Breakfast at Tiffany’s av Truman Capote

De fleste kjenner sikkert filmklassikeren Breakfast at Tiffany’s, med Audrey Hepburn i rollen som Holly Golightly, og mange har nok også setten (kanskje flere ganger). Men hvor mange har lest boka? Jeg ble gledelig overrasket da jeg fikk boka fra en annen bookcrosser da jeg var på bookcrossing convention i Gæteborg tidligere i år, og ekstra bra passet det siden jeg skulle til USA på sommerferie! Og selvsagt måtte jeg lese boka i forbindelse med reisen! Jeg startet på den før jeg reiste, og de siste sidene leste jeg da jeg besøkte Barns & Nobles på 5th Avenue, samme gate hvor man finner Tiffany’s & Co., hvor jeg slapp den fri etterpå.

Breakfast at Tiffany's
Her er jeg, foran Tiffany’s & Co, med boka i hånda!

Boka inneholder i tillegg til historien om Holly Golightly tre noveller: «House of Flowers», «A Diamond Guitar» og «A Christmas Memory». Av novellene likte jeg nok «A Christmas Memory» aller best, en varm fortelling om et vennskap mellom to mennesker på 7 og 60 år som er annerledes enn de fleste andre.

Breakfast at Tiffany’s ble første gang publisert i 1958, og er historien om vennskapet mellom Holly Golightly og jeg-personen i boka. Vi følger dem gjennom et års tid, og de er leieboere i samme bygård i New York. Jeg-personen er forfatterspire, og Holly er en ung kvinne på 19 år, som deltar i sositetens selskapsliv, på jakt etter en ektemann.

Siden jeg hadde sett filmen flere ganger på forhånd, trenkte jeg at jeg nok denne gangen ikke ville tenke at «boka er så mye bedre!» Dog, til tross for at jeg elsker filmen, må jeg si nettopp dette. Filmen har i stor grad holdt seg til boka og dens essens, men slutten fraviker veldig fra boka. Jeg vil ikke avsløre noe mer enn dette, i tilfelle noen skulle ønske å lese den (noe jeg synes de bør gjøre).

Etter å ha lest hele boka, slår det meg hvor godt jeg liker Truman Capotes skrivestil. Setningene er gjennomtenkt og veloppbygde, og språket er glimrende. Legg til at han forteller gode historier, og man får full klaff.

Jeg er overbevist om at jeg kommer til å lese mer av denne forfatteren, for dette ga mersmak!

6 kommentarer til «Breakfast at Tiffany’s av Truman Capote»

  1. Enig med deg, og New York er jo den perfekte settingen for denne lille perlen av ei bok. Anbefaler og også «Sommeroverfart» av samme forfatter, også denne er en skikkelig kjærlighetserklæring til New York og passer perfekt å lese om sommeren 🙂

  2. Capote, ja, han skulle man lest mer av…

    Jeg har utfordret deg, forresten, men det må vel kanskje vente til du kommer hjem 🙂 Det er gøy å lese reisebrevene dine, men jeg får litt reisefeber selv.

  3. Jeg leste en gang en annen bok av Capote, og den var ganske rå… Etter å ha lest den klarer jeg liksom ikke helt å koble at han også står bak boka bak den (synes jeg) søte filmen Breakfast at Tiffanys.

    1. Regner det var krimboka hans? Den har jeg ikke lest, men nå fikk jeg veldig lyst til å lese den. Kanskje jeg finner den mens jeg er her borte…

      Anbefaler å lese Breakfast at Tiffany’s, den er ikke rå på noen som helst måte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *