Kjærlighet – kommer før Livet –
Er Dødens – efterfølger –
Skapelsens innledning, og
Jordens Eksponens –
Fra Samlede dikt 2 av Emily Dickinson, gjendiktet av Kurt Narvesen.
Kjærlighet – kommer før Livet –
Er Dødens – efterfølger –
Skapelsens innledning, og
Jordens Eksponens –
Fra Samlede dikt 2 av Emily Dickinson, gjendiktet av Kurt Narvesen.
Da jeg skulle lese Merket av P. C. og Kristin Cast som en del av Cappelen Damms bokbloggturné, var jeg spent. Det er jo ingen hemmelighet at jeg digger vampyrbøker. Jeg undret på hva denne ville by på, og åpnet boka med stor iver.
Det er ikke ofte jeg opplever å mislike ei bok fra starten av. Faktisk kan jeg ikke huske å noen sinne ha mislikt ei bok allerede etter første avsnitt. Men en gang må kanskje bli den første? Det skjedde desverre med denne boka her. For å si det først som sist: Hadde det ikke vært for at jeg skulle skrive om den, hadde jeg neppe giddet å lese den ut, så dårlig var den.
Denne boka var det mye å sette fingeren på. Noe av det første som slo meg, var det forferdelig dårlige språket. At meningen er at det skal høres ut som undom på er én ting, men den er full av gjentagelser og småfeil. Det muntlige ungdomsspråket høres mer ut som fra ei på 14, og ikke ei på 17. Etter n’te «Seriøst!» hadde jeg mest lyst til å slenge boka i veggen!
For meg personlig har språk så mye å si at hvis det ikke er godt, skal historien være knakende bra for at boka skal gi meg noe. Men heller ikke dette hadde Merket. Dette var mer eller mindre en av de mange «internatskolebøkene» som det går tjue av på dusinet, forskjellen er bare at her er elevene ungdom som skal bli vampyrer, og ikke vanlige tenåringer. Jeg synes allikevel det gjorde liten forskjell, her finner vi de samme intrigene: klikken med de «populære» som mobber de som er yngre/nykommere eller er annerledes, sjalusidrama, og så videre. Boka er rett og slett blottet fra noen egentlig orginalitet.
Merket er i tillegg til dette fyllt av dårlige klisjéer og alle mulige detaljer. Forfatteren lar virkelig ingenting overlates til fantasien, og mater nærmest oss med teskje for at vi skal se sine bilder. På denne måten undervurderes leseren og leserens evne til å danne egne bilder. Kanskje er forfatteren redd for nettopp at leseren skal gjøre nettopp dette, og at det blir «feil»? Hvis dette er tilfellet, synes jeg rett og slett dette er barnslig.
Nei, jeg har virkelig ikke mye positivt å si om denne boka. Jeg undrer meg over at forlaget i det hele tatt gir den ut, og ikke minst om hvorfor den markedsføres? Når vi leser om alle de gode bøkene som blir liggende glemt på lagre levner det liten tvil om hva forlagene tenker – de tenker kapitalisme og penger framfor kvalitet. Nei, Cappelen Damm, dere burde skamme dere for at dere gir ut slik søppel som dette! Jeg kopmmer definitivt ikke til å lese oppfølgeren…
Bloggen Ellikkens bokhylle skrev om denne boka i går, og i morgen skal bloggen abbandono skrive om den.
I dag var jeg med jobben på studietur til Alta bibliotek. I begynnelsen av mars åpnet de nemlig dørene på sitt splitter nye bibliotek, og i dag var vi seks stykker som reiste de 140 kilometerene sørover for å få informasjon om og omvisning i deres nye stolthet.
Det har vært en lang vei dit de er nå, men resultatet er flott! Biblioteket er innredet eter feng shui-prinsippet, og vi møtes med det samme vi kommer et luftig og lekkert bibliotek. Det er moderne og spennende, og selv om de sier ikke alt er på plass enda, så er det riktig så innbydende.
Alta har et moderne bibliotek. Her kan ungdommen komme og spille XBox, man kan låne en film, som man kan sette seg til rette og se i «filmkroken», man kan høre musikk eller lydbok i en av lyttestolene, eller hvis man ønsker å lese dagens avis er det mulig å gjøre dette også. De mer tradisjonelle bibliotekoppgavene blir også ivaretatt: barnehager kan komme på eventyrstund, de har skolebesøk, man kan låne bøker, musikk og film, og så videre. Her er virkelig rom for aktivitet og mangfold!
Her er noen bilder jeg tok på biblioteket:
I think that I shall never know
Why I am thus, and I am so.
Around me, other girls inspire
In men the rush and roar of fire,
The sweet transparency of glass,
The tenderness of April grass,
The durability of granite;
But me- I don’t know how to plan it.
The lads I’ve met in Cupid’s deadlock
Were- shall we say?- born out of wedlock.
They broke my heart, they stilled my song,
And said they had to run along,
Explaining, so to sop my tears,
First came their parents or careers.
But ever does experience
Deny me wisdom, calm, and sense!
Though she’s a fool who seeks to capture
The twenty-first fine, careless rapture,
I must go on, till ends my rope,
Who from my birth was cursed with hope.
A heart in half is chaste, archaic;
But mine resembles a mosaic-
The thing’s become ridiculous!
Why am I so? Why am I thus?
Skrevet av Dorothy Parker
30. april kommer min omtale om Merket, som en del av en bokbloggturné, men jeg må innrømme at jeg faktisk gleder meg mer til å lese og blogge om Hestenes klan, som jeg skal blogge om 10. mai. Boka tiltaler den delen av meg som en gang i tiden var hestejente. Spesielt etter å ha sett den engelske traileren til boka:
Boka kom ut 16. april på Cappelen Damm forlag.
Her er et intervju med forfatter Ruben Eliassen som har gått i P2.
Vi møter dem stadig: Brukerene som har vært uheldige og mistet/rotet bort/blitt frastjålet bøker de har lånt. De kommer til oss med halen mellom bena, kikker beskjemmet i gulvet og forklarer stotrende at de ikke finner igjen boka. Hva skal de gjøre? Kjøpe ny bok? Be om regning? Eller finnes det en annen løsning?
Det finnes ikke noe fasitsvar på situasjonen. Det beste er å snakke med biblioteket det gjelder og høre om de har noen bestemt praksis på dette. De fleste av oss som jobber på bibliotek har vært borti situasjonen flere ganger før: Du er ikke den første, og blir neppe den siste det hender!
Skulle det være slik at du ikke finner igjen boka, kan du be om å få låne den litt lenger. Hvis det ikke er venteliste på den kan du hos de fleste bibliotek fornye boka selv via web. Sjekk bibliotekets hjemmesider så finner du ut hvordan! Deretter tar du en skikkelig letesjau, har du familie kan du til og med gjøre det til en liten dugnad. Let alle tenkelige og utenkelige steder. Finkjem boligen (og bilen, hvis du har). Se oppå kjøleskapet, i matskapet, i alle bokhyller, bak bokyller, under sofaen, i sofaen (kanskje den har havnet bak ei pute), ja alle steder du ikke kunne tenke deg at den kan ligge! Og finner du virkelig ikke boka, så følg bibliotekets råd om hvordan dere løser situasjonen, men let først!
Det har vel egentlig pågått en debatt om hva et bibliotek egentlig er og hva det egentlig burde være ei stund nå. (Det vil si, folkebiblioteket). Den svenske nyhetssiden SvD har en interessant artikkel om temaet: «Kaffe eller Kafka?» I denne artikkelen tar de nettopp for seg spørsmålet: «Vad ska ett folkbibliotek egentligen vara i en tid av sjunkande bokpriser och exploderande medieutbud?»
Vi som jobber innen bibliotekvesnet ser det tydelig. Besøkstallene går ned. Selv her i Hammerfest kryper det langsomt nedover, selv om vi ligger en del høyere enn landsgjennomsnittet. Spørsmålet som melder seg blir naturlig nok «hva skal vi gjøre for å få folk tilbake til biblioteket?» Og dette spørsmålet henger naturlig sammen med det som er nevnt over.
Sedan begynnelsen har folkbiblioteken haft en ansvarstagande roll. Det har handlat om att ta ansvar för kvalitet, även den kvalitet som inte är kommersiellt gångbar.
Men det har också handlat om ett socialt ansvarstagande, exempelvis att ta ansvar för barns språkutveckling och erbjuda en neutral mötesplats för olika grupper. (SvD.se)
Og hva står det i den norske bibliotekloven (ja, vi har en sånn)? Jo, der står det følgende:
§ 1. Målsetting
Folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.
Det enkelte bibliotek skal i sine tilbud til barn og voksne legge vekt på kvalitet, allsidighet og aktualitet.
Virksomheten skal være utadrettet, og tilbudene skal gjøres kjent.
Folkebibliotekene er ledd i et nasjonalt biblioteksystem.
Som vi ser skal biblioteket i sitt tilbud kegge vekt på blant annet allsidighet og aktualitet. Slik jeg ser det betyr dette at man må se på samfunnet i dag og på dettes behov. Med andre ord vil et bibliotek som kun låner ut bøker egentlig ikke være hverken særlig allsidig eller aktuelt. Misforstå meg rett, jeg snakker ikke om å fjerne bøkene helt fra bibliotekene, men det er et behov for å modernisere en del steder. Biblioteket må være noe mer enn en lagringsplass av bøker!
Biblioteket er med andre ord så mye mer: En sosial møteplass, et sted hvor man kan «være alene sammen». Sitte i en stol og lese avisen, sammen med andre avislesere, eller sitte i en krok med sin laptop og surfe på gratis trådløst nett. Det er et sted man kan få hjelp til å finne informasjonen man leter etter, kanskje man trenger å finne ut av hvilke byggeplaner kommunen man bor i har? Da er biblioteket et naturlig sted å forhøre seg. Bibliotekarer er eksperter i informasjonsgjenfinning og skal kunne hjelpe deg med å finne det du er ute etter i informasjonsjungelen. Noen ganger kan man gå på biblioteket å for eksempel høre et foredrag i et tema man interesserer seg for (her i Hammerfest hadde vi for en tid tilbake et foredrag om klimakrisen).
Det hele koker vel egentlig ned til at biblioteket er avhengig av menneskene som bruker det, og må derfor rette blikket ut til befolkningen. Og til hverandre. Vi kan ikke sitte på hver vår tue og skule inn i vår egen navle…
Her kommer litt snikkikking i utlånsstatistikken på enkelte titler hos oss:
Ingen må vite av Aina Basso:
Antall eksemplarer: 3
Totalt antall utlån siden 2009: 15
Antall utlånt i 2009: 9
Antall utlån så langt i 2010: 6
Min kamp, bok 1 av Karl Ove Knausgård:
Antall eksemplarer: 4
Totalt antall utlån siden 2009 : 15
Antall utlånt i 2009: 4
Antall utlån så langt i 2010: 11
50 mest utlånte bøker siste 6 måneder:
Nummer | Ordningsord | Tittel | Antall |
---|---|---|---|
1 | Kirkegaard, Ole Lund | Otto er et neshorn | 51 |
2 | Lanes, Laila | Skynd deg å elske : om å holde sammen når dagene mørkner | 49 |
3 | Jacobsen, Roy | Vidunderbarn | 41 |
4 | – | Ultima Thule : mennesker og miljø i Måsøy | 40 |
5 | Nesbø, Jo | Panserhjerte | 37 |
6 | Fossum, Karin | Varsleren | 33 |
7 | Ragde, Anne Birkefeldt | Nattønsket | 32 |
8 | Larsson, Stieg | Luftslottet som sprengtes | 30 |
9 | Formoe, Terje | Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga | 28 |
10 | Larsson, Stieg | Menn som hater kvinner | 26 |
10 | Wassmo, Herbjørg | Hundre år : roman | 26 |
12 | Hislop, Victoria | Hjemkomsten | 23 |
12 | Aarnes, Helle | Tyskerjentene : historiene vi aldri ble fortalt | 23 |
14 | Hauger, Torill Thorstad | Det kom et skip til Bjørgvin i 1349 | 22 |
14 | – | Annen verdenskrig | 22 |
14 | Loe, Erlend | Naiv. Super : roman | 22 |
14 | Nesbø, Jo | Hodejegerne : roman | 22 |
14 | Samartin, Cecilia | Drømmehjerte : roman | 22 |
19 | Child, Lauren | Vi kan passe på hunden din, det er helt sant | 21 |
19 | Meyer, Stephenie | Evighetens kyss | 21 |
19 | Mankell, Henning | Den urolige mannen | 21 |
22 | Hjorth, Vigdis | Jørgen + Anne er sant | 20 |
22 | Larsson, Stieg | Jenta som lekte med ilden | 20 |
24 | Bringsværd, Tor Åge | Karsten og Petra kjører brannbil | 19 |
24 | Egeland, Tom | Lucifers evangelium : spenningsroman | 19 |
24 | Samartin, Cecilia | Salvadoreña : roman | 19 |
24 | Teige, Trude | Noen vet : krim | 19 |
28 | Lee, Bruce | Bruce Lee’s kampmetode | 18 |
28 | Lewis, C.S. | Løven, heksa og klesskapet | 18 |
28 | Child, Lauren | Jeg er ikke trøtt og vil ikke sove | 18 |
28 | Meyer, Stephenie | Formørkelsen | 18 |
28 | Gilbert, Mads | Øyne i Gaza | 18 |
33 | Mac Donald, Kirsti | Norsk grammatikk for fremmedspråklige : grunnbok | 17 |
33 | Hislop, Victoria | Øya | 17 |
33 | Eliassen, Ruben | Circus | 17 |
33 | Olsson, Linda | La meg synge deg stille sanger | 17 |
33 | Meyer, Stephenie | Ved daggry | 17 |
33 | Ingulstad, Frid | Skygger fra fortiden | 17 |
33 | Brown, Dan | Det tapte symbol | 17 |
40 | Marklund, Liza | En plass i solen | 16 |
40 | Thørring, Jorun | Ildens øye : kriminalroman | 16 |
42 | Jensen, Jørn | Kasper på innebanen | 15 |
42 | Grossmann, Kari | Lillesøster går til barnehagen | 15 |
42 | Peyo | Hvor er smurfen? | 15 |
42 | Formoe, Terje | Kaptein Sabeltanns 10 mynter av gull | 15 |
42 | Samartin, Cecilia | Señor Peregrino : roman | 15 |
42 | Linderborg, Åsa | Meg eier ingen | 15 |
42 | Lindell, Unni | Mørkemannen : kriminalroman | 15 |
42 | Ambjørnsen, Ingvar | Opp Oridongo : roman | 15 |
42 | Jaklin, Asbjørn | Isfront : den kalde krigen i nord | 15 |
50 | – | Totalt | 1104 |
ÅR
høstregnet faller på
et tapt bibliotekettertid bæres
av utålmodige henderdu slutter å være ord
er bare vekstdiktene ligger igjen
eggeskall
i det høye gresset
Fra Kims lek av Endre Ruset.