Det er kanskje en overflatisk ting å si at det var bokas forside som fikk meg til å låne med meg boka Homegoing av Yaa Gyasi fra biblioteket, men sånn er det faktisk. Om jeg egentlig hadde noen forventninger er vanskelig å si, men jeg ble uansett ikke skuffet!
Denne romanen starter på 1700-tallet, og handler om to halvsøstre som vokser opp i hver sin landsby i det vestlige Afrika, i et område som i dag er Ghana. Først møter vi Effia, som er født i en landsby i Fanteland, under en stor brann. Effias far forlater sin første kone, Baaba, med babyen, slik at han kan sjekke avlingen, og se hvor store skader denne har fått. Baaba klarer ikke å amme babyen, og folk i landsbyen sier babyen er født av ilden, og at dette er grunnen til at Baaba ikke har noen melk. Effia blir derfor ammet av farens andre kone, som fikk en sønn bare tre måneder tidligere. Heller ikke dette lykkes, og Effia sliter med å ta til seg næring. Dette er starten på et dårlig forhold mellom mor og datter. Til tross for morens mishandling, som faren heldigvis klarer å sette en stopper for, vokser Effia opp til å bli en vakker kvinne. Selv om hun drømmer om å gifte seg med den kommende høvdingen, kommer det noe i veien for dette, og i stedet blir hun giftet bort til den britiske slavehandleren James Collins, og sammen får de en sønn.
Når vi møter Esi, Effias halvsøster, er hun 15 år gammel og befinner seg i et fangehull for kvinner, tilhørende Cape Coast Castle, men hun vokste opp i en landsby i hjertet av Asanteland. Selv om faren er en mektig kriger, har hun blitt tatt som slave, og sendes til USA for å bli solgt der.
Historien i boka fortsetter med å fortelle historien til de to søstrenes etterkommere, og gjennom 300 år blir vi kjent med generasjoner av ulike skjebner. Gjennom ulike etterkommere får vi oppleve vi de ulike utfordringene disse møter. Boka beskriver realistiske fordommer og til tider brutale hendelser, og spesielt kvinnene får kjenne utnyttelse på kroppen.
Boka gir et bilde av ulike personligheter, som vi blir mer eller mindre godt kjent med. Noen blir man gladere i enn andre, og atter andre føler man kanskje ikke at man blir like godt kjent med, og gjerne skulle ha visst mere om. Historien blir knyttet fint sammen til slutt, og jeg syntes ikke man satt igjen med noen løse tråder.
Jeg syntes boka var en fin leseopplevelse, tross alt, og gir et fint innblikk i svart historie. Dette er rett og slett en sterk debut av forfatteren, og jeg gleder meg til å lese flere bøker som eventuelt kommer fra hennes kant!