvis var dette en skikkelig kjip og hoven forfatter, som ble indignert da vi ikke ville flytte oss for å gjøre plass til kjæresten hans, som OGSÅ VAR FORFATTER! Kompisen min begynte å krangle med ham, og forfatteren ble rasende og ville ikke sitte likevel, men stilte seg opp med sine 190 cm foran sofaen under opplesninga så vi andre ikke så noenting. Ennå visste vi ikke at han var en av forfatterne som skulle lese, men i andre del av debutantkvelden gikk han opp på scenen og leste fra romanen sin. Jeg kan bare si meg enig med Cathrine Sandnes: Det er alltid plass til de hyggelige! De andre kan egentlig ta seg ei bolle, forfattere eller ikke.

    1. Jeg synes bollene godt kan være forbeholdt hyggelige mennesker, jeg. 😉 Spesielt sjokoladeboller. (Fikk innmari lyst på sjokoladebolle…)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *