White as snow av Tanith Lee

White as snowDa White as snow landet i postkassa mi, som nok en av disse bokringbøkene jeg får via bookcrossing, var jeg midt i å lese intenst for Brageprisen. Så, vor enn fristende boka var måtte den pent vente. Det var derfor med stor lyst jeg hev meg over boka da jeg omsider var ferdig med Brage-bøkene og igjen kunne lese akkurat hva jeg ville.

Denne boka er definitivt et eksempel på at fantasy ikke nødvendigvis er skrevet for barn. Som tittelen sier er boka sterkt inspirert av eventyret om Snøhvit, og vi finner igjen flere av elementene fra eventyret, som for eksempel det magiske speilet. Detter er alikevel på mange måter en helt annen historie, eller to historier. Vi følger både Arpazia og Coira. Arpazia er prinsessen hvis fars kongedømme blir angrepet av den grusomme Draco. Under et fluktforsøk blir hun fanget av Dracos krigere, og deretter ført til ham. Draco tiltrekkes av den unge skjønnheten, men hun har ikke de samme følelsene for ham. Hun forsøker å rømme, men han tar henne igjen og voldtar henne. Arpazia blir gravid, og går inn i en slags transe. Draco gifter seg med henne, men etter hvert «glemmer» han henne.

Coira er Arpazias datter. Siden hun er resultatet av en voldtekt, bryr ikke Arpazia seg om henne, og Coira vokser opp uten kjærlighet fra moren. Etter hvert er det en kvinne fra «skogfolket» som tar seg av henne og oppdrar henne.

Parallelt følger vi Coiras og Arpazias historier. Dette er et mørkt og dystert eventyr, men allikevel skrevet på en vakker måte. Definitivt en bok som bør leses skulle man komme over dem, dog med anbefalt aldersgrense 16 år.

2 kommentarer til «White as snow av Tanith Lee»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *