Jeg utfordrer deg!

Dette er en utfordring spesielt til de av dere som liker science fiction (ser spesielt i retning Eirik): Hvis du skulle anbefale fem gode klassikere innen science fiction til noen som aldri hadde lest science fiction før, hvilke bøker ville du ha valgt, og hvorfor?

9 kommentarer til «Jeg utfordrer deg!»

  1. Stanislaw Lem – Solaris (eller kanskje Kyberiaden hvis noe mer humoristisk passer seg)
    Tom Disch – 334
    Gene Wolfe – Book of the New Sun
    Iain M Banks – Use of Weapons
    Greg Egan – Axiomatic (dersom novellesamlinger er OK. Jeg har ikke kommet langt nok til å lese romanene ennå, selv om _Permutation City_ og _Schild’s Ladder_ står i hylla)

    Hrmm, bare hvite menn… ja ja.
    Det er brutalt å måtte begrense seg, men det får gå. Tror de fleste vil finne noe å like hvis de leser alle fem(seks) av disse.

    -Øystein, som du nesten har fått til å angre på at han hoppet over festivalen i helga. Men det så ut som det i stor grad var orientert mot de som er interessert i tegneserier, filmer og TV-serier.

  2. Ach, jeg gikk selvsagt glipp av -hvorfor-. Det blir litt fort og gæli, da sengen roper…
    -Disch fordi han skriver bedre enn noen andre i SF.
    -Lem pga hans både lekende og filosofiske innhold og teknikk.
    -Wolfe fordi han viser hvordan science fiction og fantasy ikke lar seg skilles, og fordi han er en av genrens eksperter på den upålitelige forteller.
    -Banks, vel, fordi han er så himla morsom og deprimerende, ofte på en gang. Kanskje ikke så mye av førstnevnte i akkurat denne boka.
    -Egan, fordi ingen andre science fiction forfattere gir meg samme følelse av «Sensawunda»… han kan ta de merkeligste tunge sidene fra vitenskapen og lage dypt fascinerende, forvirrende og fryktsomme fortellinger (unnskyld) ut av det. Egan er science fictions svar på Jorge Luis Borges (nei, jeg er ikke enig med Le Guin i at Dick fortjener den tittelen)

    -Øystein

  3. Altså, som fast leser av bloggen min burde du vite at jeg (og diverse lesere) forlengst har blogget en slik liste på
    http://www.newth.net/eirik/archives/000946.html 🙂 Men det du altså ber om er at lista skal kortes ned til fem? Snødent, men OK:

    Isaac Asimov: Foundation/Keiserrikets fall
    Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale/Tjenerinnens Beretning
    Ray Bradbury: Martian Chronicles/Krøniker fra Mars
    Arthur C. Clarke: Childhood’s End
    Robert Heinlein: Stranger in a Strange Land
    Ursula LeGuin: The Dispossessed

  4. Støtter Eirik sin liste på det sterkeste, men vil gjerne, siden det dreier seg om anbefalinger til noen som ikke har lest SF før, å prøve på to av mine favoritter:

    Connie Willis: Doomsday book

    Lois McMaster Bujold: The Warriors Apprentice

    Begge er lette å lese, fulle av humor, spennende og underholdende situasjoner og ikke minst representerer de begge tradisjonelle SF-konsept som tidsreiser (Willis) og konflikter i rommet (Bujold). Styrken til begge bøkene er særdeles sterke og sympatiske hovedpersoner og et stort spekter av interessante bipersoner.

  5. Dette var ikke enkelt. *titte igjennom bokhylla*.

    The Man in the High Castle, Philip K. Dick. Fordi det er en bra «alternate history»-roman og jeg er en stor PKD fan.
    Ringworld, Larry Niven. Fordi dette er et godt eksempel hvor gøy romfysikk kan være når Larry forsøker å forklare en helt ny planetdesign. Gir også et møte med mange interessante vesener.
    Rendezvous with Rama, Arthur C. Clark. Fordi det er en fantastisk roman om å utforske det ukjente når er mystisk gigantisk romskip dukker opp i solsystemet. De påfølgende bøkene er også god lesing.
    Hyperion, Dan Simmons. Fordi den er original, velskrevet, mystisk, skremmende og spennende på en gang. Del 2, Fall of Hyperion, må også leses.

  6. Vet noen av dere hvordan jeg kan få tak ‘Keiserrikets fall’? Jeg er selv en stor fan av Foundation-serien, men trenger en norsk oversettelse til samboeren min…

    Takk for hjelpen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *