Elin tester lesebrett: iPad.

Fylkesbibliotekets avdeling i Hammerfest tester for tiden ut forskjellige lesebrett. Selv om jeg ikke jobber der, så har det sine fordeler at de er samlokalisert med oss: Jeg har fått æren til å være med på å teste, og denne gangen er det iPad jeg tar en nærmere kikk på.

Jeg har allerede blogget om mitt aller første møte med iPad. Det var dog en smule begrenset, så jeg fikk den med hjem for å teste ut med nett.

iPad som lesebrett.

Å skulle starte å bruke iPad som lesebrett var neimen ikke enkelt. For å kunne lese e-bøker må man ha en «app» som heter iBooks, og tro det eller ei: Denne kommer ikke med som en standard-app. Dette overrasket meg mildt sagt! Men problemet stanset ikke der: For å kunne laste ned iBooks (som i og for seg er gratis), må man ha en iTunes-konto. Og for å kunne opprette en iTunes-konto må man legge inn sine kredittkortdetaljer. Ja, du leste riktig: Man må legge inn disse opplsningene selv om man ikke skal betale for noe. Logisk? Nei, det synes ikke jeg heller. Jeg er definitivt ikke begeistret for å skulle legge igjen slike opplysninger ten videre… Men for å skulle kunne teste dette som lesebrett, så må man altså ha iBooks. Så da var det ikke annet å gjøre enn å skaffe seg en konto og få lastet ned iBooks. Når man først hadde fått lastet ned denne var det duket for lesing.

Når man er vel inne i iBooks kan man få listet bøkene man har lastet ned enten ved et bokhyllebilde, eller ganske greit ei liste. Man har også en søkefunksjon, som gjør at man lett kan søke for å finne den boka man er ute etter, så fremt man eier den. Ved å klikke på boka man ønsker å lese, så åpnes den, og skulle du ha lest den tidligere, vil den åpne seg der du slapp. Du har også mulighet til å sette i et «bokmerke», slik at du evt. lett finner tilbake senere. Det finnes også andre eboksapplikasjoner for iPad, som man nok bør laste ned, spesielt for å få et bedre utvalg av bøker.

Å bla i eboka var også ganske greit, et lite «tapp» med fingeren, så vendte sida seg. Det eneste kunne være hvis man var i bevegelse el. l., og kom borti skjermen ved et uhell, og så plutselig bladde den flere sider du egentlig ikke hadde tenkt… Ellers var det enkelt å navigere seg fram og tilbake. Dessuten kan man søke i selve boka, og på kapitteloversikten er det bare å klikke på det kapittelet man ønsker å lese.

Å lese på skjermen var som å lese på en PC-skjerm. Kan nok bli slitsomt i lengden, så det er viktig å legge den vekk med jevne mellomrom for å hvile øynene.

Helhetsinntrykk.

Da jeg testet iPad først og fremst som et lesebrett, skal jeg ikke gå i detalj rundt det andre. Det finnes en mengde ulike «apps» man kan installere, og man kommer seg lett på web med Safari. Som en nett-dings ville jeg dog heller ha gått for en mini-PC, da iPad har sine begrensninger. Blant annet har den ikke et tastatur, men man kan skrive ved å få opp et tastatur på skjermen. Så vidt jeg kunne se var det ikke mulig å få norsk tegnsetting på dette, men det kan være jeg ikke kikket godt nok på instillingene. «Tastaturet» var OK, men ikke noe mer. Det var også en del andre funksjoner jeg er vant med fra PC jeg savnet.

Som jeg nevnte i det forrige innlegget mitt, er iPaden litt i største laget etter min mening. Jeg har små hender, og å skulle holde med den ene og navigere med den andre kunne til tider bli tungvint. Den er dessuten litt tung, så etter en stund kjente jeg at jeg ble sliten i nakke og skuldre. Å skulle lese på senga, som så mange liker, var også upraktisk på grunn av tyngde og størrelse.

Alt-i-alt er iPad etter min mening et middelmådig lesebrett, og størrelse og tyngde trekker helt klart ned. Det er også en del småting jeg ikke har tatt med her som gjør at det absolutt ikke er noen favoritt. Etter å ha testet dette er jeg sikker på at dette ikke er en «duppeditt» jeg ønsker å eie – da går jeg heller for en mini-PC!

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

13 kommentarer til «Elin tester lesebrett: iPad.»

 1. Testet du kun iBooks, eller forsøkte du noen av de andre bokapplikasjonene som finnes – Stanza eller Kindle, for eksempel? (Jeg har ikke forsøkt Kindle selv, men liker Stanza for iPhone. Her er det heller ikke nødvendig å legge inn kredittkortinformasjon, så vidt jeg vet – i hvert fall ikke på iPhone-varianten.)

  Ellers er jeg helt enig i at dersom man primært er ute etter lesebrett, finnes det nok mer velegnede på markedet. iPadens styrke ligger vel mer i at den er så allsidig.

 2. Jupp, at denne som lesebrett er middelmådig, hadde vi vel sett for oss fra før av.. spørsmålet er om den kan dekke andre behov for et bibliotek. Det får vi se på senere 😉 Takk for titten!

 3. Litt misunnelig på at du har fått henda i en iPad – lyst på en sjøl, men hovedsaklig IKKE fordi den også KAN være et lesebrett.

  Tenkte jeg bare skulle kommentere et par ting:

  Annetten: Det er ikke «iBooks»-appen som i seg selv krever noen kredittkort av noe slag. Men, for å laste ned iBooks, eller noen av de andre hundretusener av appene som finnes til iPad og iPhone (både gratis og ikke), må du ha en iTunes Store-konto. En slik konto krever et kort knyttet til kontoen for evt. handler…

  Men tilbake til iPaden – lesebrett-funksjonalitet virker mest som en litt «ja det kan den jo også være» fra Apples side. Hovedfokus er på helt andre apps enn dette, men som Annetten nevner, er det mange alternativer til Apples egen iBooks, som f.eks Amazon-koblede Kindle. Og en rekke andre, både gratis og ikke. Den er ikke et rent lesebrett, og heller ikke ment til det. Surfing på den, derimot, og et par av de andre apps jeg har sett demonstrert på den er AMAZING.

  At den ikke hadde norsk tastatur er forøvrig ikke så rart – iPad er ikke offisielt lansert i Norge enda, og det er heller ingen dato for når dette skjer. Når den faktisk er ute i Norge kan man jo forvente at norske innstillinger er på plass. Det samme var jo tilfelle med iPhone før den ble lansert her 🙂

  1. Men Per-Karsten, som jeg skrev testet jeg den ellers også. Men anmeldelsen går først og fremst ut på iPad som lesebrett, siden det er lesebrett jeg skal anmelde. Og, som jeg også skrev, til annet nett-dill foretrekker jeg PC. Testet bl. a. Twitter og web, ble IKKE imponert. Og det at den er tung og klumpete er også et stort minus for meg, fikk faktisk vondt i skuldrene utover kvelden…

 4. Jeg ble veldig nysgjerrig på hvilke småting som ikke kom med i innlegget!

  Og så lurte jeg på om det virkelig er meninga at det skal føles som en PC-skjerm? Har selv ikke testa noen lesebrett, men man hører jo så mye om «elektronisk blekk» og at det skal være behagelig for øynene etc. Ble litt skuffa nå, kjenner jeg, jeg hadde nok fått bygd opp forventninger til at leseopplevelsen skulle være ganske mye bedre enn å lese fra PC./skjerm

  1. Småtingene gikk i stor grad ut på iPad som en nettdings, så det var ikke kjemperelevant i forhold til lesebrett. Jeg vet jo at iPad ikke først og fremst er et lesebrett, men det er liksom lesebrett jeg skal se på.

   Følg med for tester av andre lesebrett! 😉

  2. Ziarah, iPad bruker ikke e-ink, som er det som skal være mer behagelig for øynene. Dette er jo fordi det i hovedsak ikke er et lesebrett, men en «allsidig» dings som kan brukes til å leses på – i tillegg til å gjøre mye annet rart. Kindle etc tar i bruk e-ink, og skjermene der er ikke det samme som på iPad. Det er nå iallefall sånn jeg har forstått det? Om jeg tar feil må noen for all del si ifra. 😛

   Jeg har egentlig ikke noe videre lyst på en iPad, sånn det er nå. Nettbrett generelt virker mest som en litt halvutviklet mellomting mellom telefon og laptop. Foreløpig holder jeg meg da evt til det jeg har nå, telefon og pc. 🙂 Men etterhvert som teknologien utvikler seg enda mer kan det kanskje hende jeg får lyst på et… Kanskje… Jeg kunne uansett tenke meg lesebrett, og har øynene på Kindle.

 5. Ser vi er ganske enige om iPaden 🙂 Eg har ikkje blogga om den som lesebrett enno, tenkte vente til eg har testa ein Kindle også (mi oppgåve var å teste i forhald til «læring og arbeid», forøvrig). Eg synes skjermen er fin og klår, men både iBook og Kindle-appen var temmeleg dårlege brukargrensesnittmessig. Eg har ikkje sett meg inn i kordan bøkene i applikasjonane faktisk er formattert, og utvalet var ulikt i dei to applikasjonane. I iBook fekk eg ikkje testa noko fagbok med referansar, så eg veit ikkje kordan referansar fungerte. Men i Kindle hoppa den til sida med referansar og eg fann aldri ut kordan eg kunne gå tilbake dit eg var. Dét var tungvindt – og definitivt ikkje det eg forventa! Det er jo dårlegare enn i ei vanleg bok der eg automatisk ville putta (eller holdt) ei penn eller ein finger der eg var.

  Eg skjønner ikkje heilt kordan den skal kunne vere nyttig i ein undervisnings/læringssituasjon, sidan den berre kan gjere ein ting om gongen. Greitt nok å lese pensum på – men kor skal ein gjere notatene til essayet sitt, eller kor skal ein finne ut kva ein skal referere til medan ein skriv på essayet i whatever tekst-applikasjon iPaden måtte vere utstyrt med?

  1. Multitasking kommer om to uker. Notatene kan du legge inn i både Ibooks og Kindleappen.. Med evernote installert blir den et glimrende verktøy for både studenter og lærere.
   Virker som en test foretatt etter en for overflatisk bruk. Minipcen min har ihvertfall ligget i skuffen siden jeg fikk Ipad i juli.
   Litt tung kan den være ved lang bruk, se på det som trening.

 6. Det ble en ganske stor diskusjon på Twitter her på 2. juledag, så jeg syntes det var bra å formulere meg på mer enn 140 tegn her.

  Jeg synes det er veldig rart å teste «iPad som lesebrett» uten å faktisk teste de app’ene der det er bøker. Saken er jo den at iBooks bare har et par bøker med, alle gamle bøker som har gått ut av copyright.

  Skal du først teste iPad som lesebrett, mener jeg Kindle må være med, fordi det er her de aller aller fleste bøkene til iPad selges. Amazon har hele 670 000 bøker som nordmenn kan kjøpe via nettsidene til Amazon, og lese på iPaden sin. De samme bøkene kan da også leses på iPhone, PC og Mac. Og Kindle-systemet syncer automatisk bokmerker mellom alle plattformene slik at om du leser på iPaden hjemme, så på PCen på jobben og tilslutt på iPhonen på bussen så vil boka åpnes der du slapp uansett hvor du er – forutsatt at du har nettilgang.

  Jeg har så langt kjøpt over 50 bøker på Kindle, og kjøper nå konsekvent ikke bøker på papir om de finnes til Kindle. Med to unntak: Bøker som er spesielt fine (enten gromt papir, nydelig layout eller masse bilder) – fordi Kindle er ganske basic hva utseende angår. Og bøker jeg er spesielt glad i – og gjerne vil se stå i bokhylla eller ligge på nattbordet. Ofte ender jeg opp med å kjøpe disse favorittene både på Kindle og på papir, fordi jeg liker de så godt og fordi det gir meg de beste av to verdener.

  Jeg var veldig kritisk til en test av iPad som bokleser uten Kindle fordi jeg mener Kindle er en veldig bra bokleser. Du kan blant annet velge å gjøre skriften mye større, som gjør at mange eldre som ikke kan lese små skrift (selv med briller), kan lese digitale bøker. Du kan bokmerke («gule ut») det du syns er interessant, og du kan se hva alle andre har «gulet ut» – genialt på fagbøker – da finner du «popular highlights» nederst på arkene.

  På romaner kan du se oversikt over alle karakterene i en bok, som er spesielt nyttig i store slektsromaner og historiske epos, f. eks. «En passende ung mann» der det i papirutgaven finnes en oversikt bakerst i bind 2 bare. Denne oversikten kommer fra det Amazon-eide nettstedet Shelfari.com, så om du finner feil kan du bare endre det som er feil selv på Shelfari.

  Du kan også endre farge på arkene. Jeg leser oftest med lysegule ark, men noen ganger når jeg er sliten i øynene er det bedre med kritthvit. Og om kvelden i senga er det ofte bedre med svarte ark med hvit skrift.

  Ang. det med tyngden så kan jeg være med på at den er litt tung. Kunne godt være et par hundre gram lettere. En iPad med 3G er 730 gram, som da er nesten 50% tyngre enn den siste Harry Potter-boka (som er 499 gram).

  Jeg synes også skjermen kunne være litt bedre. Om du har sett på forskjellen på en iPhone 3 og en iPhone 4, så ser man hva som kan forventes i iPad 2 som ryktes på markedet våren 2011.

  Jeg leser masse på iPaden, og leser nå veldig mye mer magasiner enn før iPad. Grunnen er at jeg reiser mye og da er det så pes å dra med en haug med blader/bøker. Med iPaden har jeg med over 50 bøker og nesten 100 blader – alltid.

  På Zinio (som er en butikk/app for magasiner), kjøpte jeg i dag 26 utgave av Rolling Stone magasin for bare 132 kroner. Det er latterlig billig og selvsagt et lokketilbud. Men de leveres digitalt inn i appen hver uke, og er supre å lese på skjerm.

  Jeg er enig med Frode over her, som sier at dette virker som en test foretatt etter for overfladisk bruk.

  Dette er helt ny teknologi, som funker på en annen måte enn hva vi er vant til. Og det krever litt tilvenning og villighet til å prøve noe nytt. Det var kanskje det jeg reagerte mest på. Samt at jeg ble veldig overrasket over at du som bibliotekar ikke hadde fått med deg at du kan kjøpe bøker på Kindle på andre steder enn Kindle-dingsen.

  Og for ordens skyld: Alle kan mene hva de vil om hva de vil (nesten). Og jeg forsvarer alles rett til å gjøre det. Men man kan ikke forvente at alle skal LIKE det man mener. Så jeg mener da bare at dette var en dårlig og overfladisk test av iPad som lesebrett. Og du er da i din fulle rett til å mislike at jeg mener dette. Det er helt i orden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *