Onsdag 27. mars satt jeg på Bokdagene på Bibliotekenes hus og fikk presentert vårens nye bøker fra en rekke forlag. Det slo meg hvor mange bøker som så mer eller mindre like ut: damer man ser bakfra. Altså, dette er selvfølgelig noe jeg har lagt merke til før, disse «dameromanene» med løkkeskriftoverskrift og damer som stirrer ut over havet, eller et annet landskap. Men akkurat der og da ble det virkelig så åpenbart for meg hvor utrolig mange slike bøker som gis ut. Dermed kom jeg med følgende hjertesukk på Twitter:
Hva er greia med bokomslag med damer med ryggen til?
— Elin the Librarian (@halelaus) 27. mars 2019
Jeg hadde faktisk ikke tenkt at det skulle skape videre diskusjon, men det så ut til å engasjere mer enn jeg hadde forventet. Jeg fikk en forklaring på at dette nok ble gjort fordi forlagene da mente de ville selge flere bøker (noe jeg i og for seg er klar over), men veldig mange svarte også at det nok heller ville medføre det motsatte for deres vedkommende:
«Ser jeg en slik bok snur jeg ryggen til jeg også.» – @ToveKje
«(…)det er ingenting for meg, og ved å ha rygger på coveret kan jeg lett utelukke dem!» – @skattebu
«Disse, hodeløse damer og løkkeskrift-romaner holder jeg meg ofte unna.» – @Kaffesnobb
Interessant er det også at kanskje ikke alle forfattere er like overbegeistret for at boka deres får et slikt omslag, som @trinestroemme gjorde meg oppmerksom på med artikkelen «Sexy Backs and Headless Women: A Book Cover Manifesto».
Kjipt for forfattere også: "For many women authors who don’t happen to write breezy fiction, we feel caught in a double bind, with a cover that demeans the book in the eyes of the literary establishment while also promising readers a kind of book we didn’t necessarily write."
— Trine Strømme (@trinestroemme) 27. mars 2019
Etter å ha lest noen artikler om tema, har jeg forstått at blant annet i Asia er det ikke uvanlig med disse damene med ryggen til på bøker av kvinnelige forfattere, samt bilder hodeløse damer. Mannlige forfattere, derimot, får mer abstrakte bilder, eller av mennesker i becegelse eller bygninger. Og etter hva jeg har forstått, er det ikke så ulikt her i vesten.
Om disse ryggene og hodeløse kvinnene får folk til å kjøpe flere bøker vet jeg ikke, og jeg vet ikke hvor mye forskning det finnes på feltet, men for min helt personlie del vet jeg at sansynligheten nok er at jeg velger noe annet.
Hvordan er det med deg, kjøper du gjerne slike bøker, eller gjør du som @ToveKje og snur ryggen til?
Nei, jeg er særdeles skeptisk til bøker med «Damer bakfra» på, som Arve Juritzen en gang kalte disse bøkene..
Kjøpe dem gjør jeg absolutt ikke..
Det er egentlig veldig trist for forfattere som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av slike bøker, men allikevel får et slikt omslag, synes jeg. Jeg er også blant de som er særdeles skeptiske.