Mitt litterære London, del 1.

I romjula var jeg på mitt årlige Londonjulebesøk. I år reiste jeg over alene, og bodde på et «guesthouse» i Chelsea-/Bayswaterområdet. Mens London nok for mange andre er ensbetydende med shopping, har London en tendens til å stå i litteraturens tegn for meg, på den ene eller den andre måten.

Jeg vet ikke om det er noe med meg, eller er virkelig britene et lesende folkeslag? Jeg syntes jeg så lesende mennesker overalt! På flyplassen, på t-banen… Ja, på de fleste steder! Det må nesten innrømmes at jeg ble litt glad over at det ikke bare er jeg som leser omtrent hvor enn det måtte være. Til og med mens vi sto og ventet på bagasjen på flyplassen var det andre enn bare jeg som stod og leste:


lesende mennesker
Lesende mennesker venter på bagasjen sin på flyplassen.

Å reise alene er overhodet ikke fremmed for meg. Jeg kjenner mange som ikke skjønner at jeg synes det er greit, og noen spør om det ikke lett blir ensomt. Men hvordan kan det bli ensomt når man leser ei god bok? Å sitte på kafé eller pub og lese synes jeg faktisk er veldig koselig. (Hvis du er te-elsker kan jeg forøvrig anbefale en tur på Yumchaa i Noel Street. Der drakk jeg en liten kanne med «Caramel Sweetheart», en sort te med biter av karamell og hvite sjokoladehjerter. Denne drikkes, selvsagt, med melk og jeg har bare ett ord for den: Divine!)


te og bok
Deilig te og god bok på Yumchaa.

London bugner av bokhandler! Spesielt i Soho kan man finne mange perler, da spesielt i Charing Cross Road, bokhandelgata over alle bokhandelgater! Et av mine første bokhandelbesøk var på Grant & Cutler (55-57 Great Marlborough Street). Disse har spesialisert seg på språk, så her kan man finne uante mengder med språkkurs, samt masse bøker på ulike språk.


foreign language books
Flere hyllemetre utenlandsk litteratur…
Hva med å lære kinesisk?

Som jeg nevnte tidligere: Charing Cross Road er gata hvor en bokelsker virkelig kan gå amok! Her finnes store mengder bokhandler. I øvre del av gata finner du de store kjedene, som Borders, Blackwells og Foyles, mens det er i nedre del du virkelig kan finne bokhandelen for deg: Elsker du krim, besøk Murder One, som til og med har egen avdeling for Sherlock Homes! Siden august 1988 har de holdt det gående, og påberoper seg å være Europas største krimbokhandel. Etter eget sigende skal de ha minst ett eksemplar av absolutt alle bøker utgitt i USA og Storbritannia, og de har både nye og brukte bøker.


Murder One
Murder One, 76-78 Charing Cross Road.

En annen skattekiste av en bokhandel er Any Amount of Books. Allerede på utsiden møtes du av kasser med bøker, og inne bugner hyllene med ymse bøker fra gulv til tak. Her finner du brukte bøker av alle slag, og selv en med slunken lommebok burde kunne finne noe i sin prisklasse her, de har bøker helt ned til ett britisk pund. Det kan virke litt trangt og kaotisk når man kommer inn, men hvis man ikke har det travelt kan det være riktig så koselig her.


Any Amount of Books
Any Amout of Books, 56 Charing Cross Road.

Det finnes en masse andre små bokhandler og antikvariat i nedre del og dens sidegater, så liker man bøker, anbefaler jeg virkelig turen hit. Jeg vil faktisk påstå at Charing Cross Road er et obligatorisk besøkssted for alle bokelskere som besøker London.

Alle foto i innlegget er tatt av Elin Bekkebråten Sjølie.

2 kommentarer til «Mitt litterære London, del 1.»

  1. Bra jobba Elin! En super bloogpost! (Regner med at det er med vilje du har kutta huet på de to leserne? Spurte du først om du fikk lov til å ta bilde? Har tenkt litt på det der med «menneskebilder»)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *