Visjonenes bok av Muniam Alfaker

Visjonenes bokJeg har akkurat blitt ferdig med Visjonenes bok skrevet av irakiske Muniam Alfaker. Jeg hadde aldri kommet til å lese denne hadde ikke Maren bedt meg plukke den med meg via BookCrossing.

Alfaker ble født i 1953 i Irak, men har bodd i Danmark siden 1986, og han har tidligere fått utgitt diktsamlinga Sky på flukt på norsk (1994). Visjonenes bok utkom første gang i Marokko i 1997, og kom på norsk i 2001.

Dette er dog ikke vanlige dikt, men er inspirert av den muslimske sufi-poesien. I bokas etterord advares leseren mot å vurderes og forstås som vanlig poesi nettopp på grunn av dette. Sufi-poesi er noe vi ikke har tradisjon for i Norge, verken tidligere eller nå. Så hva er så sufi-poesi?

Wikipedia forteller at sufisme er en mysterietradisjon innenfor islam. Etter å ha lest litt rundt skjønner jeg at det finnes mange retninger også innen sufisme, men at de da altså kort sagt er islamske tenkere med en bestemt verdensoppfatning, men de skal også ha protestert mot religionen islam som sosialt system.

«Den muslimske kultur er teosentrisk og har Gud som midtpunkt, og menneskenes mål er å vende seg mot midtpunktet. Gud er referanse for menneskets gjerninger og mål. Sufiene etablerte en ny tradisjon, som setter mennesket i midten.»
– Walid al-Kubaisi

Selv om jeg egentlig ikke helt visste hva sufi-poesi var (jeg er ikke en gang sikker på om jeg forstår det 100% enda), hadde jeg allikevel stort utbytte av boka da jeg leste den. Jeg syntes den rett og slett var vakkert skrevet. Jeg vil derfor bare avslutte med et lite sitat hentet fra Visjonenes bok:

«den som har hjerte
mestrer fornuften
og har seg selv»

Én kommentar til “Visjonenes bok av Muniam Alfaker”

  1. Hei
    Har nettopp oppdaget bookcrossing og har ikke helt funnet ut hvordan man gjør dette, derimot kan jeg vise til http://www.utrop.no for artikler om Sufisme og henvisning til en oversatt bok av Erling Kittelsen/Finn Thiesen: Fra moske til vinhus.

    mvh Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *