Boikott Amazon!

Det er igrunnen lenge siden jeg handlet fra Amazon (bortsett fra med gavekort), da jeg har funnet andre bedre og rimeligere steder å handle bøker på nett. Og nå har jeg fått enda en grunn til å ikke handle der igjen: De har fjernet en hel rekke skeive bøker fra bestselgerlista si. Amazon skylder på «teknisk feil», noe som hadde skjedd da de skulle fjerne all «voksenlitteratur» fra bestselgerlistene sine.

Selve forklaringen kan man kanskje undre seg over, da bøker som Brokeback Mountain av Annie Proulx, Oranges Are Not The Only Fruit av Jeanette Winterson og Heather Has Two Mommies av Leslea Newman var blant noen av bøkene som hadde fått sine salgstall fjernet. Disse har nå fått salgstallene sine tilbake, men om det skyldes at Amazon etter «glippen» møtte massiv motstand flere steder på nettet kan man vel kanskje gjøre sine egne tanker om…

På et forum ble jeg tipset om å gjøre et søk på termen «homosexuality» hos Amazon for å se hvilke treff jeg fikk. Resultatet var nedslående! Av titler kan nevnes:
A Parent’s Guide to Preventing Homosexuality
Coming Out Straight: Understanding and Healing Homosexuality
Can Homosexuality Be Healed?
You Don’t Have to Be Gay: Hope and Freedom for Males Struggling With Homosexuality or for Those Who Know of Someone Who Is
Coming Out of Homosexuality: New Freedom for Men & Women

Er det bare jeg som får bismak i munnen?


Amazon.com

9 kommentarer til «Boikott Amazon!»

 1. Kan det ha noe med… konnotasjoner å gjøre?

  Wiktionary skriver at «Gay is preferred to homosexual by many gay (homosexual) people as their own term for themselves, claiming that homosexual is dated and evokes a time when homosexuality was considered a mental illness by the mental health community.» Det stemmer overens med min oppfatning.

  Jeg prøvde å søke på «gay», «queer» og «lesbian» i stedet, og fikk for det meste opp titler som (tilsynelatende) har en positiv innstilling til homoseksualitet.

 2. Hahaha, for noen titler da! *lol* Skjønner at det er alvor altså men.. Kan ikke hjelpe for det, det er jo bare så fantastisk latterlig. Jeg blir nysgjerrig på hva de faktisk SKRIVER i disse bøkene. Men jeg tipper jeg hadde blitt kvalm etter en side eller max halvannen. 😛

 3. I bildet du har står det at du fikk over 60.000 treff på ordet… Sikker på at ikke en av de bøkene er der?:)

 4. Bismak, haha. Jeg tror også at dette ikke er en glipp, og jeg holder på med en bloggpost om andre grunner til at amazon ikke er så bra, og alternativene som finnes der ute. Håper jeg blir ferdig før saken er helt utdatert. :oP

 5. Jeg tror det er viktig å ta i betraktning at Amazon.com er en amerikansk butikk, og den amerikanske kulturen er fortsatt veldig ulik vår når det gjelder homfiles rettigheter og sensur – med unntak av noen amerikanske byer, deriblandt San Fransisco. Det er ikke uvanlig å se TV-innlag med homofile som er blitt «konvertert» tilbake til heteroseksualitet, og det er selvfølgelig ikke noe trivelig, men jeg stiller meg litt betvilende til hvor kritiske vi kan være til at en butikk tilpasser seg sin kundegruppe – sånn til forskjell fra å kritisere de underliggende holdningene i samfunnet. Jeg har hatt problemer med å finne enkelte bøker andre steder enn på Amazon, men tar gjerne imot tips om andre alternativer 🙂

 6. Når det er en butikk/kjede som har gjort seg så til de grader markedsdominerende, så er det absolutt relevant å stille spørsmål ved denne såkalte tilpasningen til kundegrupper. For ikke å nevne at homofile er en av de aller mest pengesterke gruppene i det amerikanske samfunnet i dag … 😉

 7. Jeg stiller ikke spørsmål ved at vi er kritiske, men til styrken her. Det som skjedde hos Amazon er et symptom, ikke en årsak, og jeg mener at ved å fokusere for mye på symptomene, stjeler vi fokus fra den underliggende problematikken. «Mitt felt» er jo dyrs rettigheter, og mens tilnærmet hele samfunnet i dag fokuserer på dyremishandling, er det da svært få som fokuserer på det som tillater oss å utføre ogfortsette denne mishandlingen, nemlig dyrs status. Det ser vi her også, å fokusere på Amazon framfor den underliggende problematikken løser absolutt ingenting. Det er ikke Amazon som er «skurken» her, det er de kreftene som lå til grunn for at butikken tok et lite lurt valg vi må kritisere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *