Har du Nasjonalt lånekort?

Jeg har strengt tatt skrevet om Nasjonalt lånekort tidligere, men mye har skjedd siden den gang, samt at en god ting kan ikke nevnes for ofte. Derfor tenkte jeg at jeg like godt kunne skrive om det igjen.

Hva er Nasjonalt lånekort?

Kort sagt kan man si at Nasjonalt lånekort er et bibliotekkort som kan brukes over hele landet. Istedet for å ha et kort for hvert bibliotek man er «medlem» hos, får man ett kort som kan brukes på folkebibliotekene over hele Norge.

Egentlig startet det hele som et prosjekt i 2004, for så å bli avsluttet i november 2005, og i dag skal man kunne få et slikt kort på alle av landets bibliotek.

Ønsker du en mer utførlig beskrivelse kan du lese om det HER.

Men kan man låne ei bok når man bare er på besøk?

Man kan helt fint låne bøker (og annet) med sitt Nasjonale lånekort, selv om man bare er på stedet på beøk, om så enn kun for en dag. Man er ikke nødt til å levere på biblioteket man låner på, men kan fint levere på andre bibliotek i Norge. Så skulle du være på tur, kan du for eksempel fint låne på biblioteket i Tromsø og levere igjen på biblioteket i Kristiansand.

Norgeslån.

Norgeslån har slagordet «Lån overalt, Lever overalt!» I praksis betyr dette at du kan sitte hjemme ved din egen PC og bestille ei bok fra hvilket som helst bibliotek i Norge, og be om å få hente den på det biblioteket som passer deg best. Meningen er at man skal kunne levere ved et tredje bibliotek, hvis man ønsker det, men jeg tviler på at dette egentlig fungerer enda. I dag er det kun ved Bibliofil-bibliotek man kan benytte seg av Norgeslån fullt ut.

Alle bibliotek har et datasystem hvor de registrerer alt de har til utlån, og hvor de registrerer utlån osv. Et av disse systemene er Bibliofil, som nevnt over. Andre bibliotek har systemer som MikroMarc, Aleph eller noe annet. Bibliotek som har Bibliofil kan til en viss grad «snakke sammen» med sine systemer (men man kan for eksempel ikke se hva en låner har lånt på et annet bibliotek fra sitt eget biblioteks system, pga personvern). Bibliofil-bibliotek har noe man kaller «MappaMi» i sin webløsning, så som låner kan du logge deg inn via bibliotekets hjemmesider og selv få oversikt over hva du har lånt, samt fornye lån som snart forfaller.

For å finne bøker kan du søke i det enkelte biblioteks webkatalog, eller du kan benytte deg av Samsøk.

Dette er veldig kort og (forhåpentligvis) enkelt fortalt hva det Nasjonalt lånekort er, og hva det kan benyttes til. Lurer du på noe utover dette, er det bare å spørre, enten meg eller personalet ved ditt lokale bibliotek.

Nasjonalt lånekort, foto: Elin Bekkebråten Sjølie

15 kommentarer til «Har du Nasjonalt lånekort?»

  1. Ahhh. Så da kan jeg låne på Trondheim folkebib. og levere hos mitt lille bib på hjemstedet mitt 😀 Det er jo genialt, i stedet for å vente på postgang og diverse, så kan jeg hamstre litt når jeg er inn til byen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *