Dagdrømmer

DagdrømmerEn av mine elever (jeg jobber som skolebibliotekar på en videregående skole) spurte meg om jeg visste om bøker som handlet om «dagdrømmer og kjærlighet og sånn». Først gikk jeg i hylla for å se etter de bøkene jeg i farten kom på, men de fleste var enten utlånt eller «borte».

Det første jeg tenkte på etter å ha sjekket hyllene og katalogen var å ta en titt på Ønskebok.no, men heller ikke denne kunne hjelpe meg nå. Dermed sendte jeg en mail til mitt Fagforum, og fikk et par forslag fra noen kollegaer. Vel og bra, men jeg følte at jeg godt kunne trenge enda mer inspirasjon og input! (For ikke å snakke om at jeg skjønte at dette med ungdomsbøker rettet mot jenter kanskje ikke er det jeg har lest mest av…) Dermed tok jeg mot til meg, og fyrte av en mail til BibliotekNorge-lista. Responsen var overveldende!

For min egen del, her er noen av forslagene jeg fikk:

 • Utsikt til Paradiset av Ingvar Ambjørnsen
 • En jeans og fire jenter-serien av Ann Brashares
 • Lånt tid av Aase Foss Abrahamsen
 • Englekraft av Bente Clod
 • I vilden sky av Bente Clod
 • Himmelfall av Bente Clod
 • Linas kveldsbok av Emma Hamberg
 • Serien «Tusen biter» av Kjetil Johnsen
 • Ikke akkurat noen gresk gud av Katarina Kieri
 • Sisters-serien av C.B. Lessmann
 • Evighetens kyss av Stephenie Meyer
 • Alene sammen av Charlotte Glaser Munch
 • Hjertets fryd av Per Nilsson
 • Avlyst (arrangert) ekteskap av Bali Rai
 • Bøkene om Tora av Herbjørg Wassmo
 • Ellie-bøkene av Jacqueline Wilson
 • Ekspert på å rødme av Katarina von Bredow
 • Sinnsykt forelsket av Katarina von Bredow
 • Gossip Girl-serien av Cecily von Ziegesar
 • Romeo og Javeria av Ingunn Aamodt

7 kommentarer til «Dagdrømmer»

 1. Veit ikkje om «dagdrømmer og kjærlighet og sånt» er det eg først ville karakterisert Tora-bøkene med. Sjølv las eg desse bøkene først i vaksen alder, og det eg sit igjen med er ei historie som går frå å vere eit reint helvete til sjølve helvetet. Grøss.

 2. «Sinnsykt forelsket» er kanskje den aller, aller beste ungdomsromanen om kjærlighet som er skrevet i de seneste åra… og til tross for sin rosa forside så har også mange gutter valgt å lese denne. Det er fordi den tar ungdommens følelser på alvor.

 3. Veit ikkje om eg ville anbefalt dei vidare til vedkomande, ettersom det er ei veldig stygg incesthistorie som endar alt anna enn godt det eigentleg handlar om. «Julie» av Anne Karin Elstad var derimot ei bok eg likte veldig godt som ungdom, romantikk og å flytte heimefrå på 1950-1960-talet.

 4. Heidi: Jeg har faktisk ikke lest den. Jeg skjønner jeg har mye å ta igjen. 😉 (Så mange bøker, så liten tid…)

  Aina: Jeg tar det til etterretning. 🙂 Takk for innspill!

 5. jeg er helt enig i at «Sinnsykt forelsket» er et funn. «Sommeren vi kledde oss nakne» av Helene Uri og Arne Svingen er heller ikke verst; synsvinkelen veksler mellom gutt og jente og det fungerer bra. Litt trist er den jo, men that’s life.

 6. «Det er trikken i ditt liv» av Yvonne C. Kuhn!!! Den handler ikke om ei helt ung jente, men definitivt om dagdrømmer og forelskelse. Ritt er en bibliotekar som drømmer om en amerikaner hun møtte på en trikk i Praha, og levde sammen med i noen hektiske måneder, før forholdet gikk i knas… og nå går begge to på hver sin side av jorda og lengter etter hverandre. Selv om Ritt egentlig har en ny mann hun bor sammen med i Oslo. Denne boka vant Gyldendals konkurranse om beste kjærlighetsroman i 2004.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *