Norcon 23: fredag

Denne helgen arrangeres Norcon 23, årets norske kongress for oss som er begeistret for science fiction-litteratur. Det er en ganske liten festival, og må nok regnes for å være for spesielt interesserte, men den er ikke desto mindre koselig.

Første mann ut var æresgjest Richard Morgan. Hans overskrift lød «Who the Hell is Richard Morgan and What’s He Doing Here?» Jeg vil nok kalle dette mer en samtale enn en tale, for han hadde en ypperlig kommunikasjon med publikum. Han snakket litt om sitt eget forfatterskap, og svarte villig på diverse spørsmål fra publikum, både om diverse tanker rundt temaer han berører i sin litteratur og generelt det å skrive bøker.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Richard Morgan

Neste programpost var forfatter Iselin B. Alvestad, som snakket om genre innen fantastisk litteratur, og da spesielt om fantasy. Alvestad var nok et friskt pust, og allerede nå følte jeg at jeg hadde hatt utrolig flaks som fikk med meg Norcon mens jeg var sørover.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Iselin B. Alvestad

Heller ikke nestemann skulle skuffe. (Dog, det kom ikke som noen overraskelse på meg, siden dette er en person jeg tross alt har hørt flere ganger tidligere). Overskiften lød «Eirik Newth: Norge i 2050». Eirik Newth tegnet et senario for de (drøye) neste femti årene, og dette var både spennende, og nesten litt skremmende, å høre på.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Eirik Newth

Den etterfølgende halvtimen var det Knut Nærum som stod for innholdet. I hovedsak snakket han om tre av sine bøker, nemlig Krig, Monster og Sneglemannen. Med sin sedvanlige tørvittighet kunne han fortelle at jovisst skrev han science fiction, han hadde bare ikke vært klar over det selv!

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Knut Nærum

Etter Nærum må jeg innrømme at jeg tok en etterlengtet pause, før kongressen fortsatte med paneldebatt: «Panel discussion: Planned evolution – what might become of us? Richard Morgan, Torfinn Ørmen, Eirik Newth, Reidar Jensen, Karsten Eig». Slike paneldebatter har det med å sjeldent gå etter planen, men det er litt av sjarmen. Det oppstår alltid mye spennende diskusjon på science fiction-kongresser jeg tviler du finner mange andre steder. Det er faktisk noe jeg liker så godt med fandom, det er rom og takhøyde for nerdethet.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Reidar Jensen, Karsten Eig, Torfinn Ørmen, Eirik Newth, Richard Morgan og ordstyrer

Etter endt paneldebatt satte jeg nesen tilbake til kompisen min som jeg besøker, og konstanterte at det hadde vært en bra dag på con.

7 kommentarer til «Norcon 23: fredag»

  1. Eirik: Abonnerer du på riktig feed, da? Har hatt noen problemer med det, siden jeg skifta her i fjor sommer. Har forsøkt fikse det, men har ikke fått det til. Og ja, takk for i går! 🙂

  2. Er da flere jenter på kongressen, Eli. Sjefsarrangøren er faktisk en kvinne. 🙂 Men i flertall er vi desverre ikke. Veit ikke hvor jentene er, jeg, det holdes til og med på Litteraturhuset!

  3. Takk for vakre ord!

    Vanligvis har vi kvinner (og menn) på alle paneler, men da jeg nevnte dette temaet for alle forfattere og andre spesielt interesserte (hvorav i underkant av 40 % kvinner) var det faktisk bare menn som hadde lyst til å være med. Alle andre paneler var mer kjønnsfordelte…

    Ser vi deg på Oslo SF-festival i november? Da hadde det vært gøy om du ville være med å diskutere noe.

  4. Heidi: Jeg kommer meg nok dessverre ikke til OSFF i november. 🙁 Skulle selvsagt gjerne, men jeg tviler på at jeg verken har råd (flybilletter og sånn) eller tid.

  5. Det har alltid vært viktige forfattere i genren som har vært kvinner, og jeg har faktisk vært på programpunkter på SF-kongresser der alle har vært kvinner, men organisert fandom har nok tradisjonelt hatt en overvekt av unge menn (med en del utjevning – samt alderssig… – de siste par tiårene). Da det var «ordet fritt» etter mitt eget bidrag til Norcon på lørdag, så fikk jeg inntrykk av at et par tilhørere kunne tenke seg et innslag om hvordan det er eller ville være å tilhøre minoriteter (i konteksten) i fandom, men siden jeg i mangt, om ikke i alt, er en «typisk» SF-fan, så må nok andre enn jeg organisere det panelet…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *