På besøk på britiske bibliotek.

Jeg har vært på ferie, med tilhørende bibliotekbesøk. Jeg har allerede postet om mine besøk på Gjøvik bibliotek her i Norge og Pearse Street Library i Irlands hovedstad Dublin. Men dette var ikke de enseste byene jeg besøkte i sommer.

I London besøkte jeg Kensington Central Library, som til min overraskelse var større enn hva jeg forventet. Dette biblioteket er, som mange andre britiske bibliotek, preget av budsjettkutt og nedbemanning. Jeg snakket med en hyggelig ung dame der, som kunne fortelle at siden hun ikke kunne få betalt bibliotekarjobb, til tross for sin MA i bibliotekvitenskap, så jobbet hun som frivillig. Det synes jeg er ganske hårreisende, og tyder på å utnytte høyt utdannede mennesker for å slippe å betale dem lønn. Jeg vet ikke hvordan hun kunne overleve på dette, muligens bodde hun fortsatt hjemme hos foreldrene? Jeg spurte ikke. Biblioteket var uansett koselig, lokalisert i en av de typiske britiske, eldre bygningene.

Norfolk and Norwich Millennium Library bar preg av at det var langt nyere i alder. Biblioteket befinner seg inne i et kjøpesenterliknende bygg, Forum, som er bygget på grunnen til det gamle biblioteket. Det gamle biblioteket i Norwich brant ned til grunnen i 1994. Utrolig nok klarte de å redde ut en stor del historiske dokumenter som er viktige for byens historie, men det meste annet gikk tapt. Det nye biblioteket er stort, åpent og moderne. Hvordan det er med bemanning er vaskelig å se, det så ut til at mye var automatisert, og jeg kom ikke i snakk med noen av de ansatte der.

Mitchell Library i Glasgow regnes for å være det største, offentlige referansebiblioteket i Europa. Det var liten tvil om at dette var stort: Hele seks etasjer med ulike avdelinger! Nederst fant man det «vanlige» utlånsbiblioteket med skjønnlitteratur og en liten barneavdeling, ellers var resten viet til faglitteratur. Egen lokalhirtorisk avdeling, avdeling for slektsforskning og alt hva man kunne tenke seg å forske på. Også dette bygget var gammelt og staselig, men hadde fin tilgjengelighet, samt en egen kafé hvor man kunne sitte med boka si og drikke en kanne te.

Nedenfor kan dere se en video med film jeg tok da jeg besøkte bibliotekene.

2 kommentarer til «På besøk på britiske bibliotek.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *