Det snakkes mye om norsk fantasy om dagen. Etter Kristine Toftes kronikk i Dagbladet, er det flere bloggere som har snakket om temaet. Derfor tenkte jeg det var på høy tid å anbefale en norsk fantasy-serie jeg leste for flere år siden, og som jeg vil sette på lista over mine favoritter innen genren.
Bøkene jeg snakker om er Amasone-serien skrevet av Ingar Knudtsen. Serien utkom først som en triologi i 1987 – 1990, bestående av bøkene Våpensøstrene (1987), Rød måne (1989) og Løvinnens sjel (1990). Det skulle gå over ti år før de to neste bøkene serien kom. Amasoner (2001) og Gudinnas døtre (2002) er riktignok frittstående fortsettelser av triologien, men jeg vil på det sterkeste anbefale å lese de tre første bøkene først, da det nok vil gi flere ting i de siste bøkene mer mening.
I bøkene møter vi et matriarkalsk samfunn, fyllt av sterke kvinner. Kvinnene, som er gudinnas utvalgte, må kjempe for sine liv og for kommende generasjoner mot onde og sterke krefter. Dette er spennende bøker, og et friskt pust i en genre med få kvinnelige helter.
Da den første boka ble utgitt, møtte de ikke bare begeistring. Forfatteren ble av sinte menn kalt «kjønnsforræder» og truet med både det ene og det andre, kan Thomas Gramstad fortelle i sin introduksjon til serien. At ei bok kan vekke så sterke reaksjoner hadde vært nok for å pirre min nysgjerrighet.
Jeg tør påstå at Amasone-serien, og de tre første bøkene i særdeleshet, kan regnes for å være noe av det beste som er utgitt av norsk fantasy. Bøkene er i dag ikke lett å få tak i, med mindre du låner dem på biblioteket – men der kan du i tillegg låne dem helt gratis! Så, hva venter du på?
Supert tips, Elin. Jeg måtte sjekke på vårt bibliotek med en gang, dessverre ser det ut som om de kun har bok nummer fire. Har sendt avgårde en e-post for å være på den sikre siden.
Kan godt hende de kun har bok 4, den kom med støtte fra Norsk Kulturfond. Hvis ditt bibliotek ikke har bøkene, kan du få dem til å fjernlåne dem, eller du kan forsøke deg på Norgeslån.
Det var akkurat den de hadde vet du 🙂 Jeg sendte de en e-post og det var bare å si i fra så var de behjelpelig med å skaffe tilveie de andre bøkene. Jeg har litt annet jeg skal lese først men jeg skal helt klart få lest denne serien.
Der kan du se! 🙂 Gleder meg til å høre hva du synes om dem!
Hugsar eg las desse for lenge, lenge sidan. Lite av handlinga som sit igjen, men eg hugsar at eg likte dei. Supert tips.
Og mitt biblioteket har iallfall den opprinnelege trilogien 🙂
Så bra! Jeg kunne tenke meg å lese dem omigjen, er heldig og eier alle bøkene selv.
Det er slike ting jeg virkelig skulle ønske fantes som e-bøker. Sukk.
Ja, det hadde vært stas.
Jeg har de tre første og viste faktisk ikke at det fantes to til!
Tusen takk for tipset, dette har siden jeg leste dem vært favoritt bøkene mine 🙂
Ja, de er supre, ikke sant? Og har du ikke lest de to siste, så er det bare å løpe til biblioteket. 😉
Takk for tips, har ikke lest de, virker jo veldig spennende:) Bra innlegg:)
De anbefales virkelig! 🙂
Takk for spennende tips. På 1990 – tallet leste jeg selv en serie av Olaf Havnes, trilogien om den siste Nattkrigeren. Synes og huske at det også var fantasy.
Den kjenner jeg faktisk ikke til. Spennende!
Har de tre første, jeg trudde faktisk det var en trilogi, jeg.
Knudtsen var virkelig en av de dyktigste norske fantasiforfatterne på den tida.
Ja, det var i utgangspunktet en triologi, men så kom det to bøker til, til vår store glede.
Det kan være at forfatteren har noen få eksemplarer igjen, det går an å spørre ihvertfall. Kontakt-info på http://www.forfatter.net/knudtsen/
Det er selvsagt også en mulighet. 🙂
Takk for tipset. Nå har jeg bestilt de tre første og gleder meg til å lese disse:-)
Håper du liker dem!
Skrev faktisk bacheloroppgave om norsk fantasy, og denne serien fikk sin rettmessige plass i oppgaven. Syntes det var en underholdende og god serie, med en interessant vrid, men det finnes også mye annen god fantasy på norsk, selv den som beveger seg i grenseland mellom fantasy og science fiction. Da tenker jeg selvsagt på Bringsværd og Bing, to meget kjente navn, men den jeg vil spesielt trekke frem er ingen ringere enn Thore Hansen med sin magiske bokserie Skogland, bøker som trakk daværende 13-årige meg (og senere litt eldre og høyskole-elev) langt inn i en verden som var fri og endeløst vakker, men samtidig nådeløs og vill. Hadde det ikke vært for at jeg møtte den bakre permen i hver bok, så kunne jeg villig gått meg vill i de eldgamle skogene, under de eldgamle mosekledde trærne som dekket himmelen.
Blant norske forfattere som skriver innen fantasy-sjangeren så er det min mening at Thore Hansen er gitt ufortjent lite berømmelse. Mannen, som forfatter, er jo nærmest glemt, selv om nesten alle kjenner igjen tegnestilen hans når de ser en av de særegne illustrasjonene hans, uten at de heller kjenner navnet hans.
Ja, både Bing og Bringsværd er gode forfattere.
Thora Hansens Skogland-serie dyttet jeg på en fantasyinterresert fjortis på jobb her forleden, faktisk. Håper han likte den! Han er forøvrig definitivt ikke en glemt forfatter blant bibliotekarer. Jeg kjenner mange, spesielt blant de som har jobbet eller jobber som barne- og ungdomsbibliotekarer, som er begeistret for ham. Ikke lenge siden han kom ut med den nydelige billedboka Zaga (satt i Skogland-riket).
Disse blir tilføyd må lese lista 🙂
Takk for super tips. Får se om biblioteket mitt har de når eg har fått lest litt av alt det andre eg har liggende 🙂