Elin tester: eBokBib

I mars i år ble appen eBokBib lansert. Appen gjør det mulig å låne e-bøker på biblioteket helt gratis. Deichmanske var første bibliotek ut med bruk av appen, som på det tidspunkt kun var for Apple-brukere, men i juni ble den omsider tilgjengelig for Android. I dag er det flere bibliotek som gir lånerene sine tilgang til eBokBib, blant annet bibliotekene i Akershus, Stavanger bibliotek, Bergen offentlige bibliotek og Tronheim folkebibliotek. Noen av bibliotekene har lagt begrensninger på bruk av appen, slik at du må ha bostedsaddresse innenfor kommunegrensene, mens andre, som bibliotekene i Akershus og Stavanger bibliotek, lar deg låne så lenge du er registrert låner ved deres bibliotek. Appen er veldig enkel å laste ned og installere på sin «dings», akkurat som de fleste andre apper.

eBokBib
Jeg testet eBokBib på mine dingser – en HTC-telefon og et Asus-brett. Foto © 2013 Elin Bekkebråten Sjølie.
Innlogging

Å logge seg inn på Appen med sitt lånenummer (enten lokalt eller nasjonalt (nasjonale lånenumre starter med en N, som må være med)) og pin-koden sin. Når man først er logget inn, trenger man ikke logge seg inn flere ganger, med mindre man aktivt logger seg ut.

Skulle man ha glemt pin-koden sin, kan man få det tilsendt nytt ved å legge inn lånenummeret sitt. Her har dog eBokBib en svakhet, skulle du være på reise og ikke ha med lånekortet ditt, og samtidig ikke huske lånenummeret, så finnes det ingen mulighet for å få en påminnelse om dette.

Søk

Å søke opp bøker er relativt enkelt. Det er bare ett søkefelt, og der kan man søke både på tittel og forfatter. Dessverre begrenser det seg til det, og det er ikke mulig å søke på genre. Jeg hadde lyst til å få en oversikt over hva som fantes tilgjengelig av dikt, men fikk ikke treff på diktbøker, med mindre de var registrert med «dikt» i tittelen. Det er heller ikke mulig å søke opp emner, såskulle du ønske å se hva de f. eks. har om sorg, så er ikke det mulig per i dag.

En annen ting jeg savner er informasjon om boka. Før du søker ser du bare boka, og det er vanskelig å se hva den heter. Det synes jeg er en svakhet, siden man ikke alltid vet hva man er ute etter. Man må klikke på selve boka for å få opp tittel, forfatter og hvor og når boka er utgitt. eBokBib kulle med stor fordel ha lagt inn litt om hva boka handlet om når du først hadde klikket på boka, men det har de ikke per i dag.

Låne bøker

Selve låneprossessen er veldig enkel. Du klikker bare på boka, og når du så får opp tittel og forfatter, klikker du bare på knappen «lån». Boka laster seg så automatisk ned på dingsen din, og når det er gjort, kan du velge om du vil fortsette å søke etter bøker, eller om du vil lese boka. Når du så har boka liggende, har du den så lenge lånetiden varer.

Ved endt lånetid, leveres boka automatisk, uten at du trenger å gjøre noe. Skulle du mot formodning ønske å levere boka igjen før lånetiden har gått ut gjør du dette enkelt: I oversikten over lånene dine, drar du fingeren til siden over boka. Du får da spørsmål om du vil fornye boka eller levere den. Skulle du ønske lenger lånetid, får du dette så sant den ikke er reservert, på samme måte som når du låner vanlige papirbøker.

En stor ulempe i nåværende versjon av eBokBib er at man ikke kan lese samme bok på flere dingser, selv om man er logget inn med samme lånenummer. Har jeg lånt ei bok på telefonen min, får jeg ikke lov til å lese denne på nettbrettet mitt. Dette er kanskje noe av det mest irriterende med eBokBib, etter min mening. Ikke har man mulighet til å låne boka på den andre dingsen heller, så man blir fastlåst til å lese boka på en og samme dings.

Utvalg

Det er per i dag et veldig begrenset utvalg av bøker tilgjengelig på eBokBib. Man har en enl titler som er falt i det fri, og det ikke finnes noen begrensninger på (disse bøkene har man ikke noen begrenset lånetid på heller, men får «til odel og eie»), ellers er det i hovedsak bøker kjøpt inn av Norsk Kulturfond i forbindelse med et prøveprosjekt. Med andre ord noen utvalgte norske titler. Noen eBokBib-bibliotek har også fått kjøpt noen ganske få titler fra forlag eller forfattere hvor de har klart å få til enavtale begge kan leve med. Ellers er det i stor grad forlagene som er problemet når det gjelder utlån av e-bøker. Dette er dog en annen debatt, jeg ikke skal gå inn på her.

Ellers synes jeg det er dumt at jeg ikke kan laste ned bøkene til lesebrettet mitt. Jeg er ikke spesielt glad i å lese bøker på skjerm, og skulle ønske det var mulig å laste dem over på mitt Sony-brett, slik at jeg kunne få lest dem med e-blekk, som er langt mer behagelig enn en skjerm.

Alt-i-alt synes jeg det er en helt grei løsning for lån av e-bøker, selv om det fortsatt bærer preg av å være i startgropa. Mye kan forbedres, noe jeg tror vilskje. Jeg håper også at det snart kan foreligge avtaler mellom bibliotek og forlag, slik at utvalget forbedres. Uansett, det er bra at det finnes noe, og jeg håper dette er med på å sparke i gang fortgangen på utlån av e-bøker.

Har du prøvd eBokBib? Hva synes du om appen?

19 kommentarer til «Elin tester: eBokBib»

 1. Jepp, jeg har lest et par bøker på iPad`den som jeg har lånt på denne måten. Helt ok, men utvalget er for lite. Velger dette alternativet hvis det kommer opp når jeg søker opp en bok på biblioteket.

 2. Jeg har lyktes å kjøre ebokbib-appen på et Sony PRS-T1 lesebrett. Det fordrer at du “rooter” lesebrettet, slik at det er mulig å installere android-apper på det. Formodentlig er det mulig å gjøre tilsvarende på andre android-baserte lesebrett.

  Forøvrig deler jeg din frustrasjon over manglende beskrivelser av bøkene, spesielt ettersom mange av bøkene har denne informasjonen liggende inne i filen fra før av.

 3. Jeg har lastet ned bøker til ipaden min og det funker for så vidt fint, men som deg skulle jeg ønske jeg kunne få bøkene over til lesebrettet. Det er noe med det å lese på en skjerm med lys som ikke er så bra for øynene mine. Jeg savner også mer opplysninger om bøkene. Når en ikke kjenner tittelen er det ikke godt å vite om man vil like boken uten å slå den opp et annet sted og så gå tilbake til eBokBib for å låne den. Tungvindt 🙂 Men sånn i det store og hele er jeg kjempefornøyd med å kunne låne e-bøker på biblioteket. Det må jo bare bli lettere og mer forbrukervennlig etterhvert? Håper jeg!

  1. Ryfylkebibliotekene har løsning som heter BS Weblån, hvor man kan laste bøkene over på lesebrettet sitt. Jeg har dessverre ikke fått testet dette, siden jeg ikke er låner der. Utvalget av bøker er nok omtrent det samme, da, siden de også er med i prøveprosjektet, og dermed har disse Kulturfond-bøkene jeg snakket om over.

   1. Jeg har lastet ned fra Tromsø – BS Weblån – og lest på Sony lesebrett, det funker veldig fint. Men da har jeg allerede søkt opp boka på nettsiden deres, og lagt den over på brettet. Ikke mulig der heller til å lese på flere dingser.
    En app med flere muligheter hadde vært strålende. Og som du skriver: de er i startgropa. Jeg drømmer om en app med mange søkemuligheter og hvor jeg kan lese både på nettbrett og lesebrett og telefon…Det kommer nok etterhvert.

    Må man snart ønske seg en ny sony? Så det er mulig å legge til app’er? Hm…. kjenner jeg har ikke helt lyst til å kaste mitt rosa vidunder på skrothaugen ennå 😉

 4. Veldig flott med et eget innlegg om dette. Jeg savner også bedre utvalg. Det er mest nye titler man finner her, og selvsagt veldig mange av de kjente, selv om det også er flere ukjente her.

  1. Ja, siden de aller fleste titlene er fra forsøksordningen, er det ingen eldre titler, annet enn hvis du søker på titlene på de som er fritt tilgjengelig – der kan du finne masse gammelt, som har falt i det fri. Titlene er de som er med på Kulturfond-ordningen.

 5. Takk for info. Jeg har ikke lånt bøker før, men har hatt tanken. Nå får tanken ligge og gro litt til – til jeg er klar til å gå i gang. Kanskje jeg skal prøve den på iPod-en min 🙂

  1. Ja, det kan du gjøre! Bare husk at du må være registrert som låner på Stavanger bibliotek. Er du ikke det fra før, stikker du bare innom en gang du er der og får det nasjonale lånekortet ditt aktivert. (Hvis du ikke har, kom innom meg en dag, så mekker jeg!)

 6. Fint innlegg! Jeg har lest 2-3 bøker på telefonen, men fikk etter hvert problemer med at programmet hengte seg opp. Så har jeg fått meg ipad og lastet ned et par bøker der. Lest en, men får ikke levert den! Det er ikke noe sted jeg finner alternativ om å levere, så det ser ut til at jeg må vente i 10 dager til utlest bok blir levert før jeg får anledning til å fortsette med en ny. Dette er litt for dumt, har noen tips om hva jeg gjør feil tar jeg dem imot med takk.

  1. Jeg har hørt at det har vært store problemer etter siste oppdatering av eBokBib. Jeg har faktisk sluttet å bruke det, etter at jeg fikk tilgang til å låne bøker hos Ryfylkebibliotekene, som har BSWeblån. De har e-bøker i ePub, slik at jeg kan lese bøkene på lesebrettet mitt. Lesebrettet har e-blekk, og er som å lese på papir, så jeg foretrekker det framfor nettbrett/telefon. Siden jeg ikke lenger bruker eBokBib, er jeg redd jeg ikke har noe svar på problemet ditt, men kanskje noen andre har?

 7. Veit ikke helt, men har sett at dette er en vanlig funksjon for å slette/endre ting i andre apper også. Har ikke prøvd Android-brett, men tipper det er noe av det samme der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *