Pride and Prejudice av Jane Austen

Jeg hadde mitt første møte med Jane Austen på en bitteliten bokhandel i Warsawa. Ja, du leste riktig: I Polen, av alle steder. Sommeren 1995 var jeg på Interrail i Øst-Europa, og siste by vi besøkte var da altså Warsawa. På en eller annen måte hadde vi snublet over en knøttliten bokhandel som solgte bøker på engelsk. En lang togtur tilbake til Norge lå foran oss, så funnet var nærmest perfekt.

Pride and PrejudiceTilfeldighetene skulle ha det slik at boka jeg valgte meg var Jane Austens Pride and Prejudice, eller Stolthet og fordom som den heter på norsk, og forelskelsen var total. Denne boka er nydelig! Noen vil kanskje rynke på nesa når man forteller at den handler om Elizabeth Bennet og hennes søstre og deres liv på den engelske landsbygda på tidlig 1800-tall. Deres hverdag består i stor grad av sang, piano og daglige visitter, og de har en mor som er veldig ivrig etter å få sine døtre godt gift. Så dukker Mr Darcy opp, og Elizabeth bestemmer seg for å mislike ham…

En av tingene jeg liker så godt med denne romanen er hvordan Jane Austen beskriver sin samtid og lar sin hovedperson være en kvinne som kjemper mot tradisjonelle fordommer og krav. Elizabeth takker ikke ja til et frieri som ville ha blitt ansett som en «god match», noe som unektelig skaper oppstandelse, spesielt hos hennes mor.

Pride and Prejudice rager fortsatt høyt blant de bøkene jeg liker best, og jeg tror jeg at hvis jeg skulle ha laget en liste over «100 bøker du må lese før du dør», ville denne ha havnet blant de ti på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *