Kurtby av Erlend Loe.

Erlend Loes bøker om Kurt må sies å være noe for seg selv. Det er lenge siden jeg leste den første, Fisken og trillet rundt i latter over denne underlige figuren. Nylig leste jeg ut bok nummer fem om truckføreren: Kurtby.

Kurtby av Erlend LoeKurt og familien er på vei med Kurts Truck gjennom Sverige. De skal til Stockholm for å ta ferge videre til Finland og Mummidalen. På veien kjører Kurt seg bort, og så blir han trøtt og sovner. Trucken kjører utfor veien, og havner på hodet i ei elv. På taket hadde de en kano, og det er denne de flyter på. Langs elvebredden lurer mange farer, og etter tre uker kommer de endelig til ei lita bygd. Her blir de møtt av Kirsti Brud, som styrer pingpong-menigheten. Kirsti Brud får Kurt til å bli pastor, og så bare baller det på seg…

Kurtby er ei hysterisk morsom bok. Dette er religionssatire på sitt beste: Loes parodi over en del kristne sekter tror jeg vil få de fleste til å trekke på smilebåndet.

Selv om dette er ei bok jeg mildt sagt liker veldig godt er det et par småting jeg reagerer på. Det ene er et par små skrivefeil, og det andre, som nok er det som irriterer meg mest er en illustrasjon på side 55. Bildet skal illustrere Anne-Lise som kaster hekletøyet etter Kirsti Brud. De fleste vet at når man hekler bruker man ei heklenål. På illustrasjonen kan vi se Anne-Lise hive et nøste, sammen med to (2) pinner. Det er med andre liten tvil om at det vi ser er Anne-Lise som hiver et strikketøy etter Kirsti Brud. Jeg synes det er litt trist at ei bok som ellers har gode illustrasjoner har en slik grov illustrasjonsfeil. Det blir litt som å illustrere et eventyr om troll med alver, selv om alver ikke er nevnt med et ord i eventyret.

Selv om dette strengt tatt er ei barne- og ungdomsbok, tror jeg mange voksne vil ha stor glede av boka. En god del av humoren vil faktisk antakelig forstås best av voksne. Med andre ord: Dette er ei morsom bok som passer for voksne og barn i absolutt alle aldere!

2 kommentarer til «Kurtby av Erlend Loe.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *