Anna R. Folkestad (1983) kommer fra Stord, og debuterte som billedbokforfatter i 2011 med den artige boka Henrik And, anda som helst ville være noe annet. I fjor kom de første bøkene om pingvinene Unni og Gunni, og i år har det per i dag kommet ut én. Alle bøkene er utgitt på Samlaget.
Mitt første møte med disse snodige pingvinene var da jeg en morgen satte på plass bøker på hylla i min forrige jobb. Jeg har en forkjærlighet for pingviner, og måtte bare plukke opp Unni og Gunni reiser. Det lille jeg kikket på boka ga meg mersmak, og jeg skjønte at dette var en serie jeg måtte kikke nærmere på.
Unni og Gunni bor i en iglo, sannsynligvis i Antarktis. Visste du at alle pingviner bor på den sørlige halvkule? Riktignok bor ikke alle i Antarktis, det bor for eksempel pingviner på New Zealand… Ikke kan pingviner fly heller, selv om de er fugler: Istedet for skikkelige vinger har de «loffer». Det skal finnes minst hele 17 arter pingviner! Jeg er ikke sikker på hvilken art Unni og Gunni er, det har jeg så langt ikke klart å finne ut.
Pingviner møter mange farer ute i naturen, men den største trusselen for disse fantastiske dyrene er global oppvarming, miljøforurensning, tap av habitat og konkurranse om ressursene i havet med mennesket. Dette har ført til at det i dag er arter som er utrydningstruet.
Unni og Gunni er små historier fortalt på utrolig morsomt vis. Selv om det egentlig ikke er så mye tekst i bøkene, så forteller bildene desto mer. Disse bøkene er med andre ord et veldig godt eksempel på hvordan gode billedbøker ikke kun handler om tekst, eller kun om bilder, men at de sammen gjør en helhet. Folkestads strek er virkelig gøyal, og selv om illustrasjonene i og for seg er enkle, er de fulle av humor og mening.
Unni og Gunni reiser
I fjor vant Folkestad Nynorsk barnelitteraturpris for Unni og Gunni reiser, første bok i en serien, hvor de to pingvinene finner ut at det hadde vært kjekt å komme seg litt vekk. Fram med flygerbrillene og det flyvende teppet, kart og kompass, og så flyr de avsted! Hvor? Jo, det er bare å bruke magefølelsen!
På en enkel og forståelig måte kan barna lære begreper som over og under, opp og ned, og liknende.
Unni og Gunni malar
Når vi treffer Unni og Gunni denne gangen, står de utenfor igloen sin og kikker på hjemmet sitt. De synes kanskje det er en aning fargeløst, og bestemmer seg for å male det. Og selvsagt skal alle fargene de har brukes!
Her lærer vi ikke bare om hva slags utstyr man trenger når man skal male hus, men også at selv om man i utgangspunktet har tre malebøtter, med henholdsvis gult, blått, og rødt, så kan man fint blande disse for å få flere farger. Med andre ord – her får vi elementær fargelære, framført på Unni og Gunni sitt vis.
Unni og Gunni gjer det fint
Det er vel ingen grunn til å ikke pynte innendørs selv om man bor i en iglo? Unni og Gunni synes i hvert fall de kan gjøre det fint inne hos seg selv, og finner fram det de trenger. Også i denne boka er det noe å lære – man trenger verktøy som vater, målebånd og hammer når man skal henge opp gardiner eller sette opp ei bokhylle. Også her lærer man enkle begreper som stor, liten, lang og kort, akkurat som i første bok.
Kommer det flere…?
Så langt har det kommet ut tre bøker om Unni og Gunni. Om det kommer flere bøker om Unni og Gunni vet jeg ikke, men det er alltids lov å håpe…
Bøkene er nok beregnet på de minste barna, men jeg tror både foreldre og andre voksne (kanskje med et barnslig sinn) kan ha stor glede av disse bøkene.
Jeg fikk disse til min 2-åring tidligere i år og både hun og jeg liker dem godt. De har en morsom strek som du sier og lærer barna på en humoristisk måte om farger, form og retninger.
Ja, det er stas når vi som voksne kan more oss over bøker som egentlig er beregnet på litt mindre lesere. 😉
Skal si du frister. Sitter akkurat å jobber med et blogginnlegg og skriver hvor klønete det er at halve boken er på nynorsk. Kanskje jeg skulle begynt helt på bunn med Unni og Gunni. Jeg jobber i barnehage, og tenker at disse bøkene hadde vært perfekt pensum for meg, hver dag ut året 🙂 Skal i alle fall titte nærmere på dem!
Jeg synes ikke nynorsk er stort forskjellig fra bokmål, og for mange er det til og med mer talenært. 🙂
Nydelige bøker! Og Henrik And-boka er også veldig god.
Et ting: Jeg veit ikke om jeg tolker for mye inn i boka Unni og Gunni malar (og forholdet pingvinene imellom), men det er jo morsomt at huset ender opp regnbuefarget.
Vet du, jeg tenkte det samme. Dessuten, det virker jo som om de gjør alt sammen!
Einig! 😉
Disse legger jeg meg på minnet, så vet jeg hva jeg skal kjøpe i bokgaver når noen i den aldersgruppen skal ha en presang. Ble overbevist av anmeldelsen din!
Så hyggelig! 🙂
Så gøy du likte bøkene om oss Elin! Seier Unni.
Heilt perfekt! Seier Gunni.
Tusen takk 🙂
Åh! 😀
Men me undrast – Kven er Unni og knen er Gunni? 🙂
Det er lett:)
Unni er lav og Gunni er høg:)
Aha!
Eg trur de er kjærestar! 😀