One Day av David Nicholls.

Jeg hørte første gang om bok One Day skrevet av David Nicholls på bokfestivalen i Oslo i september i fjor. Hans bok hadde nylig blitt utgitt på norsk, med tittelen En dag, og i den forbindelse ble Nicholls intervjuet. Jo mer han fortalte om boka, jo mer nysgjerrig ble jeg. Da jeg for litt siden fikk tak i den som e-bok ble jeg glad, og det er e-bokversjonen jeg har lest.

One Day handler om Emma og Dexter som møter hverandre for første gang på eksamensfesten på universitetet. En natt har de sammen før de må gå hver sin vei. Men hvor er de den eksakt samme datoen året etter, og året etter det, og året etter det? I denne boka møter vi igjen de to på samme dato, denne ene dagen, gjennom 20 år.

Man kan kanskje tenke seg at det blir vanskelig å skulle følge to personer når man kun får innblikk i en eneste dag med så mange dagers mellomrom, men David Nicholls har klart det veldig fint. Selv om det i hovedsak er selve dagen det dreier seg om, så gir han nok i tilbakeblikk til at vi får med oss hovedtrekkene i Emma og Dexters liv.

En slik historie kan kanskje lett bli både kjedelig, i det historien stor sett kun handler om to menneskers liv, og klisjéfyllt, men Nicholls har klart å unngå begge delene. Jeg tror mange kan relatere seg til Emma og Dexter, som på mange måter både har forskjellige utgangspunkt i livet, og lever to forskjellige liv. Allikevel beskriver boka et spesielt vennskap og en fin relasjon mellom de to, selv om det møter en del humper i veien.

Nicholls skriver på en varm og ekte måte, og man føler at dette kunne virkelig skjedd. Boka har ikke noe Hollywood-preg, men beskriver liv som framstår som troverdig. Uten at jeg skal si for mye, så har boka mot slutten et vendepunk, som jeg synes er med på å gi den det lille ekstra. Vi får en tvist i historien, som i hvert fall kom som en stor overraskelse på meg.

Er du typen som er ute etter en masse opprivende handling, så er kanskje ikke dette boka for deg, men liker du bøker som beskriver mellommennesklige forhold på en troverdig og ekte måte, da vil jeg anbefale å lese denne på det varmeste.

Foto: Elin Bekkebråten Sjølie

4 kommentarer til «One Day av David Nicholls.»

  1. Det pussige med denne boka er at den ser ut som en bok jeg ikke vil like på «offisielle» beskrivelser av boken, men når jeg leser anmeldelser av den får jeg plutselig lyst allikevel. F. eks «Two people, twenty years» (som det står på coveret), er noe som lett kan ta fra meg lysten til å lese en bok. Det høres jo ut som en middels bra romantisk komedie, og det er ikke det jeg er på jakt etter i en bok. Så leser jeg stadig vekk positive ord om denne boken, hos bloggere jeg har fått gode boktips fra før, og så havner den på lese-listen allikevel..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *