Bokbusstur i Skottland.

Jeg leste Elis innlegg om bokbusser, og det fikk meg til å tenke på da jeg hadde praksis i Skottland som bibliotekarstudent.

I månedsskiftet mai/juni 2004 hadde jeg femukers praksis på Hawick Public Library. Hawick er en liten by i Sør-Skottland, og ligger i the Scottish Borders. Hawick Library ligger innunder et hovedkvarter, og dette hadde ansvaret for noen bokbusser, eller Mobile Libraries, i tillegg til alle bibliotekene i the Scottish Borders. Jeg var derfor så heldig at jeg en av dagene fikk være med en av disse bussene på sin tur rundt på den skotske landsbygda.

Det var tydelig at bokbussene ble satt stor pris på av lokalbefolkningen. Innbyggerne på de små stedene vi besøkte stod ofte og ventet på at vi skulle komme, og de møtte oss med et smil. At jeg ikke var fast inventar ble også bemerket, de var ganske nysgjerrige på hvem denne underlige unge damen var, hun brukte jo ikke være med. Det var en morsom og veldig hyggelig opplevelse, og antakelig et av de beste minnene mine fra praksisen min i Skottland.

Mobile Libraries. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Bokbussen på et av sine stopp. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie.

Mobile Libraries. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Inni bokbussen. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie.

7 kommentarer til «Bokbusstur i Skottland.»

  1. Ja, la oss slå et slag for bokbussene. Vi trenger dem, mange flere av dem! Da jeg var i Finland for et par-tre år siden, fikk jeg vite at de hadde omkring 100 bokbusser – med statsstøtte. Finland likner gaografisk på Norge, men her har vi – ja, hvor mange? – under 20?

    Jeg har alltid ment at staten må ta mer ansvar for den konkrete utformingen av bibliotek-Norge. Støtte til bokbusser kunne være noe av det.

    1. Definitivt alt for få i Norge. Og at økt tilgjengelighet = mer bruk ser man blant annet på utlånet, Finland er så vidt jeg husker, ganske høyt oppe der.

      Det var forøvrig bokbussen i Bergen kommune som ble vedtatt nedlagt i desember.

  2. Så flott at du har laget et innlegg med hyllest til bokbussenene. Det blir så altfor ofte kun triste innlegg om nedleggelser, mens bokbussene andre steder i Norge «går som det suser». I Troms fylke er det tre bokbusser som er i aktiv drift og er «utlånsmaskiner» som virker, samtidig som de er gode sosiale møteplasser for både barn, ungdom og eldre ute i distriktene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *