The Hunger Games: filmen

En av de nye filmene jeg har vært mest spent på i 2012 har vært filmatiseringen av boka The Hunger Games av Suzanne Collins, ei bok som var et svært godt eksempel på slukebok for min del. Nå har jeg vært og sett førpremieren i Stavanger, og jeg skal gjøre et forsøk på å dele noen av tankene mine rundt filmen uten å avsløre for mye for de av dere som ikke har sett den enda.

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg hadde høye forventninger til filmen, siden jeg er svært begeistret for boka. Og når forventningene er skyheøye, kan fallet bli tilsvarende hardt hvis de ikke innfris. Dette til tross, jeg er like hel. Men imponert er jeg heller ikke.

Selv jeg jevnt over synes skuespiller prestasjonene var greie, så mangler karakterene dybde. I boka kommer vi under huden på flere av karakterene, i filmen ble de langt mer overflatiske. Og dette kan man nok dessverre si om hele filmen: Den mangler dybde. Og dette er nok det jeg er aller mest skuffet over. At de endrer ting for å finne løsninger som funker bedre på film enn i bok, det kan jeg leve med, men når de fjerner elementer som gir karakterene og handlingen dybde, da gjør de noe feil. 

Skaperne av filmen har på mange måter holdt seg til store deler av boka, og jeg er blant annet glad for de hadde med Katniss’ farvell med Rue. De har dog fjernet en god del annet som var med på å vise hvor grusomme «Dødslekene» egentlig var, og Capitols usmakelige behandling av distriktene. En hel rekke virkemidler og bilder eksisterer bare ikke i filmen. Jeg må innrømme at jeg var redd for at dette kunne skje, da jeg fant ut at det skulle lages som ungdomsfilm. Man har blitt nødt til å tone det hele ned, og jeg synes ikke at utfallet har vært heldig. Noe av det som gir boka dybde, og som gjør den til en sterk leseopplevelse er rett og slett ikke med i filmen. I tillegg tror jeg nok enkelte ting kan virke forvirrende for de som ikke har lest boka, noe jeg er veldig spent å høre om fra de av dere som ikke har lest boka, men som allikevel velger å se filmen.

Selv om det er mye jeg savner i filmen, så var det ikke en ensbetydende negativ opplevelse. Enkelte scener er flotte, hovedhandlingen finnes der, og jeg tror man nok kan bli glade i karakterene. For meg var det en helt OK filmopplevelse, og jeg gleder meg faktisk til å se den igjen i morgen (i en langt bedre kinosal enn i dag).

Har du sett filmen? Er veldig spent på hvilke tanker andre gjør seg om den, så fortell meg det gjerne i en kommentar til dette innlegget.

17 kommentarer til «The Hunger Games: filmen»

 1. Jeg så den i dau 😀 Wuuhuu.. Likte det jeg så.. Hadde høye forventninger.. Og må innrømme jeg likte utbyttet. Syntes de har fått det viktigste med 🙂
  Og skuespillerne klarte det godt..
  Men etter filmen gikk vi litt og snakket, for så den med 2 andre som var fan av boken. Og vi kom frem til noen ting har de gjort anderledes. Men i det store hele syntes jeg egentlig ikke det gjorde noe.. 🙂 Alt i alt bra.. 🙂 Skal nok se den igjen 1 april 😛 Om ikke flere ganger xD

  1. Jeg har sett den to ganger, tror ikke jeg kommer til å se den flere ganger. Jeg savnet veldig dybden man får i boka. Kritikken av samfunnet de lever i. Gayle blir man jo knapt kjent med i filmen… Nei, mye manglet. Huff.

 2. Jeg så deg i dag, og ble vel fornøyd. Og jeg hadde forferdelig høye forventninger! Likte veldig godt skuespillerne og settene. Jeg likte veldig godt hvordan Capitol og District 12 så ut, og kontrasten på menneskene fra distriktene og the capitol.
  Det jeg kunne ønske de tok med, som ble utelukket, var det øyeblikket etter at det blir annonsert at bare en kan vinne allikevel. I et lite sekund tror Katniss at Peeta tar etter kniven sin, og hun spenner buen og sikter rett på hjertet. Skjønner ikke helt hvorfor det ble utelatt.
  Jeg dro sammen med to som aldri har lest boka, og for dem var den en del ting som var litt uklare, som f.eks sponsorer, hvem Haymitch var, forholdet mellom Katniss og Peeta.

  1. Kontrastene synes jeg kunne vært enda sterkere. Det er MYE de har utelatt, men jeg nevner ingen detaljer i innlegget mitt, siden jeg ikke øsnker å avsløre noe og ødelegge for de som ikke har sett filmen/lest boka.

 3. En flott rapport fra filmen, Elin. Selv skal jeg se den i kveld sammen med samboeren min, vi har begge lest boken og er veldig spente. Søsteren og broren min så den i går og begge likte filmen, sistnevnte hadde ikke lest boken.

  Jeg skal forsøke å få plottet ned noe på bloggen i kveld etter at jeg har sett filmen.

 4. Bra oppsumering av filmen:) Har ikke sett filmen, men skal det snart, en dag det passer:) Har også skyhøye forventninger, siden jeg har lest bøkene. Gleder meg!:) God helg!:)

 5. Jeg så også filmen! Ble stort sett positivt overraska over måten de har lagd filmen på, stemninga var passe dramatisk og skuespillerne gode. Likte det at vi fikk glimt fra produksjonen av selve «lekene», det går jo ikke i bøkene siden Katniss er forteller. Lurte på mens jeg leste boka hvordan ting var gjort, og løsninga i filmen virka logisk syns jeg.
  «Forholdet» mellom Peeta og Katniss mangla dybde fordi de ikke fikk fram skjevhetene i følelsene og gnisningene dem imellom på slutten.
  Har også tenkt å skrive om filmen på bloggen!

  1. Vi får litt innblikk av hvordan ting er gjort i bøkene også. Bl. a. snakker de om kloning/manipulering av gener osv. Savnet mye av «teknikken» i bøkene. Ønsker ikke si så mye her, siden det kan avsløre for mye for de som ikke har lest boka/sett filmen.

   1. Jeg synes akkurat det var en smart måte å gjøre det på film. At vi fikk se litt om hvordan lekene foregår underveis, for det er vel noe Katniss enten vet litt om på forhånd eller forstår underveis.
    Er ellers enig i at lekene er altfor snille og at forholdet mellom Katniss og Peeta nok ikke kommer godt nok frem. Jeg er nysgjerrig på hva de som ikke har lest boken synes. Kanskje jeg får lokke med meg samboer til å se den:-)

    Ellers synes jeg Jennifer Lawrence gjør en strålende jobb og hever filmen en god del.

 6. Vi så filmen i helga… jeg syntes filmen var helt ok, men savnet dybden man får i bøkene. Min bedre halvdel har ikke lest bøkene og likte ikke filmen heller. Det var en del han ikke skjønte poenget med, han syntes ikke vi kom under overflaten på personene, og at filmen generelt var en dårlig rip off av Battle royale. Selv skulle jeg nok ønske den ikke var laget som ungdomsfilm, men kan ellers leve med resultatet…

   1. Ja, men jeg må innrømme at jeg hadde fryktet at det kunne gå mye verre, så er ganske fornøyd likevel. Jeg er forøvrig ganske glad for at de har tonet ned volden, for det kunne fort blitt for mye og ihvertfall for yngre seere, men de kunne lagt mer vekt på å få frem hvor vanskelig det var for Katniss å spille med for å vinne mot alle sine prinsipper. Hennes indre kamp er jo en veldig stor del av boken. Dette er vel noe av det vanskeligste å få frem på film, det som foregår i hodet til karakterene, men en detalj som den på slutten av lekene som flere har kommentert manglet hadde hjulpet noe. Jeg synes ellers at selve utvelgelsen var veldig sterk og jeg begynte å grue meg til filmen da, for de det er så grusomt. Denne følelsen forsvant underveis desverre. Da jeg leste boken hadde jeg en konstant klump i magen og kunne ikke lese fort nok for at de stakkars ungdommene skulle bli ferdig.

    Når det gjelder Battle Royale synes jeg den gikk for mye over i andre enden og ble så voldelig at det ble nesten latterlig. Såvidt jeg kan huske er det enda mindre dybde der (i filmen altså, har ikke lest boken).

 7. Jeg så filmen først, og leste boka deretter. Vanligvis liker jeg filmen bedre enn boken i slike tilfeller, kjenner flere som føler det slik med filmer som er adaptert fra bøker.

  Konklusjonen min etter å ha lest boka er at boka er mye dypere enn filmen. Må si meg enig i det du sier, Elin; man kommer langt mer inn under huden på dem i boken enn i filmen. Etter at jeg leste boken så jeg filmen en gang til, og noe jeg la merke til var at f.eks. at forholdet mellom Katniss og Peeta var ganske overfladisk i filmen i forhold til boken.

  At filmen er lagt opp til å være en ungdomsfilm har jeg kanskje ikke så mye imot, for bøkene er vel ment til å være rettet mot ungdom (eller tar jeg feil?).

  Jeg gleder meg ihvertfall til bok 2 og 3 kommer på film (var vel snakk om at bok 3 blir delt opp i to filmer etter det jeg har lest), jeg synes likevel man går glipp av noe om man ikke leser bøkene også for de kan bare beskrives med to ord; fantastisk spennende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *