New Yorks beste bokhandel?

I sommer var jeg som sikkert noen av dere har fått med dere i USA, blant annet i New York City. New York er en flott by å besøke for oss som er glad i bøker, og jeg sikret meg et besøk på bokhandelen Strand Bookstore.

Strand Bookstore. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Strand Bookstore i New York.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Strand er en gigantisk bokhandel, og den ligger på hjørnet av 12th East Street og Broadway sør på Manhattan. Bokhandelen er uavhengig og ikke del av en av de store kjedene. Strand ble åpnet 1927 av Ben Bass, og den gang holdt den til på Fourth Avenue, som den gang var New Yorks legendariske Book Row. Da var Strand en av 48 bokhandlere på den legentariske strekka. I dag er Strand eneste overlevende bokhendelen fra den gang.

Strand er en bokhandel med flere etasjer, og det første som slo meg da jeg gikk inn i butikken var at det bugnet av bøker. Det er i første du finner den nyeste og kanskje mestselgende litteraturen. Og går du litt lenger inn, finner du dessuten noe jeg ikke hadde ventet meg: En stor avdeling med brukte bøker! For på Strand kan man nemlig selge sine gamle, og kjøpe andres gamle, bøker. Jeg fant ei bok jeg hadde sett etter på en større bokhandel, med planer om å bookcrosse den siden. Jeg var veldig fornøyd, og tanken på gjenbruk er i mine øyne genial.

Det virkelig bugnet av bøker inne på Strand, og i bruktavdelingen var det bøker fra tak til gulv. Jeg innrømmer at det var som å være som en unge i en godtebutikk, og jeg er glad jeg ikke hadde plass til å kjøpe masse bøker i kofferten min (og det var nok lommeboka mi glad for også).

Strand. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Inne på Strand Bookstore.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Oppe i den øverste etasjen hadde de en egen aveling for sjeldne og gamle bøker. Her sydet det ikke like mye av liv som nede i første etasje, men hadde en mer ærbødig atmosfære. Her var det også dype skinnstoler man kunne sette seg ned og lese i. Denne avdelingen likte jeg også godt, jeg syntes det ar så vakkert der!

Sjeldne bøker. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
Inne på avdelingen for sjeldne bøker på Strand Bookstore, New York.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Sjeldne bøker. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013
I avdelingen med sjeldne bøker, hadde de også globuser.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2013

Jeg tør påstå at Strand Bookstore bør stå høyt på lista for bokelskere som besøker New York. Og er du heldig, kanskje du er der når de arrangerer et spennende arrangement?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *