«Rett og galt» i ungdomslitteraturen.

Jeg jobber som skolebibliotekar, og det hender seg det kommer lærere og spør om jeg kan lage forslag til bøker for dem. I går hadde jeg en lærer hos meg som ville ha lister over to forskjellige temaer, hvorav det ene var «Rett og galt». Bøkene skulle være rettet mot ungdom.

Jeg laget først lista over det andre temaet han var ute etter, da dette var et tema jeg kunne mest om (skal ikke gå nærmere inn på det her), og så startet jeg med liste nummer to. Dette viste seg å være litt vanskeligere. Siden jeg er forholdsvis fersk i gamet som bibliotekar, så var det noe begrenset hva jeg hadde på «innerlomma».

Løsningen, tenkte jeg, var å spørre mine kollegaer i det ganske land om tips, og sendte ut en e-post på e-postlista BibliotekNorge, hvor jeg ba om gode råd. Svarene strømmet inn! Jeg ble helt overveldet over responsen, og jeg fikk kjapt laget ferdig lista som skulle ut til læreren. Selv da jeg var ferdig med denne, og sendte en takk ut til lista, fortsatte en del svar å dumpe ned i postkassa mi, noen var de samme forslagene, mange nye. Deretter fikk jeg flere spørsmål om jeg ikke kunne legge ut lista mi til almen beskuelse, og da tenkte jeg, «dette må da være en god ting å blogge?» Og her er resultatet.

Her er lista over forslag til bøker med tema «Rett og galt» (inneholder både forslag fra andre og titler jeg fant selv), men først starter jeg med e-posten jeg sendte ut til lista.

Hei!

Jeg er på jakt etter bøker rettet mot ungdom med tema «rett og galt» (f. eks. verdier, normer, regler, lover, etikk og moral). Er det noen der ute som kjenner til noen gode titler (både skjønn og fag) som tar opp disse temaene, eventuelt gode gratisbaser hvor jeg kan søke etter dette? Har forsøkt diverse bibliotekbaser uten å finne så vbeldig mye. (Haster litt, må ha ferdig enb liste i løpet av dagen).

På forhånd takk!

Mvh
Elin
Bibliotekar

Har jeg lov til det, da? : hva du har lov og ikke lov til mellom 0 og 18 – Liv Wiborg Karlsen
De unges lovbok – Anders Bratholm
Kan ikke høre deg lytte – Hadley Irwin
Katja på Grünerløkka – Ellinor Rafaelsen
Sang til en sommerfugl – Maria Küchen
Kødd – Mats Wahl
Den usynlige – Mats Wahl
Prisen å betale – John Ewo
Svart. Og ca hvitt – John Ewo
Frosten kom tidlig – Arne Svingen
Sets sang – Kari Sverdrup
Ingenting – Janne Teller
Sviket – Bente Bratlund Mæland
Hitlers datter – Jackie French
Tanker til en sønn : om etikk, ansvar og frihet – Fernando Savater
Salamanderryttaren – Erna Osland
Brev til Lily : om hvordan verden fungerer – Alan MacFarlane
Månehauks barn (serie) – Peter Dickinson

3 kommentarer til ««Rett og galt» i ungdomslitteraturen.»

  1. Flott liste!
    Eg er og på eit skulebibliotek for tida, og skal lage ei slik liste over ny, norsk samtidslitteratur for ungdom. Har med eit par av dei bøkene du har på lista (Svingen og Ewo), men har du fleire gode forslag?

  2. Hei
    Denne lista legger jeg inn som ressursliste til eget bruk i eget bibliotek. Takk!
    Aina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *