Ikke akkurat Tolkien for nybegynnere.

The Children of HúrinI går ble jeg ferdig med The Children of Húrin av J. R. R. Tolkien. Selv om jeg personlig hadde stor glede av boka, er det ikke ei bok jeg vil anbefale en som aldri har lest noe av Tolkien tidligere. Jeg vil definitivt ikke anbefale den til en som ikke har det minste kjennskap til Tolkiens verden Middle-earth. For de av oss som har lest The Hobbit og Lord of the Rings, derimot, er dette ei «må leses»-bok.

The Children of Húrin er en episk fantasyroman som kom ut i fjor. Fortellingen ble skrevet av J. R. R. Tolkien i flere utkast, men han ble ikke helt ferdig før han døde i 1973. Det er hans sønn, Christopher Tolkien, som har gått gjennom og satt sammen manuskriptene til et komplett verk.

Fortellingen starter med historien om Húrin og hans bror Huor, som kommer til den bortgjemte byen Gondolin. Etter å ha oppholdt seg der i ett år, måtte de sverge en ed på å aldri fortelle hvor byen befant seg før de fikk lov til å reise videre til Dor-lómin, hvor Húring giftet seg med Morwen Edhelwen og fikk barna Túrin og Lalaith. Lalaith dør en tidlig død, og Húrin reiser ut i krigen. Ikke lenge etter får de en datter til, nemlig Nienor. Og det er i stor grad Túrin og Nienor fortellingen dreier seg om. Dette er en historie om hendelser som skjedde lenge før The Hobbit og Lord of the Rings.

På mange måter føler jeg at den gir meg det jeg føler at erkefantasy skal gi meg: der er alver, drager, mot og eventyr. Det er nok mye av grunnen til at jeg virkelig koste meg med boka. På den annen side følte jeg at den krevde en viss kjennskap til Tolkiens verden. Man kan kanskje kalle den fantasy for viderekommende? Leseverdig? Så absolutt! Men start kanskje med The Hobbit før du gir deg i kast med denne.

3 kommentarer til «Ikke akkurat Tolkien for nybegynnere.»

  1. Er så fint at du legger ut bokomtaler med link på Facebook=) Kjøpte denne boken før en tid tilbake , men har ikke begynt på den ennå. Det skal jeg gjøre nå i påsken etter anbefalingen din! God påske=)

    Cille

  2. 12-åringen min fikk denne til jul, men vi har ikke lest den ennå. Det skal vi nok gjøre noe med. Han har lest Hobbiten flere ganger og lest Ringenes herre sammen med meg og på egenhånd. Fantastiske bøker!

  3. Jeg likte også godt denne, og er enig i din konklusjon. Dette er fantasy for dem med en viss kjennskap til (og interesse for) Tolkiens verden.

    Ikke så lett tilgjengelig som Hobbiten og Ringenes Herre, og mer lik Silmarillion og Uendte fortelleringer i stil.

    Men absolutt verdt å få med seg, for de av oss som liker slikt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *