En lyrisk favoritt.

Jeg må bare innrømme det: Jeg har funnet nok en favoritt blant poetene. «Stallen» vokser stadig, og denne tilførselen er vel egentlig ikke noen «nthet», men en poet jeg liker bedre og bedre. Hvem jeg snakker om? Dikteren Olav H. Hauge.

Ja, jeg vet det. «Velkommen etter!» sier du sikkert nå. Det får så være. Han har fantastisk flotte dikt! Ganske lenge har jeg sittet på et eksemplar av Dikt i samling som jeg har lånt på biblioteket, og det er vel på tide å gå til anskaffe seg ei egen diktsamling av herren.

Olav Håkonson Hauge ble født i Ulvik i Hardanger 18. august og døde 23. mai 1994. Han regnes som en av de viktigste lyrikerne innenfor den modernistiske tradisjonen på 1900-tallet, og var faktisk gartner av yrke. Han drev en liten frukthage, som er så typisk for distriktet. Hauge debuterte i 1946 med samlinga Glør i oska, og disse diktene hadde en mer tradisjonell form. Det var med På ørnetuva vi kan se at formen endrer seg betraktelig, til det modernistiske. (Kilde: Wikipedia).

Her er et kattedikt han har skrevet som jeg liker:

KATTEN

Katten
sit i tunet
når du kjem.
Snakk litt med katten.
det er han som er varast i garden.

Katt

På NRKs hjemmesider kan man faktisk finne lydfiler med Olav H. Hauge, og jeg må innrømme at jeg fryder meg når jeg lytter til ham snakke om modernistisk lyrikk i et intervju sendt på radio 7. oktober 1969, for nøyaktig 40 år siden!

Til slutt vil jeg anbefale plata For du skin ikkje for deg sjølv, ei samling av ymse artister som har tonesatt noen av lyrikerens dikt. Mine favoritter er Valkyrien Allstars og Heidi Marie Vestrheim.

4 kommentarer til «En lyrisk favoritt.»

 1. Tja, velkommen etter og velkommen etter… Eg blir alltid glad når andre oppdagar mine favorittar. Og Olav H. Hauge er jo absolutt ein slik ein.

 2. For et fint dikt om katten – skulletro han hadde skrevet om vår lille primadonna-katt 😉 Fikk tips fra bai om at du har skrevet mye om book crossing, som jeg tenkte jeg skulle prøve siden vi har to eks av noen bøker her hjemme. Tar meg den friheten å skrive ut noen etiketter fra sida di, så får vi se…

 3. Det hender jeg vandrer litt på måfå rundt i blogger, og ved søkeordet «litteratur» havnet jeg her (også). Først og fremst, en fin blogg, og trolig et greit sted å finne lesetips. Teknisk sett er den ryddig og harmonisk, slik at man får lyst til å lese videre.
  Det du sier om Huge, kan jeg for så vidt henge meg på. Han er en av de jeg har hatt i bevisstheten lenge, med viten om at der er det kvaliteter å finne.
  Nå er jeg egentlig skeptisk – og nå uttrykker jeg meg mildt – til modernismen som idé, men ikke desto mindre er jeg jo glad i noe poesi som forfektere denne retningen har frembrakt. Hans Børli, for eksempel.
  Diktet om katten er en perle, jeg kjenner det fra før. Skjønt – det er ikke sikkert jeg vil være tjent med å la meg belære av en katts eventuelle sympatier eller antipatier til folk på garden – tror at vårt etiske verdigrunnlag kanskje kan være en smule for ulikt 🙂
  Som sagt, bloggen gir et greit førsteinntrykk. Tipper jeg ser innom her igjen.
  Mvh,

 4. ooops … !
  Ser at jeg trolig har slurvet ved utfylling av personalia. Her er nicket mitt forsynt med en link som forhåpentligvis fugerer.
  Hei igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *