Huset som fikk ben

Da jeg var barn leste foreldrene til min bror og meg mye for oss. Her om dagen kom jeg til å tenke på en bok med navn Huset som fikk ben og etter et raskt søk på Deickmanske bibliotek sine hjemmesider fant jeg ut at de faktisk hadde noen eksemplarer av boka, og at forfatteren heter Jo Lie. Nå ligger den og venter på at jeg skal komme på Stovner filial og plukke den opp.

Boka handler om et hus som en morgen våkner opp og har fått bein. Disse må testes ut, og det legger ut på vandring ut i verden. Dette medfører en rekke komiske situasjoner, og jeg kan huske vi lo godt og masse av denne boka.

Jeg har ikke selv et ekseplar, siden det enten er min mor eller bror som sitter på ekseplaret vi leste som barn, men det skulle jeg gjerne ha hatt. Desverre fant jeg den ikke da jeg søkte på antikvariat.net, men jeg la den til på «ønsker» der, så kan man alltids håpe at det dukker opp et eksemplar.

31 kommentarer til «Huset som fikk ben»

 1. Broren min likte visst også denne boka da han var liten, og i likhet med meg var han i tillegg glad i at voksne fant opp eventyr på sparket. Så en gang da bestefar lurte på hva han ville høre et eventyr om svarte han «bæsjen som fikk bein!» (jada, han var nok ca. tre tenker jeg). Den måtte bestefar fortelle om igjen og om igjen og om igjen. Vel, ehm… jeg ville bare nevne det.

 2. Hei på deg!
  Satt bare her og lekte meg, og søkte på boka «Huset som fikk bein»…og da fikk jeg opp bloggen din….
  Denne boka var klassens favoritt da vi gikk på barneskolen på midten av 60-tallet…. Husker vi tvang lærerene til å lese den for oss, og vi lo, og vi lo, for den var så morsom…. Og når vi nå av og til treffes, vi som gikk i samme klasse…..så mimrer vi, og lurer på om det går an å få tak denne boka …. Og «YESS», den finnes, og da går det an å få tak i den…..
  Hyggelig at fler enn oss syntes den var morsom!
  Hilsen Elin

 3. Hei,

  Traff rett inn på denne siden da jeg også søkte på denne boka. Så artig å se at det er flere som savner «Huset som fikk bein». Dette var favorittboka mi da jeg var liten, sånn ca. på midten av 60-tallet. Foreldrene mine måtte lese den om og om igjen. Jeg ble aldri lei av den. Senere år har jeg lett hjemme, for å finne igjen boka, men det kan nok se ut som at den ble lest i filler..
  Håper jeg greier å finne et eksemplar av boka. Det hadde vært morsomt å kunne vise den til mine døtre.
  Hilsen Nina

 4. Søkte etter jo lie og «Huset som fikk bei» , og vips var jeg her. Så at det stort sett var jenter som har komentert. Jeg er 48 modell og på slutten av 50 tallet ble det lest fra denne fantastiske boka i klassen. og vi lo så vi skreik ,så det ble mange pauser under oplesningen.Har funnet noen utdrag av boka i «Alle barns blad» som kom ut på 50 tallet.Har søkt litt rundt på nettet , men det ser ut som om «alle»er på jakt etter denne.

  1. hei Steinar – var det du som sendte med en mms vedr boka? Slettet deg ved en feil .- jeg vil gjerne kjøpe boka!!
   mvh
   Vigdis – 45076034

   1. Hei Vigdis,
    Jeg tror dessverre ikke Steinar kommer til å se denne meldingen, det er over 6 år siden han la igjen kommentar på bloggen min. Jeg foreslår at du forsøker å finne ham på en annen måte, for jeg tviler på at han er fast leser av bloggen min, eller går tilbake og leser gamle kommentarer.

    1. har du peil på om det blir noen nyutgivelse av boka? Steinar sendte meg melding for noen dager siden – derfor gikk jeg tilbake hit 🙂

     1. Nei, jeg vet nok ikke det. Da er det nok bedre å høre med forfatter/etterkommere av forfatteren eller forlaget (den ble utgitt på Damm). Jeg har allerede boka, men har ingen planer om å selge den eller gi den bort, jeg ønsker å beholde den selv.

 5. Jeg viste det måtte være flere som og lette etter denn boka. Jeg havnet og her da jeg søkte etter den. Tanten min pleide og lese den for meg da jeg var liten på 70 tallet og husker godt at hun leste med alle stemmene hun kunne. Det er vel den eneste boka jeg virkelig kan huske fra da jeg var liten.

 6. Min mor leste «Huset som fikk ben» for meg. Det måtte være før jeg begynte på skolen i 1955. Hun leste den også for min sønn en gang tidlig på 1970. Boka må ha gjort inntrykk, for det er ikke mange konkrete bøker som sitter igjen i hukommelsen. Jeg har lett etter den her hjemme, men den er trolig borte. Nå har jeg 6 barnebarn som jeg hadde ønsket skulle få høre det samme som jeg gjorde i sin tid. Vi får finne ut hvilket forlag og etablere som en pressgruppe som forlanger en ny utgave av boka. Hadde vært morsomt om noe har boka og fikk mulighet for å lånne den noe dager for å (forhåpentligvis) glede mine barnebarn.

  1. Anbefaler deg en tur på biblioteket. Nå vet jeg ikke hvilket som er ditt lokale bibliotek, men det finnes noen bibliotek som har boka. Så hvis ikke ditt bibliotek har den, skal det være mulig å få den bestilt på fjernlån. Jeg vet at blant annet Deichmanske biblioek skal ha den i sin samling, bl. a. 2 eksemplarer som i følge katalogen i skrivende stund står på hylla og er til utlån.

 7. Hei,-
  Den boka hadde jeg da jeg var liten(f.1947), og synes den var så morsom. Jeg passet en liten sommergjest-gutt da jeg var i tidlig tenårene og leste den for ham. Også hos ham falt den veldig i smak. Nå har jeg 5 barnebarn og har prøvd å finn ut hvor jeg kan få tak i den (uten hell så langt), men kanskje jeg kan klare å få tak i den nå! Bor i Arendal. Håper jeg finner den!

  1. Min mor har lett etter boka i mange mange år, det hadde vært moro om jeg fikk tak i boka.
   Er det noen som vet hvor jeg kan bestille den???

 8. Hei !

  Jeg leser at det er stor interesse for boka til Jo Lie. Jeg er sjøl ute etter et eksemplar. Det jeg har mangler det en side i.
  Jeg er datter av Jo Lie og har lurt på om jeg skal ta initiativ til å gi ut boka på nytt siden det virker som at interessen for boka er stor.
  Han har skrevet flere morsomme historier så kanskje det kunne være en ide og gi det ut samlet.

  Tove Lie

  1. Det hadde vært fint om du hadde gitt denne boka ut på nytt. Selv har jeg hatt boka, men for mange år siden lånte jeg den bort og siden har jeg ikke sett den. Selvfølgelig husker jeg ikke til hvem som lånte den. Om du gir ut boka på ny, da vil jeg gjerne stå på bestillingslista di:)

 9. Jeg har funnet mitt eksemplar på loppemarked, det hender det dukker opp bøker i serien Damms Barnebibliotek der. Håper å få serien komplett en gang

  1. Hei Inger.
   Jeg har mange bøker i serien Damms barnebibliotek, – også funnet på loppemarkeder, og tatt vare på dem. Kanskje noen vil overta noen for en rimelig pris.

 10. Ja gjerne for nå er det aktuelt å gi boka til Jo sine barnebarn.

  Rett før Jo døde skrev han boka med et mer moderne språk. Han rakk ikke å få den gitt ut på nytt. Kunne kanskje være en ide ? Vil gjerne ha tilbakemelding på det. Jeg betaler for boka.

  Tove Lie
  Finnfjord 9300 Finnsnes

 11. hei,
  jeg er også på jakt etter boka. Rektor på mine barns skle leste den høyt for alle 1.klassingene – og min datter på 28 år vil bli veldig glad for å få den til jul. Kjøper gjerne!

 12. Hei,vil gjerne melde meg på lista til de som er på jakt etter boka «Huset som fikk ben». Boka er kjempegøy , leste den på 50 tallet og vil gjerne lese den for mine barnebarn. Mvh Lise

 13. Husker med glede boka: Huset som fikk ben. Vil gjerne kjøpe den om den kommer ut på nytt. Har fortalt til barnebarna det jeg husker og de hadde veldig glede av fortelllingen. Kunne vært koselig å lese boka for dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *