The Walking Dead av Robert Kirkman

The Walking DeadMange av dere kjenner kanskje til TV-serien The Walking Dead, som er basert på tegneserien med samme navn? Selv har jeg ikke sett en eneste episode, men er veldig begeistret for tegneserien den bygger på.

Serien, som er skapt av Robert Kirkman, handler om vår verden, og første blad kom ut i 2003. Kort fortalt handler den om politimannen Rick Grimes fra Kentucky som en dag våkner opp av koma (som han har vært i etter å ha blitt skutt i tjeneste). Han våkner til at byen hans er fyllt av vandrende lik, og at hans kone og sønn er forsvunnet. Etter kontakt med en annen overlevende i byen setter han kursen mot Atlanta for å lete etter familien sin, og finner dem blant ei gruppe med overlevende utefor byen. Gruppa ledes av Ricks kompis Shane, men etter et zombieangrep begynner Rick å kritisere Shanes lederegenskaper og avgjørelser. Legg til at Shane har hatt en affære med Lori, Ricks kone (uten Ricks viten), og er forelsket i henne, og du får en aldri så liten konflikt. Etter en krangel i leiren er Shane både fyllt av sinne og sjalusi, og han retter en pistol mot Rick i skogen utenfor leiren for å skyte ham. Carl, Ricks sønn, har i hemmelighet fulgt etter dem, og redder faren ved å skyte Shane, og Rick overtar etter dette lederskapet for gruppen, og bestemmer at de skal bevege seg vekk fra storbyen for å være sikrere mot zombiene. Dette er starten på en lang og farefull reise, og i album 16, A larger world (kom ut i juni 2012), har de allerede levd under ekstreme forhold i lang tid.

Jeg leste A larger world på flyet på vei nordover, og var like begeistret for dette som jeg har vært for resten av serien. Det eneste jeg har å sette fingeren på i dette albumet er når de snakker om hermetikk, og Rick snakker om uløpsdato. Han sier blant annet at «Canned fish shouldn’t last three years…» Enhver med basiskunnskap om mat vet at hermetikk er laget for å vare, og at utløpsdato egentlig bare står på fordi produsentene må ha det på mat. Så lenge boksene ikke buler ut eller har hull, bør maten stort sett være OK å spise. Dog, dette er ren flisespikkeri, og kan med godvilje legges til Ricks manglende kunnskap om hermetikk.

Mange vil kanskje rynke på nesa og si at zomvbier ikke er deres greie, men saken er den at det er ikke min greie heller. Jeg er av ulike grunner ikke spesielt begeistret for zombier, men de spiller egentlig ikke en veldig stor rolle i denne serien. De kan nærmest være for statister å regne, eller en kulisse. De spiller definitivt sin rolle, men det kunne like gjerne ha vært noe annet. Det sentrale er menneskers oppførsel og reaksjoner under ekstreme forhold. Hvordan forholder de seg til hverandre? Hva kan noe slikt få dem til å gjøre? Hvordan takler de påkjenningene, sorgen og smerten? Hvordan løser de problemstillinger de i sin villeste fantasi ikke ville trodd de noen sinne skulle komme opp i? Dette er noen av spørsmålene i serien, og det finnes garantert ikke noe fasitsvar. Til tross for zombier, serien er på mange måter realistisk, og jeg synes den virkelig er troverdig. Den er godt skrevet, og i tillegg har den noen fantastiske illustrasjoner.

Nå gleder jeg meg til nytt album, som kommer ut omtrent ved juletider. Julegavetips, kanskje?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *