Elin tester lesebrett: Kindle 3

Kindle 3 er det andre lesebrettet jeg tester. Jeg fikk låne det over helgen, og jeg må innrømme at jeg er litt forelska.

Kindle 3 er et lite og lett lesebrett, og med sin e-ink, eller e-blekk, er det svært godt å lese på. Det er som å lese på papir, med like gode kontraster. I tillegg kan man stille inn i forskjellige skriftstørrelser, noe som er svært hendig spesielt for PDF-dokumenter.

Jeg likte også veldig godt hvor enkelt det var å bruke. Man kunne bla frem og tilbake med knapper på brettets side, og det var generelt enkelt å navigere seg rundt. Å markere teksten var også enkelt, og man kunne legge inn egne notater til tekstbiten man markerte.

Nedlastning til lesebrettet var også kjempeenkelt. Jeg lastet ned et par PDF-dokument, samt gratis e-bøker fra nettet, og jeg bare lastet det ned rett til brettet via PCen. Jeg hadde faktisk ikke trodd det skulle gå så lett! Jeg hadde Kindle 3 koblet til PCen, og lastet det ned som om jeg skulle ha lastet ned til hvilken som helst annen mappe på PCen.

Det er også mulig å koble seg opp mot web med Kindle 3, og det er også relativt enkelt. Men siden lesebrettet bruker e-blekk, blir alle sidene svart-hvitt. Med andre ord er det ikke optimalt til webbruk, men det funker på et vis. Og uansett, Kindle er ikke utviklet for å brukes først og fremst til web, men som et lesebrett. Og til det fungerer det utmerket!

Kindle 3. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

47 kommentarer til «Elin tester lesebrett: Kindle 3»

   1. Men finnes det norske tittler til Kindle, og evt fra hvem? Kjøpte selv en Kindle 2 til datteren min i forhåpning på at det fantes norske bøker. Men etter litt research på nettet, set det ikke helt lovende ut.
    Ellers fint å lese om din test Elin.

 1. Er helt enig i dine vurderinger, Kindle 3 er strålende.

  Erfaringen min er at det er spesielt lett å lese lange bøker. Det er noe med at den er lett å holde, alltid viser der du var sist, lett å lese på skjermen.

  Prisen på bøker er også uslåelig. Selv de dyreste blir ikke noe særlig dyrere enn 70 kr. Jeg betaler gjerne det for en helt ny bok. Ofte er bøker mye billigere også, av og til gratis 🙂

  1. Ja, jeg lastet ned gratis fra Gutenberg-prosjektet da jeg testet brettet. 🙂 Jeg har ikke handlet noe, siden det ikke er jeg som eier brettet.

 2. Først av alt: kort, enkelt og lettlest om lesebrett! Bra oppsummert synes jeg.

  Min erfaring:
  Jeg har min kindle 3 og elsker den rått og hemningsløst!
  For tiden leser jeg på to sci-fi bøker, et par jobb-dokumenter, slår opp jevnlig i flere offentlige forskrifter, samt at jeg har strikkeoppskriftene (!!) liggende. Alt sammen blir holdt på siste siden jeg leste. Superkjekt! Og ikke minst – jeg har en «skal lese», med 23 gratisbøker og gratis prøvekapitler på bøker…

  <3 lesebrett.

  Dog skal det sies at jeg nok ville likt andre lesebrett vel så godt, men ingen har like bra tilbud til Norge som Amazon Kindle har per idag (min mening).

 3. Hvordan er det å bla/scrolle med den? Jeg synes skjermen ser så liten ut med plass til lite tekst (og mye luft) og tenker at det fort kan bli et irritasjonsmoment å måtte bla så ofte.

 4. Har droolet litt over den nye Kindle en stund, jeg er ganske nyskjerrig på hvordan en e-ink skjerm faktisk er å lese på!

  Dumpet forresten over en blogg hvor det sto at e-ink skjermer i farger er rett rundt hjørnet?

  my-little.blogspot.com (på engelsk)

  1. Det har jeg ikke satt meg inn i. Blir spennende å se, jeg har ikke råd til en slik selv i dag uansett. Men det er moro å teste ulike lesebrett!

  1. Den selges ikke i Norge, men regner med at det står pris på Amazons hjemmesider. Jeg har ikke kjøpt selv, og eier den ikke. Jeg har kun testet.

  2. Den koster med dagens kurs 1200kr inkl. frakt og avgifter. Amazon.com ordner med toll-innkreving, og de sender til Norge.

   (jeg kjøpte en i september)

  1. Det er pga lyset på bildet å gjøre. Jeg har ikke dagslys når jeg er hjemme, siden det er mørkt klokka fire. Det er med andre ord kun lyst når jeg er på jobb. Og snart er det ikke lyst da heller, straks mørketid her.

 5. Kindle 3 er knallbra uten tvil, men litt liten skjerm dessverre, bare 6″. Da foretrekker jeg heller Kindle DX som har en skjerm på 9,7″. Og spar meg for iPad, hater alt fra Apple! Men når det kommer til kosekroken foran peisen, så er det ingenting som slår den gode gamle «papir» boka!

  1. Jeg liker Kindle 3 veldig godt, blant annet fordi den er er så liten og hendig. iPad har jeg skrevet om tidligere, jeg er heller ikke begeistret.

 6. Jeg elsker min Kindle, men akkurat PDF er ikke noe jeg føler jeg kan bruke den til. Ifm. studier har jeg prøvd å samle alle artiklene på PDF format og lese de på Kindle 3, men det er håpløst.
  Skjermen er for liten til at man komfortabelt kan lese PDFer i fullskjerm-modus, så du er nødt til å zoome ut og flytte et lite vindu rundt på PDF-siden og så zoome inn. Det er håpløst med eInk-skjermens trege oppfriskningshastighet.

  Jeg har forsøkt er å bruke Calibre til å konvertere PDFer til Mobi ebokformat (PRC), men dessverre er PDF-formatet så spesielt at det er sjelden automatisk konvertering fungerer prikkfritt. Det man står igjen med da er å klipp-og-lime tekst fra PDF-artikler inn i et Word-dokument, og så konvertere dette. Dette gir et meget godt resultat – du leser jo til slutt en ebok på Kindle – men er tid og arbeidskrevende.

  Så min anbefaling er, hvis man tror man skal lese mye PDFer, bør man vurdere en Kindle DX som er større (og riktignok mindre hendig) og dessverre mye dyrere.

  Jeg skulle gjerne visst hvordan en Samsung Galaxy Tab tablet var i sammenligning. 7″ skjerm er jo litt større, og med spesiell anti-refleksbehandling behøver det ikke være så galt selv om det ikke er like leselig som eInk.

  Men altså, egentlig er Kindle 3 perfekt som lesebrett -bortsett- fra hvor greit det er å lese PDFer. Jeg håper Kindle 4 får touchskjerm, farger og 1″ eller 2″ større skjerm..

 7. har selv en Kindle 3.
  Kommer ikke til å kjøpe mere papirbøker hvis det ikke er noe helt spesiellt.
  Kindle er overlegent, letter enn en pocket bok. batteriet holder i en måned, billig som bare F
  Nye bøker til 15 pund.. Eldre nede i 5 pund.
  Umiddelbar levering. <3 Amazon's kindle. fullstendig verdt invisteringen på 1800kr.
  Tok bare 3 dager å få den hit og fra dagen etter jeg bestillte.

  10/10 til kindle

 8. Hei Elin,
  Jeg er så enig, så enig med deg. Lesebrett er fremtiden og prisene er uslåelige. Jeg har to små kommentarer som er interessante:
  1. Dersom du har en android-telefon, kan du laste ned Kindle appsen og det flotte er at Kindle 3 og appsen synkroniserer sidetallet ved hjelp av noe de kaller whisper sync. En stor fordel å kunne lese boka på mobiltelefonen i tillegg, som når du sitter på bussen, venter på noen eller av annen grunn trenger å drepe noen minutter.
  2. Det å laste ned aktuelle bøker fra Amazon gir en stor fordel. Du leser på engelsk. Det kan være litt anstrengende for enkelte i begynnelsen, men etter et par bøker så går det som en lek. Dersom det er et ord du ikke forstår, så finnes det en stor og flott ordbok som forklarer meningen med ordet. Å lese engelskspråklige bøker på lesebrettet gir deg en helt ny verden og i konkurranse med norske forfattere, så ser man at verden har litt mer å by på. Leste forresten Jo Nesbøs «Nemisis» her om dagen, men på engelsk. Den kostet 11 dollar, hvilket jo er penger spart. Selv synes jeg faktisk at det er bedre å lese på engelsk siden språket er langt mer allsidig.

  1. Alle språk er allsidige på sine måter, derfor bør bøker strengt tatt leses på orginalspråket så fremt man kan. Skal man sammenlikne norsk og engelsk, for eksempel, har man en rekke begreper med forskjellig betydning på norsk for det engelske «I love you». Det kan f. eks. bety både «Jeg er glad i deg» og «Jeg elsker deg».

 9. Har Kindle selv og er ganske fornøyd med hvordan den er å lese på. Det er imidlertid ikke alle bøker på Amazon som er tilgjengelige i Norge/Europa, og dette får du ikke vite før du faktisk prøver å handle. De fleste bøkene på New York Times’ bestseller liste er utilgjengelige for oss her i Norge. (Dette gjelder andre lesebrett også)
  Jeg vil derfor fraråde folk å kjøpe lesebrett nå.

  1. Kommer ann på hvilket behov du har. Leser du f. eks. mange dokumenter i form av PDF er det rett og slett genialt. Vet om folk som nærmest har fått sitt liv forandret i positiv retning etter at de fikk lesebrett og slapp å drasse på bunkevis av utskrifter på diverse forretningsreiser.

  2. Nå er jeg norsk og ønsker å lese på norsk…er det noe vits i å kjøpe kindle da..?

 10. Anbefaler forresten å kjøpe den billigere Kindle 3 -uten- 3G-støtte, og heller bruke pengene som er spart på å kjøpe skinn-etui med innebygget leselampe.
  Min erfaring er ihvertfall at jeg sjeldent bruker Kindle til å surfe med, og de få gangene jeg kjøper bøker fra Kindle kan jeg alltids finne frem til et Wifi trådløst nettverk. De fleste gjør vel sin Amazon-shopping fra en vanlig PC..

 11. Jeg er kjempeglad i Kindle 3! *koooooooooose Kindle* <3
  Enda litt ekstra glad i den når jeg begynte å bruke Calibre til å putte over gratis-bøkene fra manybooks.net (en del gutenberg, en del annet)

 12. Hei! Har fryktelig lyst å kjøpe en kindle 3, men er det sånn at det kun er Amazon det går ann å handle ebøker fra? eller kan man handle bøker fra andre internasjonale ebok-forhandlere?

 13. Spørsmål: Vurderer kindle 3 ettersom bokhylla mi står i fare for å kollapse av vekten av alle bøkene mine. Men etter hva jeg har lest så er det bare kindle 2 og kindle DX som kommer i internasjonale utgaver, altså hvis en ønsker å kjøpe kindle 3 så må en innportere den fra USA. Stemmer det, og hvordan blir det med kjøp av bøker til ev. innportert kindle 3? Må man lage en amerikansk konto for å få kjøpt bøker eller?

  Kort sagt, hvis jeg, fra Norge, ønsker å kjøpe en Graphite Kindle 3 for bruk i Norge, hvordan gjør jeg det på enklest mulig måte? Og vil det ev. gå greit å handle bøker fra en norsk konto?

  1. Hei Jens Petter!
   Jeg har kjøpt meg en Kindle 3. Kindle 2 selges ikke lengre fra Amazon.com (ny). Kindle 3 selges i en internasjonal variant, og det er uproblematisk å laste ned bøker fra butikken enten ved WiFi eller 3G (alt ettersom varianten du har kjøpt). Den store forskjellen er at utenfor USA koster det 2$ mer, og noen bøker selges kun i USA.

   Så:
   -For å kjøpe en Kindle 3 går du inn på amazon.com og velger den, skriver inn din norske adresse og trykker «bestill», så ordner Amazon med alt av toll og transport så du slipper (forhåndsfortolling).
   -Det er uproblematisk å kjøpe de fleste bøker fra en norsk konto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *