Er boka døende?

For litt siden ble jeg spurt om å stille til et intervju av elever fra Vågen videregående skole her i Sandnes. Jeg snakket en del om både bøker og e-bøker. Dessverre har de klippet bort en del av det lure jeg sa om e-bøker, men det ble vel ikke så verst uansett?

(Bomma på navnet mitt gjorde de også, med det er jo strengt tatt ikke første gangen noen gjør… ;))

12 kommentarer til «Er boka døende?»

 1. Merker meg at elevene som er intervjuet sier at de ikke leser og det er mitt inntrykk også. Altså ikke at de foretrekker e-bøker fremfor trykte bøker, men heller TV og PC fremfor lesing. Synes du gjorde det bra;-) Hva var det lure du sa om e-bøker forresten?

 2. Jeg ser at den gruppen vi har minst besøk av er ungdommene, og det er en utfordring å lokke dem til å lese. Jeg legger merke til at elevene har den samme holdningen som de ungdommene jeg har rundt meg, og det er så trist – og så utfordrene.
  Jeg er som Silje nysgjerrig på hva du sa om ebøker?

 3. Det er mitt inntrykk som norsklærer også, at ungdommer leser (for) lite bøker. Det er en stor utfordring å få dem til å lese bøker. Jeg tror ikke de aner hvor stort marked det er i bøkenes verden, og ofte velger de bøker på måfå, og har dermed lite utbytte. Jeg snakker mye om at det finnes bøker for ALLE der ute, men det når visst ikke helt inn … «Hvis jeg må lese, kan jeg likegodt bare ta ei bok-holdningen» er ikke enkel å endre.

  1. Da jeg jobbet som skolebibliotekar i ungdomsskolen og videregående skole, så jeg hvor mye det hadde å si hva venner leste. De mest populære bøkene var ikke de som ble lest «på måfå» eler ble anbefalt av voksne, men de som vennene hadde anbefalt. 🙂

 4. Jeg har sånn generelt ikke opplevelsen av at ungdommer leser mindre (som bokhandler). For meg er det snarere ett skifte i hva de leser. Vi har en økning i ungdommer som kjøper bøker, men ofte er dette engelske bøker. De gidder ikke vente på en norsk oversettelser… Mulig jeg er helt på bærtur her?

  Lurer også på hva du sa om e-bøker 🙂

  1. Undersøkelser viser at ungdom leser mindre, men jeg tror dette er helt normalt. De går gjennom en periode i livet hvor de bruker mer tid på venner og lekser enn på bøker. Sånn var det da jeg var ungdom for mange år siden også (før PC ble vanlig), men jeg var blant de få i klassen som heller leste enn å «ragge i Kaffegata».

 5. Fine biblioteket!

  Eg blir og nysgjerrig på kva du sa om ebøker. For øvrig deler eg Pia sitt inntrykk av ungdommar sine lesevaner, men eg har og inntrykk av at studentar og unge voksne les meir (utan at eg kan underbygge dette). Eg trur likevel ikkje det betyr at lesing av bøker (e- eller pbøker) er på veg ut. Eg trur det er eit uttrykk for ein travel kvardag for skuleungdom med deltidsjobb, stort pensum og karakterpress, som gjer at boklesing blir nedprioritert i denne fasen av livet.

  1. Studenter ville jeg tippe leste mer pensum? Jeg kan selvsagt ikke uttale meg om andre, men da jeg var student, hadde jeg sjeldent tid enn å lese noe annet enn pensumbøker. Heldigvis leste jeg fag hvor jeg kunne lese mye skjønnlitteratur. 😉

   Og det du sier om ungdommer er i prinsippet det samme jeg sier til de andre her. 😉

 6. Trist at ungdommen ikke leser bøker. De går glipp av verdifulle opplevelser.
  Du gjorde det bra de få sekundene. Det burde vært mere deg enn bokhandleren for å få fokus på alle bøkene en kan lese gratis. Hurra for bibliotekene!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *