London for bokelskere

Jeg elsker London. Det er en av mine favorittbyer, og den byen utenfor Norge jeg reiser tilbake til igjen og igjen. Og igjen. For oss som er glad i bøker er Lodon et virkelig Mekka. Det er utrolig mye å se og gjøre som er knyttet til bøker og litteratur. I dette innlegget skal jeg forsøke å gi noen tips om hva man kan gjøre i Englands hovedstad hvis man er ute etter nettopp noe bokrelatert.

Museer

The Sherlock Holmes Museum

The Sherlock Holmes Museum
221b Baker Street
www.sherlock-holmes.co.uk
Åpent 09:30 – 18:00 hver dag hele året, foruten første juledag.

I følge bøkene til forfatteren Sir Arthur Conan Doyle skal Sherlock Holmes og Doctor John H. Watson ha bodd på adressen 221b Baker Street i London i perioden 1881-1904. Huset på den faktiske adressen er av myndighetene vernet på grunn av historiske og arkitekturiske grunnen, og man kan besøke den berømte adressen. I andre etasje finner man Sherlock Holmes kontor, og dette skal være slik det var under viktoriatidens England.

Charles Dickens Museum
48 Doughty Street
www.dickensmuseum.com
Åpent mandag til søndag kl 10:00 – 17:00.

Boligen i 48 Doughty Street var viktig for Charles Dickens, og han bodde her fra 1837 til 1839, og omtalte det som «my house in town». Museet åpnet i 1925, og skal ha en av de beste Dickens-relaterte samlingene i verden. Museet ble nylig pusset opp, og skal nå være bedre enn noen sinne.

The Cartoon Museum
35 Little Russell Street
www.cartoonmuseum.org
Åpent tirsdag – lørdag 10:30 – 17:30 og søndag 12:00 – 17:30. Stengt mandager.

The Cartoon Museum åpnet 23. februar 2006, og samlingen inneholder britiske tegneseriestriper, -bøker og karikaturer, helt fra 1700-tallet og fram til i dag.

Dr Johnson’s House
17 Gough Square
www.drjohnsonshouse.org
Åpent 11:00 – 17:30 fra mai til september og 11:00 – 17:00 fra oktober til april. Vær OBS på at museet er stengt på helligdager. Sjekk hjemmesidene for informasjon.

Samuel Johnson var en av 1700-tallets mest innflytelsesrike forfatterene i England, og han skrev både essays, dikt, biografier og litteraturkritikk. Han er også kjent for Dictionary of the English Language, som kom ut i 1755. Huset i 17 Gough Square ble bygget på slutten av 1600-tallet, og Dr Johnson bodde her på midten av 1700-tallet. I Dr Johnson’s House finner mang en rik samling, som blant annet inneholder over 40 manuskripter.

Keats House
Keats Grove, Hampstead
www.keatshouse.cityoflondon.gov.uk
Åpent 13:00 – 17:00 tirsdag – søndag (mars – oktober) og 13:00 – 17:00 fredag – søndag (november – februar). Sjekk hjemmesidene vedrørende helligdager.

John Keats bodde på denne adressen fra 1818 til 1820, og det var her han blant annet skrev «Ode to a Nightingale». Museet er ikke kun et museum for Keats poesi, men for poesi generelt. Sjekk hjemmesidene for arrangementer.

Bokhandler

Forbidden PlanetBokhandler
179 Shaftesbury Avenue
forbiddenplanet.com
Åpent 10:00 – 19:00 mandag og tirsdag, 10:00 – 19:30 onsdag, fredag og lørdag, 10:00 – 20:00 torsdag og 12:00 – 18:00 søndager. Sjekk hjemmesidene for helligdager.

Forbidden Planet er et «må» for oss som er glad i fantasy, science fiction og tegneserier. Dette er en av verdens største og mest kjente kultbokhandler. Sjekk hjemmesidene for arrangementer.

Waterstones Piccadilly
203-206 Piccadilly
www.waterstones.com
Åpent 09:00 – 22:00 mandag – lørdag og 11:30 – 18:00 søndag.

I hjertet av Londons West End ligger Waterstones Piccadilly, Europas største bokhandel. Åtte etasjer er åpent for publikum, hvorav seks av dem er dedikert til bøker. Her finner man stoler man kan synke ned i, og er du heldig finner du også gratis, trådløst nett. De har også en rekke arrangementer, sjekk hjemmesidene for informasjon.

Charing Cross Road og Cecil Court

Ingen gate i London er så fullpakket av bokhandlere som Charing Cross Road. Her finner du både de store kjedene og mindre, uavhengige butikker. Det er for eksempel her du finner Any Amount of Books, hvor det er bøker fra gulv til tak! Her kan en bokelsker virkelig gå på oppdagelsesferd!

Tidligere fantes det en rekke andre uavhengige, små bokhandlere her, som den legendariske krimbokhandleren Murder One. Mange av disse har måttet bukke under for presset av de store bokhandlene og den økonomiske krisen, og finnes ikke lenger.

Statuer og sånn…

Paddington

Statuen av den kjente bamsen finner du på London Paddington station. Statuen er laget av Marcus Cornish, og befinner seg ved rulletrappene i stasjonens ventehall.

Peter PanPeter Pan

I Kensington Gardens, et av Londons grønne pustehull, finner vi statuen av Peter Pan, kjent fra den skotske forfatteren J. M. Barrie sine barnebøker. Dette er gutten som aldri ville bli voksen, og her står han, omgitt av sine venner.

Alveeika

Etter å ha besøkt Peter Pan, ikke glem å ta turen innom Alveeika i samme park. DHer finner du små alver, nisser og små dyr er utskåret og malt inn i eika. Det er som om de kommer til liv i denne utgamle stubben!

Platform 9 3/4

På togstasjonen King’s Cross finner vi den kjent Platform 9 3/4 fra bøkene om Harry Potter. Den er ganske enkel å finne, se bare etter tralla som befinner seg halvveis inn i veggen! På forhånd kan du sjekke ut stasjonskartet, hvor Harry Potters mystiske platform er godt avmerket.

84 Charing Cross Road

Hvis du kjenner til boka 84 Charing Cross Road av Helene Hanff, kan du ta turen innom adressen. Den er avmerket med an plakett på veggen. Mer spennende er det dessverre ikke, det er ikke lenger noen bokhandel på adressen. Hvis jeg ikke husker feil, befinner det seg en pizzarestaurant der i dag. Når dette er sagt, dhvis du allikevel befinner deg i området, kan det være moro å ta turen innom, bare fordi det er stedet i boka.

Annet

The British Library
96 Euston Road (se hjemmesidene for åpningstider)
www.bl.uk

The British Library er Storbritannias nasjonalbibliotek, og her kan du se manuskripter av en rekke kjente forfattere, blant annet Jane Austen, John Milton, Oscar Wild og William Shakespeare, for å nevne noen. I tillegg kan du finne en rekke andre gamle, spesielle bøker. De har også tidsbegrensede utstillinger, og da jeg var der i 2011, hadde de en om science fiction. Her kan en bokelsker virkelig tilbringe noen timer uten problemer!

Shakespeare’s Globe
21 New Globe Walk (Bankside)
www.shakespearesglobe.com
Sjekk hjemmesidene for åpningstider.

Shakespeare’s Globe er ikke bare et teater, her finnes det også en utstilling, og man kan få omvisning. Selv om dagens Globe er relativt ny, så befinner den seg ikke så langt unna der den oprinnelige bygningen stod. Dette er virkelig stedet å se en av Shakespeares forestillinger! Ta en kikk på hjemmesidene for å se hva som er på programmet.

Det finnes selvsagt mye mer enn det jeg har nevnt over for bokelskere som besøker London. Det er nærmest uendelig av ting å se og gjøre! Jeg håper dog dette kan gi en aldri så liten pekepinn på noe man kan finne på.

God tur!

Tekst og foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2012 – 2013

12 kommentarer til «London for bokelskere»

  1. Jeg også ELSKER London! 😀 Noen av disse har jeg vært på, noen har jeg til gode å dra på, og noen visste jeg ikke om i det hele tatt. Takk for en finfin liste 🙂

  2. Har bare vært i London 1 gang.. Men vet at jeg vil tilbake..

    Digger Forbidden Planet..

    Den gata du nevner har eg ikkje hørt om..Den må eg sjekke ut neste gang 🙂 Takk for tips 😀

  3. Så flott å få så mange tips! Har ikke vært i London enda, men har planer å ta turen om ikke så alt for lenge. Kanskje jeg da må besøke noen av disse stedene:)

  4. Nå har jeg klippet og limt inn i planen min, takk for at du la inn lenken hos meg. Det er så kjekt å «møte på» andre London-elskere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *