Carolines bloggutfordring: Sport

Caroline har i bloggen sin gitt noen av oss en aldri så liten utfordring. Jeg var veldig spent på hvilket tema jeg ville få utdelt, og jeg kan vel trygt si jeg fikk hakeslepp da jeg fikk mitt tema:

Da er det klart for å tørke støv av tastaturet, pennen, fotoapparatet eller hva du enn måtte ønske å bruke – nå er vi i gang.
Det temaet du har fått utdelt er «Sport».

Slik lød det blant annet i teksten. Jeg fikk mest lyst til å dunke hodet i skjermen på laptopen, for sport er vel ikke akkurat det som interesserer meg mest. Jeg vred hjernen min og forsøkte å komme på noe vettugt å skrive. Skulle jeg skrive om mitt mislykkede forsøk på håndball tidlig i tenårene? Eller hvor dårlig jeg var i gym på skolen (gym var det eneste tellende faget på ungdomskolen jeg fikk G i, alle de andre fagene fikk jeg bedre karakterer i)? Eller kanskje den gangen jeg som russ så kamp mellom HamKam og… eh… Ett-eller-annet annet lag? Nei, ikke noe av det følte jeg var noe med substans. Jeg måtte finne på noe annet! Så slo det meg: Bøker! Og før du begynner å lure: Nei, det har ikke rablet for meg. Jeg tenkte bare jeg skulle vinkle det hele mot barnebøker som kunne sies å ha tema sport.

Knoterud FK

Knoterud FK er en serie lettleste Leseløve-bøker skrevet av Lars Mæhle. Bøkene er gitt ut på Cappelen Damm, og finnes både på nynorsk og bokmål. Steinar Moldestad har gitt dem artige illustrasjoner, og de er fulle av vittigheter, som får både små og store lesere til å le. Det har så vidt jeg vet kommet sju titler i serien så langt, og de finnes også som lydbøker.

Dreamteam

Dreamteam er en annen lettlestserie om fotball. Denne serien er kommet ut på Aschehoug forlag som Lesehest-bøker, og er skrevet av danske Glenn Ringtved. Denne serien vet jeg er populær blant fotballgutter i alderen 12-13 år, sånn ca., og vi har hatt flere som har vært innom biblioteket for å låne dem.

Andre skjønnlitterære bøker

Det finnes flere skjønnelitterære bøker med tema sport, både serier og enkeltstående, og her er et lite knippe:

* Markus og den store fotballkjærligheten av Klaus Hagerup
* Avspark, Skyt på mål og Golden goal av Dan Freedman
* Taklinger av Mikael Thörnqvist
* Rampete Robin og fotballfantomet av Francesca Simon
* serien om Fotballaget Froskene av Bjørn Ingvaldsen (illustrert av Odd Henning Skyllingstad)
* Serien om fotballtalentet Tom skrevet av Torbjørn Moen (Best i byen, Best i landet og Best?)
* Fenomenet av David Klass
* Gutten som hatet fotball av Arne Berggren
* Kasper-bøkene av Jørn Jensen
* Stians far spiller golf av Jørn Jensen
* Mia og Mette-bøkene av Jørn Jensen
* Fotballspilleren av Kitty Crowther
* Jeg trenger faktisk virkelig egne skøyter av Lauren Child

Skulle man være stø nok i engelsk, eller bare ønske å trene på engelsken, så finnes det en serie barnebøker om T. J. skrevet av fotballspilleren Theo Walcott, samt serien Football academy av Tom Palmer.

Cappelen Damm har forøvrig en egen Ego-serie med tema sport.

Faktabøker

Her er et knippe faktabøker med tema sport som kanskje kan fenge barn og unge:

* Ekstremsport av Robert Coupe
* Den aller supersprekeste og beste boka i verden om sport av Mauri Kunnas
* Barnas bok om sportsfiske av Øivind Berg
* Lær fotball med David Beckham av David Beckham
* Ballspill av Barbara C. Bourassa
* Alt om ski av Bjørn Ousland
* Klatring (ISBN 978-82-8146-088-1)
* Orientering (ISBN 978-82-8146-086-7)
* Håndbok i parkour og freerunning av Dan Edwardes

I serien Fortellingen om… utgitt av Kagge forlag er det kommet bøker både om forskjellige fotballag og fotballspillere.

Dette er på ingen måte en komplett liste, det finnes langt flere der ute. Spør bibliotekaren på biblioteket ditt hvis du trenger flere tips!

TIL- Start. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie
Fra kamp mellom Tromsø IL og Start, Alfheim stadion 25. oktober 2009. Foto: Elin Bekkebråten Sjølie.

10 kommentarer til «Carolines bloggutfordring: Sport»

  1. Haha, du var omtrent like fornøyd med ditt tema som meg, skjønner jeg…men du løste det grundig og godt. Ta gjerne en tur innom meg…jeg lurte alle sammen med min måte å løse det på… Ha ei flott uke.

  2. En fantastisk måte å løse oppgaven på! Jeg jobber på biblioteket og en viktig del av vår boksamling er skjønnlitterære bøker om fotball – for barn. det kan være utfordrende å få gutter i småskolen til å lese og da er disse bøkene midt i blinken! Både Knoterud og Dreamtem er som regel utlånt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *