Jeg vet hva du driver med av Jakob Arvola

Jeg plukket med meg bookcrossing-boka Jeg vet hva du driver med av Jakob Arvola fra OBCZ-hylla på Oslo Visitor Centre i juli 2017, men det var først da jeg var på yogaretreat i fjellet høsten 2021 jeg fikk lest den. På forhånd hadde jeg ingen forventninger, og visste egentlig lite om boka, og stilte derfor med helt blanke ark da jeg skulle lese den.

Jakob Arvola er en norsk journalist og forfatter, og han ble nominert til Havmannprisen for debuten «Det går ikke over» i 2015 for beste nordnorske skjønnlitterære utgivelse. «Jeg vet hva du driver med» kom ut i 2017, og er forfatterens andre bok.

Rosa bok holdes opp foran ei bokhylle
Foto: Av en annen verden © 2021

«Jeg vet hva du driver med» handler om helt vanlige nordmenn som deg og meg. Nordmenn som skriver i kommentarfeltene, ofte under fullt navn. Folk som er oppvokst i etterkrigstidens Norge, men som har opplevd 22. juli og flyktningekrisa i 2015. Folk med helt vanlige jobber, som lærere, bussjåfører, barnehageansatte, tannleger og sjukepleier.

Selv om novellene kan leses som små, enkeltstående historier, henger de på en måte sammen. I noen av dem møter vi karakterer som vi har møtt tidligere. Et eksempel på dette er den unge mannen som besøker moren som er på sjukehjemmet i ei av novellene. Denne karakteren har vi truffet som bikarakter i ei tidligere novelle, hvor vi møtte ham som et barn. Med andre ord spinner Arvola en tråd gjennom samlingen som gir boka en helhet.

Boka er velskrevet med et ganske rett fram språk. Skildringene er gode, og vi sitter kanskje igjen med en litt uggen følelse når vi slår permene sammen. Dette er en novellesamling som bør få oss til å tenke, og som jeg er ganske sikker på at gir et realistisk bilde av samfunnet vi lever i. I hvert fall en del av det.

Dette er ei bok jeg absolutt likte, og jeg endte opp med å anbefale den på jobb høsten 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *