Elin tester lesebrett: Sony PRS-350

Først har jeg en innrømmelse å komme med: I motsetning til de tidligere lesebrettene er ikke dette brettet lånt, men det er mitt. Etter å ha kikket på et tilhørende Fylkesbiblioteket i Finnmark, fant jeg ut at jeg ikke ville vente meg å kjøpe meg et eget, for så nær som farget e-blekk, så var dette midt i blinken!

Sony PRS-350

Sony PRS-350 er et lesebrett med en skjerm på fem tommer, noe jeg synes er en flott størrelse. Det er utrolig lite og lett, at det smidig går ned i veska, og er veldig fint å holde i når man leser på senga om kvelden. I tillegg har den det aller nyeste innen e-blekk, nemlig E Ink® Pearl. Dette er så skarpt og papiraktig at det er like godt å lese på som vanlig papir!

En annen ting jeg likte godt var ordbokfunksjonen. Med brettet følger en liten «penn», som til vanlig oppbevares oppe til høyre på brettet. Med denne pennen kan man «klikke» på det engelske ordet man lurer på hva betyr, og man får en definisjon nederst på skjermen. Veldig greit! Man kan også gjøre notater i bøkene sine, men dette er ikke en funksjon jeg har brukt så mye, siden jeg ikke bruker å skrive notater i bøkene mine. Man kan også markere i bøkene med «markeringspenn», som også ligger under notatfunksjonene.

Å overføre bøker til lesebrettet er også veldig enkelt. Det følger med et «bibliotek» (library), det vil si et program som holder orden på bøkene du laster ned. Man importerer filene lett til dette programmet, og man kan synkronisere brettet mot PCen eller bare «dra» bøkene over til brettet. Å installere programmet var så enkelt at jeg ikke engang gadd å se på bruksanvisningen som fulgte med!

I motsetningen til Cybook Opus, som jeg testet tidligere, er dette brettet kjapt. En annen ting jeg liker ved det er dets uavhengighet. Jeg slipper det jeg likte minst med Kindle: Jeg er ikke avhengig av Kindle-formatet, men Sony, som er uavhengige, støtter flere format.

Det er også veldig enkelt å manøvrere seg rundt på brettet. Man kan enten bla ved å berøre skjermen, eller man kan klikke fram og tilbake på knappene nede under skjermen. Der finner man også knapper for «hjem», instillinger o. l. Man kan også stille inn i flere skriftstørrelser, skulle man ønske dette.

Jeg vet ikke om jeg er blendet av min forelskelse i dette brettet, men slik teknologien er i dag, har jeg ikke noe negativt å si om brettet. I hvert fall ikke etter mine personlige forhold. (Og dette er jo selvsagt privat, personlig synsing, jeg er ikke noen teknologisk ekspert! Da får du heller gå til et magasin som spesialiserer seg på dette).

Gleder meg til å reise uten å ha med meg en bunke bøker, og til å kunne lese PDF-dokumenter uten å skrive ut en hel regnskog…

19 kommentarer til «Elin tester lesebrett: Sony PRS-350»

 1. Men her er man igjen avhengig av pc for å laste ned/overføre bøker? Googlet bare litt kjapt og noen hadde kommentert at denne ikke har wifi-muligheter. DET er jo negativt da. Stemmer det?

  1. Ja, man laster ned via PC. Jeg ser ikke på det som negativt at det ikke er wifi-muligheter, jeg har ikke behov for det. Man kan lagre så mange bøker på brettet at jeg synes det er mer enn nok å laste ned via PC. Mange lesebrett har ikke wifi-funksjon.

  2. «Problemet» med wlan er jo uansett tilgang. Jeg bruker nesten bare wlan på min Kindle 3 hjemme eller på jobb, og da har jeg uansett tilgang til pc med overføringsmulighet. 2 ganger siden september har jeg brukt mobilen til å laste ned en bok mens jeg har vært på reise (den har wlan-funksjon). Om Sony-brettet fungerer for en, så ser jeg ikke mangel på wlan som et stort tap.

   (seff – jeg er glad i min Kindle. Amazon har gjort en GOD jobb med å tilrettelegge for bokkjøp)

 2. Føler med deg; jeg virkelig elsker lesebrettene til Sony og kunne ikke tenkt meg noe annet.
  Selv har jeg PRS-300 som er forgjengeren til denne og er kjempe fornøyd.
  Dette er etter min mening virkelig lesebrett som varer og som gjør jobben sin fullstendig perfekt: å la deg lese de bøkene du vil, når du vil og hvor du vil <3

 3. Hei! Flott side og interessant artikel. Men det er en ting jeg lurer på. Du har vel kjøpt lesebrettet i Norge og det virker nok slik om den klarer å vise norske særtegn riktig. Men kan den også tyske bokstaver (äöüß)? For jeg er tysk og bor i Tyskland men vil også kunne lese norske bøker. Og jeg har ringt Sony Tyskland, men de sier, at den tyske utgaven ikke kan noe annet enn tysk (og engelsk da). Jeg synes jo at det er veldig rart, at den ikke skulle klare seg med flere særtegn, og om rådgivern muligens ikke var helt riktig informert. Men vurderer nå å kjøpe lesebrettet (også 350ern) i Skandinavia. Kanskje den er «smarter» enn den tyske… 🙂

  1. Må innrømme at jeg ikke har satt meg inn i en særegen tysk utgave, men jeg ser ikke hvorfor brettet kun skal kunne tysk og engelsk (evt norsk og engelsk). Mitt lesebrett har en språkmeny hvor man kan velge mellom hvilke språk man ønsker menyen på, og der er valgene engelsk, fransk, tysk, nederlandsk, spansk, italiensk og portugisisk. Det bør i det minste støtte alle språk som benytter seg av det latinske alfabetet. Kanskje du kan forsøke kontakte Sony i Tyskland igjen? Jeg tror nok vedkommende du snakket med er litt feilinformert.

   1. Takk for svaret! (Og beklager at jeg posta 2x før. Den viste ikke første posten min, s
    å jeg prøvde en gang til…)
    Jeg har nå ringt Sony Tyskland igjen og selv om han letter etter det i manualen hans, kunne han ikke finne noe information om norske særtegn. Men han anbefalte at jeg bare ta en norsk tekstfil på SD kort og prøve i en butikk (på den PRS-650 – men funksjonaliteten skulle være den sammen hos begge to). Så da skal jeg gjøre det. Er nok enklere å kjøpe brettet i Tyskland for meg…
    Men takk for hjelpen!

 4. Hei! Flott side og interessant artikel! Men det fins en ting jeg lurer på. Du har vel kjøpt lesebrettet i Norge og det virker som om den klarer seg bra med norske særtegn. Men vet du om den også kan vise tyske bokstaver (äöüß)? Jeg er nemelig tysk og bor i Tyskland og vil gjerne kunne lese både tysk og norsk på lesebrettet mitt. Men på Sony Germany fortalte dem meg at det tyske lesebrettet ikke kan vise noe annet enn tysk (og engelsk). Det er jo veldig synd. Og jeg skjønner det ikke helt, hvorfor den ikke skulle klare å vise noe ekstra særtegn… Nå vurderer jeg å kjøpe lesebrettet (også 350ern) i Skandinavia.

 5. Hei. Veldig fin artikkel.
  Vurderer å kjøpe meg et sånt lesebrett, for jeg er veldig glad i bøker 😀
  Bare lurer på om brettet kan norsk viss det er kjøpt i Norge? Tenker mest sansynelig ikke, for det fins vel ikke norske e-bøker enda (eller gjør det)?

  1. Brettet er kjøpt i Norge, og det finnes e-bøker på norsk. Dog er det ikke kjempemange norske e-bøker enda, og i stor grad gamle utgivelser og oversatte bøker. Men det finnes massevis av e-bøker på engelsk og svensk.

 6. Kan du kjøpe kindle bøker på amazon og lese dem på Sony prs 350? Kan man bruke programmet Calibre og konvertere alle bøker til Sony, selv om det er Drm beskyttelse på bøkene?

  Vet ikke enda om jeg skal kjøpe Sony prs 350 eller Kindle.

  E.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *