Banned Books Week 2007

Banned Books WeekI år er uka for forbudte bøker 29. september til 6. oktober. Banned Books Week går ut på å markere friheten til å kunne lese hva man vil. Hvorfor er dette viktig? Fordi det fortsatt i dag, selv i såkalt demokratiske land, forbys bøker. Spesielt USA er verstinger i så måte.

Ved skoler i USA forbys eller foreslås forbys bøker til stadighet. Bøker som ofte ønskes å forbys er blant annet bøkene om Harry Potter av J. K. Rowling, Huckleberry Finn-bøkene av Mark Twain, Om mus og menn av John Steinbeck, The Catcher in the RyeJ.D. Salinger, Å drepe en sangfugl av Harper Lee, Fluenes herre av William Golding, og Heksene av Roald Dahl, bare for å nevne noen få som finnes på lista. Grunnene er som regel at de er kontroversielle på en eller annen måte, eller okkulte.

Personlig synes jeg det er skremmende at man i 2007 faktisk ønsker å nekte barn, og voksne for den del, å lese enkelte bøker. Å skulle nekte folk å tenke selvstendig… For å sitere Voltaire: «Jeg er uenig i Deres meninger, men jeg vil inntil døden forsvare Deres rett til å hevde dem.»

Jeg oppfordrer derfor med dette alle til å markere Banned Books Week 2007 på en eller annen måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *