Sense and sensibility av Jane Austen.

Sense and sensibility var den første romanen skrevet av Jane Austen som ble publisert, selv om den ikke var den første hun hadde skrevet. Hun skrev den under pseudonymet «A Lady», og boka kom ut første gang i 1811.

Boka handler om to søstre, Marianne og Elinor. Deres mor er farens andre kone, og i tillegg til lillesøsteren Margaret, har de en eldre halvbror, John. Det er broren som arver hele Mr. Dashwoods eiendom når han dør, men på dødsleiet overtaler han sønnen til å ta vare på søstrene og stemoren. John Dashwood er gift med Fanny, en svært grådig og egoistisk kvinne, som klarer å overtale John til at Dashwood-søstrene får nærmest ingenting av det han først hadde tenkt. Søstrene og deres mor blir derfor tvunget til å flytte fra brorens gods.

Fanny får besøk av sin bror, Edward Ferrars. Han er en høflig og hyggelig ung mann, og snart knytter han nære bånd til Elinor, til hans søsters ergrelse. Fanny fornærmer derfor Mrs. Dashwood ved å si at Elinor nok heller er ute etter pengene, og Mrs. Dashwood haster med å finne et nytt sted å bo. Snart får hun napp, og de flytter kort tid etter til et lite hus på landet, ikke langt unna Mrs. Dashwoods fetter, Sir John Middleton. Deres nye hjem mangler mange av de fasilitetene de har vært vant til, men de forsøker å klare seg så godt det lar seg gjøre.

En dag Marianne er ute for å gå en tur, blir hun overrasket av regnet. Hun sklir og snubler i et kaninhull, og vrikker foten. Ut av regnet kommer den stilige John Willoughby, og han kommer den unge kvinnen til unsetning, slik at hun kommer seg hjem. Marianne og Mr. Willoughby blir fort gode venner, og har mye til felles. De er begge glade i dikt, og er følsomme mennesker. Omstendighetene skal dog ha det til at Willoughby tvinges til å reise, og når han tar farvel med Marianne, blir hennes hjerte knust, og alle kan se at den følsomme unge kvinnen er ute av seg.

Jeg skal ikke gå mer inn på handlingen av boka, men kan love flere intriger, mange følelser, men også uventede gode handlinger. Boka er spennende og velskrevet, og som så mange av Jane Austens bøker, tar også denne for seg kvinnenes plass i samfunnet. En kvinne uten mye penger hadde begrenset med muligheter, og hadde generelt lite frihet.

Sense and sensibility er ei bok fyllt av varme og humor, og selv om den enkelte ganger er virkelig hjerteskjærende, synes jeg Austen får det hele fram på en vakker måte. Dette er absolutt en av mine favoritter av Austens bøker, og et «must» for alle Austen-fans.

Boka kan lastes ned gratis som e-bok fra The Gutenberg Project.

2 kommentarer til «Sense and sensibility av Jane Austen.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *